Novinky

Čtenářka Katinkak zavařuje v pračce

samozřejmě, že ne v automatické, ale ve „staré“Romo, kterou si nemůže vynachválit. Kromě své zavařovací techniky vám prozradí i dva úžasné recepty na nakládané houby a paprikovou pastu na grilování. Děkujeme.

Krásný den všem žen-inkám i redakci, tak když byly děti malé, jsem zavařovala snad všechno, co se namanulo. Ale dnes už zavařuji jen věci, které máme rádi ke grilování a k masu. Co je mrazák, dávám vše tam. Připadne mi to chutnější a rozhodně né přeslazené, jak se mi občas i stalo.

Zůstala jsem rozhodně věrná okurkám, mám recept, na který nedám dopustit. Ten používám na vše, co přijde do kyselého láku, od okurek, kukuřiček, fazolek, paprik, hub po vše co se hodí.

Zrovna včera jsem dělala meruňkové a višňové džemy, ty miluji pro svou chuť.

Díky želírovacímu cukru je to opravdu raz dva hotové a výborné.

Když už zavařuji, mám schovanou pračku ROMO se šnekem, u ní je výborný, že si nastavím teplotu, vejde se do ní mnoho a je to brzy zpracované. Když si vzpomenu na hrnce na plotně, tak se mi nechce věřit, že jsem tak začínala. V automatické pračce dokonce na máchací cyklus (samozřejmě bez ždímání) peru zakoupené okurky. Ani kartáčkem nejsou tak čisté. Holt rady kamarádek a musím řící, že fakt vše funguje, jak poradí.

Co doma dělám každý rok je:

Nakládané houby s paprikou a cibulí

Lák: 1 l octa, 3 l vody, 28 dkg cukru, 14 dkg soli, 18 tabletek spolarinu ( můžete udělat poloviční dávku)

Houby, nejlépe ty malinké povařím trochu ve slané vodě, potom přecedím a v míse je smíchám na proužky nakrájenou červenou a zelenou paprikou, tou tenkostěnnou. Přidám proužky nakrájené cibule, zaleju lákem, který používám opravdu na vše, co příjde do octa. Potom 10 minut steriluji.

A další můj nejoblíbenější a nejdělanější recept k masům, párkům, ke grilovačkám.

Mletá pasta z paprik

2,5 kg červených paprik --

2,5 kg zelených paprik -- tyhle tři přísady umeleme na hrubo na masovém strojku

1 kg cibule --

Přidáme: 1 DEKO, ¼ l octa, ¼ l oleje, 3 až 4 feferony ( ty nemusí být, záleží na pikantnosti), ¼ lžíce soli

Uvaříme to jako povidla, po zhoustnutí to horké plníme do skleniček, už nesterilizujeme, jen otočíme dnem vzhůru.

Dobrou chuť!

Kytinkak

Milá Kytinkak, děkuji za recepty, (určitě si napíšu ten lák) a omlouvám se za fotky. Nechtějí se mi „nahrát“na plochu.

Text nebyl redakčně upraven

S čím se pochlubíte vy, milé ženy-in? Máte také nějaký oblíbený recept na nálev? Pozradíte nám ho? Co už máte zavařené? Na co se teprve chystáte? Zavařujete vlastní výpěstky, nebo suroviny nakupujete? Bez jakých zavařenin byste se neobešla? Stačíte všechno zkonzumovat?

Napište nám na adresu: redakce@zena-in.cz

 

   
17.07.2012 - Redakční novinky - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] aniahon [*]

    také používáme pračku, hrnec jen na malé množství Sml16

    superkarma: 0 19.07.2012, 14:03:00
  2. avatar
    [33] tajnostii [*]

    Jo,jo už jsem zavařovala i v troubě-loniSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 20:23:42
  3. avatar
    [32] novinka [*]

    já na všechno, co přijde do kyselého láku používám deko-připravím přesně podle návodu bez cukru a dávám na jednu dávku 50 cukerínů-to jsou okurky, co do sladkosti či kyselosti podle našeho gustaSml67.dělávaly jsme to tak s mamkou a já v tom pokračuju.a zavařuju klasicky v hrnci.

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:57:38
  4. avatar
    [31] hubajda [*]

    slysela jsem o zavarovani v pracce ale vzdy jsem jen zavarovala v hrnci svagrova loni zavarovala v troube

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:45:46

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] ekleinovka [*]

    Kdysi jsem v minipračce Romo také sterilovala :)

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:13:51
  2. avatar
    [29] Kytinkak [*]

    black.bird.third — #28 je paráda, že se jich tam vejde hrozně moc a když je třeba velká dávka okurek, to je jinačí odsejpání než v hrncíchSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:23:03
  3. avatar
    [28] black.bird.third [*]

    Také zavařujeme okurky ve staré vyřazené pračce. Trošku teče, ale děláme to venku na zápraží, tak to nevadí. A je za půl hodiny cca dvacet lahví hotových.

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #29
    superkarma: 0 17.07.2012, 14:19:09
  4. avatar
    [27] SStream [*]

    jija — #24 ju aha, tak už vím :-) Děkuji!

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:12:43
  5. avatar
    [26] ladouch [*]

    Když jsem ještě nakládala okurky, také jsem je prala v pračce a byly super.Díky za recepty možná zkusím tu pastu.Sml58Sml58

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:02:43
  6. avatar
    [25] Kytinkak [*]

    jija — #24 joo, přesně tak to je, že jsou křupavější než s cukrem, děkuji za osvícení, vím, že v tom něco bylo a toto je onoSml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 13:29:36
  7. [24] jija [*]

    SStream — #22 prý udrží okurky pěkně tuhé, jen s cukrem jsou na jaře měkké (říkávala moje moravská babička)Sml58

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #25
    2. na komentář reaguje SStream — #27
    superkarma: 0 17.07.2012, 13:14:37
  8. avatar
    [23] Kytinkak [*]

    SStream — #22 má lepší chuť než jen s cukrem samotným

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:58:18
  9. avatar
    [22] SStream [*]

    Ten nálev zní zajímavé ale taky jsem spíš pro cukr, koukám, že v receptu už je...  To ta umělá sladidla přidávají něco "navíc" ?

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #23
    2. na komentář reaguje jija — #24
    superkarma: 0 17.07.2012, 12:52:29
  10. avatar
    [21] bonda [*]

    Prý jde zavařovat i v mikrovlnce, chvilka stačí a víčko se nespálí

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:45:56
  11. [20] Evuš [*]

    Zavařovat v pračce bych si asi netroufla, slyšela jsem, že někdo zavařuje i v myčce na nádobí, to bych asi neriskovala.  Já jsem zvyklá jen v zavařovacím hrnci.

    superkarma: 1 17.07.2012, 11:45:47
  12. avatar
    [19] Kytinkak [*]

    ToraToraTora — #13 do toho receptu musí přijít opravdu jakékoliv tabletkové umělé sladidlo, když zavařuji okurky, přidávám 4 kolečka mrkve, 4 kuličky, černého pepře, 4 kuličky nového koření, trochu cibule, kostičku křenu, snítku kopru a musím říci, že lepší okurky jsem nejedla

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:44:24
  13. avatar
    [18] Kytinkak [*]

    Hanula — #6 ty jsi čísloSml52

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:29:30
  14. [17] Roland [*]

    Po přečtení článku si také matně vybavuji, že jsem  kdysi někde už o zavařování v pračce slyšela, ale v praxi ještě neviděla.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:01:17
  15. avatar
    [16] Věrulinka [*]

    vmarta — #7 nevím proč, ale to bych se bála v MK Sml15Sml30

    superkarma: 1 17.07.2012, 10:58:24
  16. avatar
    [15] Věrulinka [*]

    ToraToraTora — #9 umělé sladidlo - pro cukrovkáře

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:57:33
  17. avatar
    [14] Jindriska8 [*]

    Ano,v pračce jsem taky zavařovala,ale teď už jedině v hrnci a teploměr nepotřebuji.Sml23

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:43:57
  18. avatar
    [13] ToraToraTora [*]

    Díky. Ale cukr dát mohu ne? Já umělá sladidla totiž nepoužívám.

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #19
    superkarma: 0 17.07.2012, 10:42:48
  19. [12] Violeta [*]

    Sml69 Zavařování v naší rodině se věnuje převážně manžel. Já na to nemám tpělivost. Ale zavařuje několik let, sám a dobrovolně. Od doby, co máme malou zahrádku, tak vše, co se dá jíst, postupně zavařuje. Používá velké hrnce bez teploměru, zatím se mu to daří dobře. Právě sbírá okurky nakladačky a začíná doba na jejich nakládání. Přes zimu mám tak stále domácí kompoty.

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:42:39
  20. avatar
    [11] femme [*]

    ToraToraTora — #9 umělé sladidlo Sml58

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:23:15
  21. [10] tetička25 [*]

    ToraToraTora — #9 sladidlo v tabletách

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:22:04
  22. avatar
    [9] ToraToraTora [*]

    Co je spolarin? Sml80

    1. na komentář reaguje tetička25 — #10
    2. na komentář reaguje femme — #11
    3. na komentář reaguje Věrulinka — #15
    superkarma: 0 17.07.2012, 10:15:37
  23. [8] Beetty [*]

    Já také zavařuji v hrnci s teploměrem, o pračce jsem slyšela, ale nikdy nevyzkoušela....Sml80

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:12:09
  24. avatar
    [7] vmarta [*]

    umývm ručně ale zavařuju v mikrovlnce

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #16
    superkarma: 0 17.07.2012, 10:12:01
  25. avatar
    [6] Hanula [*]

    Sml59prima nápad ta pračka - jen, aby tam člověk nedal ze setrvačnosti prášek na praní

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #18
    superkarma: 1 17.07.2012, 10:10:33
  26. avatar
    [5] delfi.na [*]

    Konečně jsem se dočkala receptu, určitě uložím a něco z toho vyzkouším.

    A zavařovat v pračce? To slyším poprvé, určitě dobrý nápad. Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:08:09
  27. avatar
    [4] saruz [*]

    Sousedka ty okurky taky pere v pračce, já to dělám zatím růčo. Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:07:54
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    Já zavařuji v horkovzdušný troubě Sml67Sml30, dám pekáč s vodou, do něj hadřík a narovnám sklenice Sml67

    Okurky jsem prala aj v automatce dříve. Díky tomu, že je tady nemám zas až tak špinavé, spíš zaprášené, meju je ve škopku Sml67Sml30

    Receptíky máš super, už jdu ukládat, hlavně na tu pastu ke grilování Sml67Sml59

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:06:10
  29. avatar
    [2] migulka [*]

    Díky za receptíkySml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:05:33
  30. [1] Danulka K. [*]

    Když moji rodiče měli pračku Romo, také v ní maminka zavařovala, já zavařuji v hrnci s teploměrem.

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:01:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme