Novinky

Čtenářka Beetty a její švestková povidla bez míchání

ráda by se s vámi podělila o víc receptů, ale prý dává prostor i ostatním čtenářkám, za což děkujeme. Zavařování ji baví a doslova se v něm vyžívá. To koneckonců poznáte i z jejího pěkného příspěvku

Dobrý den, ano tak tohle je opravdu téma podle mého gusta. A každý rok si znovu a znovu říkám, už toho příští rok nebudu zavařovat tolik a co myslíte? No jasně, že znovu zavařuji a snad ještě ve větší míře. Přijde ta doba, kdy na zahrádce vše postupně dozrává a mě to dostane pokaždé „do varu“ - baví mě to!!! No není nádhera, když si přinesete ze zahrady plný košík voňavých, šťavnatých třešní a pustíte se do jejich zavařování... Máme na zahrádce hodně druhů ovoce - rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, jablka, švestky.... a mnoho dalšího a vše se snažíme zpracovat. Vyrábíme kompoty, džemy, marmelády...Ochutnaly jste třeba džem ze samotné rebarbory? Vynikající doporučuji...

Po několika letech jsem se také vrátila k pěstování dýní - připravuji z ní vynikající „ananasový kompot“ - také marmeládu.

Chtěla bych se s vámi podělit o spoustu receptů, ale to bych nedala šanci dalším čtenářkám a můj článek by byl dlouhý a dlouhý....Namátkou vybírám jeden z receptů, který každoročně využívám:

Švestková povidla bez míchání

2,5 kg odpeckovaných švestek
350 g cukru - krystal nebo krupice
0,15 l octa

Omyté švestky zbavíme pecek a stopek, rozloupáme, posypeme cukrem, polijeme octem a uložíme na 12 hodin na chladné místo. Vložíme do kastrolu a vaříme na velmi malém plameni asi 4-5 hodin. Nesmíme však směsí míchat. Když se téměř všechna tekutina odpaří a povidla začínají houstnout, dovaříme je za stálého míchání do zhoustnutí (lze je dát i na pekáč do trouby a pomalu nechat houstnout). Horká povidla nalijeme do skleniček, můžeme povrch zakápnout troškou rumu na konzervaci a uzavřeme víčky. Uložíme do sklepa.

Prostě a jednoduše řečeno přidávám se ke skupince lidiček, které konzervace ovoce baví, dělá ji ráda a s potěšením sleduje, jak její výtvory ostatním chutnají. To je potom obrovská inspirace - že tato práce není zas až tak zbytečná, jak by se mohlo dnes zdát.

Zdravím všechny Beetty

Milá Beetty, z vás to nadšení vyloženě čiší. Marmeládu z rebarbory dělám také. Má sice nevábnou barvu a chuťově je opravdu vynikající. Omlouvám se, že nemohu zveřejnit vaše fotky, ale nejdou mi nahrát na plochu. Systém si ještě nezvykl, že nejsem už Svobodová

Text nebyl redakčně upraven

Milé ženy-in, i vy máte dnes prostor vyjádřit se k tématu „zavařování“. Jak se na tuto činnost díváte? Má stále smysl zavařovat, nebo je to už přežitek?

Pochlubte se s vým oblíbeným receptem na lák, nebo zavařeninu.

Co máte raději? Sladké kompoty a marmelády, nebo spíš slané nakládané zeleniny a houby?

Napište nám na: redakce@zena-in.cz

   
17.07.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [37] denkas [*]

    Asi sem divná,ale povidla nejimSml80

    superkarma: 0 17.07.2012, 23:11:57
  2. avatar
    [36] HankaPU [*]

    Letos to vypadá se švestkami nadějně, tak recept vyzkouším. Budou pak povidlové buchty jedna báseň, díky. Sml59Sml16Sml59Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 22:26:24
  3. [35] Trefa [*]

    TRefa:diky za recepr na povidla.urcite to vyskousim.buchty s povidlama milujeme.

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:09:59
  4. [34] Beetty [*]

    Děkuji všem za příjemné příspěvky a ohlasy na moje zavařování...Sml60

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:01:00
  5. [33] Beetty [*]

    Rikina — #19 Slupky ze švestek? Ty se po tak dlouhém vaření - rozvaří...Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 20:40:46
  6. [32] Beetty [*]

    ladouch — #21 To si piš, že je výborná...ta barva do zelena zas až tak vábná není, ale chuť moc dobrá...Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 20:38:50
  7. avatar
    [31] ondrasek74 [*]

    Tak ty dýně mi nikdy nechutnaly. Pamatuji si na ze školní jídelny Sml43

    superkarma: 0 17.07.2012, 20:36:58

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] tajnostii [*]

    Povidla jdou u nás na dračku,také jsem je dělala a doufám,že ty švestky letos všechny nespadnou než budou zralé.A povidla zase buduSml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 20:30:53
  2. avatar
    [29] arminka [*]

    povidla využiju jen jednou za rok a to na vánoce když dělám králika na černo Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:28:54
  3. [28] juvla [*]

    Povidla milujeme a do buchet -pohádka Sml59

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:08:54
  4. avatar
    [27] daska59 [*]

    Švestková povidla jsou jedna z mála věcí, které nepozřu...chutná to jak dehet.

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:47:57
  5. avatar
    [26] hubajda [*]

    povidla jsem jeste nedelala nemam svestky a kdyz by mela tak bych je dala do pekarny

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:13:42
  6. avatar
    [25] ekleinovka [*]

    Holky,vy jste tedy přebornice,já se domnívala,že zavařování je na ústupu a on pravý opak

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:20:37
  7. avatar
    [24] maje [*]

    dadma — #23 funguje to. jen ten kastrol nesmí být nikde poškozený, třeba odprejsklý smalt a podobně. to bys pak viděla překvapeníSml57

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:27:03
  8. [23] dadma [*]

    maje — #14 Já taky míchám a míchám.Ale bez míchání slyším poprvé.Já bych se bála, že se mě to připálí.Ještě možná v té troubě. 

    1. na komentář reaguje maje — #24
    superkarma: 0 17.07.2012, 15:12:05
  9. [22] dadma [*]

    Já jsem dostávala povidla od kolegyně,které vyráběl její tatínek.Švestkový byly výborný,ale ještě lepší byly hruškový a jablečný.To byla pohádka.

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:09:13
  10. avatar
    [21] ladouch [*]

    Že jde udělat z rebarbory marmeláda jsem ani netušila, slyším to tady poprvé, ale asi musí být dobrá.Sml22Sml22

    1. na komentář reaguje Beetty — #32
    superkarma: 0 17.07.2012, 14:14:14
  11. [20] jija [*]

    Samotná rebarborová marmeláda mě ještě nenapadla, já přidávám rebarboru do jahodového džemu (25% rebarbory, 75% jahod), má krásnou barvu a chutná skvěle

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:06:23
  12. [19] Rikina [*]

    Kam zmizí ty šlupky ze švestek? Sml80 

    1. na komentář reaguje Beetty — #33
    superkarma: 0 17.07.2012, 13:57:28
  13. [18] DCOlga [*]

    Taky jsem je kdysi dělala. Už nemáme švestky, takže povidla si radši koupím.

    superkarma: 0 17.07.2012, 13:07:39
  14. [17] Saritka [*]

    Povidla jsou super, díky za recept.Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:50:14
  15. avatar
    [16] saruz [*]

    Povidla dělávám jinak, tenhle recept bez míchání se mi líbí, tak si jej hned píšu a jen co dozrají švestky, tak jej vyzkouším.

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:46:01
  16. avatar
    [15] maje [*]

    jo a ještě dělám povidla z jablek. taky dobrůtka do buchetSml22Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:44:54
  17. avatar
    [14] maje [*]

    carmi — #10 já je dělám tak, že hodně zralé švestky vypeckuji, rozňahňám je (nemixuji) - šťouchačkou na bramborovou kaši - od oka dám cukr a trošičku octa. a pak si pěkně topím a míchám a odpařuji několik hodin, dokud nejsou povidla hustá. pak klasicky do skleniček a zavařuji. (cca 20 minut). cukr dávám dle chuti švestek.

    tyhle bez míchání jsem dělala takéSml22Sml22

    1. na komentář reaguje dadma — #23
    superkarma: 0 17.07.2012, 12:39:31
  18. avatar
    [13] Žofie [*]

    Za chvíli nám dozrají takové ty letní švetky, tak to asi vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:32:35
  19. [12] holčice [*]

    tyto povidla dělal můj známí,který už bohužel není mezi námi,byli vynikající

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:05:07
  20. avatar
    [11] Jindriska8 [*]

    Ty povidla zkusímSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:55:52
  21. avatar
    [10] carmi [*]

    Moje babička dělala povidla a ty byly tak hustý, že se skoro daly krájet. Bohužel recept jsem si nevzalaSml15

    1. na komentář reaguje maje — #14
    superkarma: 0 17.07.2012, 11:52:55
  22. avatar
    [9] dasena [*]

    Věrulinka — #2 a já nemám ani jednu, vyplavil mi je déštSml15 vloni jsem ji dělala, ale koupila sem jí po sezoně, takže se to vyplatiloSml15

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:48:37
  23. [8] Roland [*]

    Marmeládu z rebarbory mě ještě nenapadlo dělat. Občas si ji kupuji na tržišti na koláč.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:43:24
  24. [7] Jala [*]

    Beetty, ten recept je moc prima. Taky jsem to tak loni - poprvé - dělala. Strašně dobré!

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:41:55
  25. avatar
    [6] Kytinkak [*]

    úplně vidím mojí babičku u plotny a tyhle povidla, měla je výborné, úžasný receptSml67Sml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:41:46
  26. avatar
    [5] Hanula [*]

    Sml16holky - vy jste pilňušky....

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:41:12
  27. avatar
    [4] vmarta [*]

    ja švestky nemám ,ale povidla milujiSml59Sml59

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:38:16
  28. [3] Evuš [*]

    Povidla musím vyzkoušet, letos švestky na zahrádce budou, dělala jsem povidla z černého rybízu, to je taky výborná chuť.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:37:25
  29. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Sml67 povidla dělám stejně a marmeládu budu letos prvně dělat z dýní Sml67

    Mám to stejně jako ty, už se na to těším, až si zaplním špajzku Sml59Sml30

    1. na komentář reaguje dasena — #9
    superkarma: 0 17.07.2012, 11:34:05
  30. avatar
    [1] dasena [*]

    3vestyk bohužel nemám, ale vloni jsem jich dostala tolik, že jsem dělala povidla podle bavičky, ale rum tam nesmí chybětSml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:32:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme