Vaření

Čtenářka Milena nám přeje dobrou meruňovou chuť

První příspěvek poslala už v pátek odpoledne čtenářka Milena. O víkendu by prý neměla na psaní čas, protože bude zavařovat a dělat džem. Z čeho? To už si přečtěte.

Milá redakce,
To je krásné a voňavé téma a pro mě zrovna aktuální. Píšu už dnes, protože o víkendu budu zavařovat a dělat džem. Máme několik stromů s meruňkami a vždy se s manželem přeme, jestli víc napálit nebo zavařit. Pokud se meruňek urodí hodně, máme to tak půl na půl, pokud málo, většinou si je vydupe manžel. Letos se nám urodilo poměrně dost měruněk, a tak než budeme pálit, budeme napřed zavařovat, a to už zítra. Obě děti jsou u babičky na prázdnínách, aspoň nebudou překážet a my jdeme v sobotu ráno na to.
Z ovoce máme ve spíži zavařené uř třešně,višně a jahody, ale meruňky máme stejně nejradši, hlavně na buchtách. I za syrova mám moc ráda meruňky, někde jsem četla, že meruňky mají omlazující efekt, tak si jich natrhám i do misky a pak si večer stoupnu k zrcadlu, ať mi poví, kdo je nejkrásnější:) Určitě budu vypadat líp než manžel, až bude ochutnávat meruňky v tekutém stavu.

Z meruněk dělám také džem, nevím jak vy, ale já mám meruňkový džem ze všech nejradši, s takovými palačinkami a nebo ho také dáváme dětem do jogurtu, na ty drahé nemáme a tak kupujeme bílé. Když jsem byla malá, taky jsme takové jogurty jedli, byly bílé a na dně byla marmeláda, a myslím, že chutnaly víc než ty co se vyrábí dnes.

Tak ještě ten recept. Dobrou chuť a všem veselé zavařování všeho co máte rádi.
Milena

Meruňový džem
Budete potřebovat : Zralé, pokud možno měkší meruňky, cukr krystal a želírovací přípravek, třeba pektogel.

2 kila opraných, rozkrojených a odpeckovaných meruněk (vážíme už odpeckované) nameleme na strojku na maso. V míse za sucha smícháme 1 kilo cukru a dva pektogely. Pomleté meruňky pak dáme do hrnce a za neustálého míchání pomalu vsypáváme cukr smíchaný s pektogelem a vaříme. Až to začne bublat, tak ještě 5 minut vaříme a pomalu přisypeme ještě 5 - 10 dkg. cukru. Vaříme ještě asi minutu. Naplníme do předehřátých sklenic, které zavřeme a otočíme víčkem nahoru. Sklenice postavíme vedle sebe, na ubrousek nebo na utěrku.
(při větším množství meruněk násobíme cukr i pektogel)

Dobrou meruňkovou chuť

Pozn. red. Text nebyl redakčně upraven

___________

Také mám meruňky moc ráda (v jakémkoliv stavu:) Jinak jste se dočetla správně, nejenže zpomalují stárnutí, ale také například snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu, mají dobrý vliv na vlasy, nehty i pokožku apod. Takže si jich pak i do té misky nasypte hodně.

Děkuji za příspěvek i za recept a hodně zdaru při dalším zavařování - jak jste hezky napsala, všeho, co máme rádi.

Saša

Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.

Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).

  • A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:) 

darek

   
18.07.2011 - Vaření - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [4] átéčko [*]

    nemelu je, ale mixuji, vážně stojí za to, si džemy udělat.

    superkarma: 0 25.01.2012, 11:15:22
  2. avatar
    [3] kobližka [*]

    enka1 — #2 Ba ne,jenom se to zdá.Když si to pěkně připravíš,jde to hezky od ruky ajak jsem psala už ve svém příspěvku,s dnešními želírovacími přípravky to je hračka.Marmelády našeho mládí jsou fakt už minulost. Dneska je marmeláda hotová za 5 minut.Nepočítám samozřejmě lisování ovoce a přípravu sklenic.

    superkarma: 0 18.07.2011, 19:51:55
  3. avatar
    [2] enka1 [*]

    Šmarjá to je práceSml15

    1. na komentář reaguje kobližka — #3
    superkarma: 0 18.07.2011, 09:39:29
  4. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml67 meruňky nemám, musím na podzim zasadit stromek Sml22

    superkarma: 0 18.07.2011, 09:09:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme