Mohlo by vás zajímat, jak hodnotí Bzenecké octy naše redaktorka rubriky Vaření a foodblogerka Elly:
Značka Bzenecké octy mě při testování příjemně překvapila. Líbí se mi, že jde o českou firmu, která se rozhodla nabídnou kuchařkám širší nabídku octů, než na jaké byly zvyklé. Pamatuji si, že jak moje babička, tak maminka na vše používaly pouze „obyčejný“ kvasný lihový ocet. Do okurek, do hlávkového salátu i na odvápnění konvice. :-)
Já celou svou dobu vaření používám jak bílý, červený, tak balsamico ocet. Mám ráda i krémové balsamico, to používám snad nejvíce. Většinou jsem v obchodech brala náhodně značku, na jakou jsem narazila. Teď jsem ráda, že mám všechny druhy octa od jedné značky. Jejich chuť je výborná a vyrovná se octům, které si vozívám z dovolené v Itálii. Příjemně chutná také bílý vinný ocet s bylinkami, speciál na saláty. Jinak do salátů střídám červený a bílý ocet, na klasickou zálivku na hlávkový salát se špekem dále používám kvasný lihový ocet jako moje maminka i babička. Bez tohoto octa by se samozřejmě neobešlo ani zavařování okurek.

A jak hodnotí Bzenecké octy naše čtenářky?

Iveta: Octy používám většinou na saláty. Teď v létě je na ně nejvhodnější období. Máme rádi salát jako přílohu ke grilovaným specialitám nebo i jen tak, jako lehkou večeři. Můj syn miluje koprovou omáčku a dcera zase koprovou polévku. Do těchto jídel používám jablečný ocet. Jídlo krásně dochutí. Do čočky na kyselo zas přidávám vinný ocet. Mám pocit, že to víno se k čočce krásně hodí. Zálivku na salát dělám podle momentální nálady a chuti.
Našimi favority jsou nejčastěji tyto dvě:
2 lžičky bazalkového pesta, 1 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř, olivový olej
nebo
2 lžičky pesta z medvědího česneku, 1 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř, olivový olej
Ocet balzamico crema jsme objevili úplně nedávno, na grilovačce u sousedů. Jen tak jsme si ho každý nalili na hrst polníčku a to byla dobrota. Takže jsem ho doma začala používat taky. Natrhám pár lístků salátu na zahrádce, pokapu tímto octem a to je lahoda. Je moc chutný také na grilovanou cuketu nebo na grilovaný sýr.

Calinda: Když jsem obdržela krabici s octy, hned jsem jí rozdělala a šla testovat. Protože mi zrovna došel ocet a potřebovala jsem zavařit okurky, byla jsem moc ráda. Mám ráda Bzenecký ocet, velmi často si ho kupuji pro svoji silnou a ostrou chuť, jsem s ním spokojena. Ale do testování jsem se přihlásila kvůli tomu abych mohla otestovat jiné octy a hlavně ocet na saláty s bylinkami. Už při otevření jsem cítila příjemnou vůni bylinek a chuťově byl velmi dobrý, příjemně mě to překvapilo, netušila jsem, že  nějaký ocet s bylinkami existuje, je super. Balzamiko ocet používám hodně na rajčatový salát. Vinný ocet červený mám ráda hlavně při dochucování omáček. Občas si dělám vodu s jablečným octem, převážně v létě, kdy mě to osvěží. Octy Bzenec mohu doporučit, jsou kvalitní a dodávají specifickou chuť.
 
Klára M: Testování mne moc potěšilo, rozšířila jsem si obzory, protože by mne některé octy nenapadlo koupit. Sezvala jsem kamarádky a ochutnávaly jsme. Kromě klasického octu se nám moc líbily ochucené octy do salátů a nejvíce bodoval bylinkový ocet. Balzamika jsou úplně luxusní. Jsem moc ráda za zařazení do testování, moje saláty mají najednou úplně jiné chutě, než měly doposud. Určitě doporučuji více experimentovat a objevovat nové chutě.

Karolína L.: Kromě klasického, který používám stále a má své místo v mé kuchyni mne nadchl Speciál na saláty – ocet s chutí bylinek! Ten je přímo skvělý. Stačí troška a zálivka na salát je hotová. Ideální je jej smíchat s olivovým olejem, to je bezvadná kombinace. Pak také oba octy balzamika – zejména krémový. Mohu všechny octy doporučit! Skvělé.
 
Jaké octy jsme měli možnost testovat?

Bzenecký ocet kvasný lihový 1L
Ten nejlepší základ pro nálev vašich okurek, hříbků, papriček, červené řepy, zelí, kyselých rybiček, ale i utopenců. A nezapomeňte na podklad pro tlačenku a jitrničky. Bez Bzeneckého lihového octa a jeho výjimečné receptury se neobejde žádná dobrá tradiční česká kuchyně.

Bzenecký ocet kvasný jablečný
Jablečný dodává salátům a zeleninovým pokrmům nenapodobitelnou chuť. Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází i jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou, silnou a ostrou chuť.

Speciál na saláty – ocet s chutí bylinek
Směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa. Je ideální pro přípravu a dochucení všech zeleninových salátů, výtečnou chuť zálivky získáte přidáním olivového oleje a cukru. Neobsahuje glutamany ani éčka, je tedy velmi vhodný pro zdravý životní styl.

Vinný ocet kvasný z bílého vína
Vinný ocet kvasný z bílého vína je ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád. Znamenitě se hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině. Jemná usazenina není na závadu, naopak poukazuje na čistě přírodní složení produktu.


Vinný ocet kvasný z červeného vína
Vinné octy se vyrábí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením. Bzenecký ocet z červeného vína je vhodný pro všestranné použití v kuchyni. Jemná usazenina není na závadu, naopak poukazuje na čistě přírodní složení produktu.

Balsamico ocet z Modeny
Náš tip: Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Sáhněte po tom správném:
Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. století. Výroba Balsamico octa se zde řídí speciálními italskými předpisy a probíhá podle přísných pravidel. S přihlédnutím k tradici a zvláštním klimatickým podmínkám v pěstitelské oblasti, bylo Balsamico octu z Modeny propůjčeno logo chráněného zeměpisného označení.

Balsamico glazé
Crema con Aceto Balsamico di Modena IGP
Hustá krémová poleva kombinuje vyváženou, ale silnou vůni a chuť hroznového moštu s jemnou sladkokyselou příchutí octu Aceto Balsamico di Modena IGP (CHZO = chráněné zeměpisné označení), dlouze zrajícího v dřevěných sudech.

Náš tip: Použití v kuchyni
Pro svou sladkokyselou chuť je ideální ke všem pokrmům. Skvěle se hodí ke zdobení a dochucení vašich pokrmů z červeného nebo bílého masa, ryb, sýrů nebo zeleninových či ovocných salátů. Jedinečně chutná i na dezertech nebo zmrzlinách.
Díky své hustotě tvoří vynikající přísadu na dekoraci talířů.
Používejte za studena nebo až v závěru tepelné úpravy.

Více na stránkách Bzenecký ocet ZDE.

Reklama