Bulvár

Čtenářka pateta začínala s kynutými knedlíky

Na své kuchařské začátky na táboře vzpomíná čtenářka pateta. Jak dopadly kynuté knedlíky, se dočtete v jejím příspěvku, za který děkujeme

Vařívala jsem dříve i o dovolené, děti se odbývat nemají. Jen jednou jsme chodili do restaurace na obědy, ale nechutnalo nikomu z nás. Do Bulharska za totáče jsme vezli sice malý kufřík jídla, ale neuzvedla jsem ho od země - konzervy...

Chci ale psát o mém "vaření", když mi bylo 16 let a byla jsem jako praktikantka na táboře u Želivky : louka se stany, 3 konve s pitnou vodou, plachta a pod ní stolokrb. Vařil nám vojáček ze Slovenska.

Jednoho rána:"Jaujau, mě bolí zuby"...a odešel k lékaři někam do Zruče, že prý ráno zadělal na kynuté knedlíky. Dostaly jsme to za úkol ještě se stejně starou kolegyní - žádná z nás to doma nikdy nedělala! Pustily jsme se do toho s vervou, snad se to i dalo jíst, anebo měli všichni velký hlad. I slovačisko si večer pochutnával na studených...

Večer při hodnocení jsme sklidily potlesk ode všech, i ryby v řece slastně tleskaly ploutvičkama, jak jim chutnaly zbytky vody po knedlíkách...Vždycky si na to vzpomenu v období ovocných knedlíků. Dnes dělám ale raději z tvarohového těsta. To by ale pro cca 50 lidí tenkrát muselo být tvarohu !

pateta

Pozn. red.: text nebyl redakčně upraven.

Nouze naučila Dalibora housti a vás kynuté knedlíky vařiti. Já je neumím dodnes, z kynutého těsta mám hrůzu, takže máte můj obdiv.

Umíte vařit ve velkém, milé ženy-in? Pro kolik lidí jste schopné uvařit, aby se to dalo jíst? Pište, máte ještě poslední příležitost vyjádřit se k dnešnímu tématu.

redakce@zena-in.cz

   
08.07.2010 - Blog redakce - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [13] mio [*]

    PetraR1977 — #12 Sml6

    superkarma: 0 12.07.2010, 23:27:09
  2. avatar
    [12] PetraR1977 [*]

    mio — #11Tak to já dělám bohužel pořád, minule to bylo 650 svatebních koláčků a 380minizákusků-jsem fakt pako.Sml23Sml52

    1. na komentář reaguje mio — #13
    superkarma: 0 12.07.2010, 11:55:50
  3. avatar
    [11] mio [*]

    PetraR1977 — #10 Sml30 já ti to nevyvracím - nic ve zlémSml30

    Já se minulý týden pachtila s 200 věnečky pro mamku k narozeninám a docela mi to zas na dlouho stačilo. Nedovedu si představit, že bych v takovém množství pekla nějak často..

    1. na komentář reaguje PetraR1977 — #12
    superkarma: 0 08.07.2010, 23:27:50
  4. avatar
    [10] PetraR1977 [*]

    mio — #9My jsme 4, sestra taky 4, druhá 2 a babička a hlavně v zimě přijdou k chuti. Prostě už někteří v rodině ví že ,takové věci vařím ve velkém , stejně jako vánoční cukroví-to peču pro nás 4, manželovým rodičům, mému tátovi s rodinou, babičce a jejímu bratrovi, no a pak se ještě někdo ozve na kšeft.Už bych asi ani neuměla uvařit v menším.Dobré je že vím, že pokud nebudu moci,tak mi to oni vrátí jinak, držíme spolu amoc si jako rodina a příbuzní rozumíme.Tak snad.Já to tvrdím, že jsem cvok.Sml80

    1. na komentář reaguje mio — #11
    superkarma: 0 08.07.2010, 22:19:47
  5. avatar
    [9] mio [*]

    PetraR1977 — #8 250???????? kolik vás je doma?????

    1. na komentář reaguje PetraR1977 — #10
    superkarma: 0 08.07.2010, 20:48:54
  6. avatar
    [8] PetraR1977 [*]

    Kynuté ovocné knedlíky dělám, vždy ve velkém najednou když je daný druh ovoce, vloni jsem dělala 250 meruňkových knedlíků a pak mají rády kluci bramborové plněné uzeným, a těch taky musím dělat hafo i do mrazáku.Pořád je jich prý málo.

    1. na komentář reaguje mio — #9
    superkarma: 0 08.07.2010, 20:36:09
  7. [7] pani [*]

    Vařit ve velkém? Já jsem vařila pro 40 lidí.Manžel slavíl 60 let.S dcerou jseme upekly 450 kousku zákusku, 200ks koláčků tvarohové,domácí nudle i knedlýky,slepičí polívka a knedlíčky,svíčkovou omáčku,dále jsme podávali grilované maso,řízky,ovoce,zeleninu,k pití pivo točené,točenou sodovku,víno, slibovici,Sml79Sml59

    superkarma: 0 08.07.2010, 20:02:33
  8. avatar
    [6] mio [*]

    monkee — #5 stoproSml24Sml22

    superkarma: 0 08.07.2010, 16:02:59
  9. avatar
    [5] monkee [*]

    mio — #4 Tak to byl blbej recept na těsto Sml22Sml68

    1. na komentář reaguje mio — #6
    superkarma: 0 08.07.2010, 15:59:42
  10. avatar
    [4] mio [*]

    monkee — #3 díky - já to měla rozblemcaný ještě před hozením do vodySml52 - většinou dělávám pro děti tvarohový knedlíčky, přeliju to rozmačkanýma jahodama a máslem a je to taky mňamka - a na kynutý máme babičkuSml54 Ale jak říkám - jednou je pokořímSml24

    1. na komentář reaguje monkee — #5
    superkarma: 0 08.07.2010, 15:54:03
  11. avatar
    [3] monkee [*]

    mio — #2 Budu držet palceSml67, u nás je to oblíbené letní zpestření jídelníčku (nejlepší jsou meruňkový). Vždycky z velké dávky a zbylé hážu na mražák.

    Nebát se a házet do vařící osolené vody - nikdy jsem je nerozvařilaSml54

    1. na komentář reaguje mio — #4
    superkarma: 0 08.07.2010, 15:49:45
  12. avatar
    [2] mio [*]

    A to je zajímavý - ač většinu jídel zvládám v pohodě a dokonce chutně připravit, tak kynuté knedlíky jsem zkoušela zatím jen jednou před x lety a vyšlo mi z toho jen rozblemcané cosiSml31 - takže jsem nesebrala odvahu jít do toho znovu, ale já se jednou zapřu a to by v tom byl čert aby se to zas nedalo jístSml57

    1. na komentář reaguje monkee — #3
    superkarma: 0 08.07.2010, 15:39:03
  13. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml30Sml67 správný přístup, dětem se musí vařit Sml67 domácí strava a ne je krmit v hospodě.

    superkarma: 0 08.07.2010, 15:36:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme