Vaření

Crumble s rebarborou: jednoduchý recept s okouzlujícím výsledkem

rebarbora

Máme poměrně velkou zahradu. A k tomu věčně málo času. Snažím se proto pěstovat nenáročné skalničky a stromečky. Na zeleninu a ovoce se pořád tak nějak chystám a pořád tak nějak nestíhám. Výborně se daří jahodám, které jsem, po vzoru sousedů, vysadila mezi skalničky, kolem terasy. Děti mají celé léto co zobat, střídají se jahody zahradní a lesní.

Bylinkovou spirálu s mnoha druhy bylinek si užívám už pět let. A poslední, co se z mé zahrádky dá jíst, je rebarbora. První dva roky po nasazení jsem z ní byla zoufalá. Maličké škaredé listy, krátké, tenké stonky. Úroda žádná. A já tak miluji rebarborový koláč!

crumble

Letos se konečně zadařilo a já sklízím! Nechtěla jsem se vracet k receptům, které jsem už vyzkoušela, a o recept jsem se s vámi rozdělila. Byla to rebarborová bublanina a koláč s pudinkem.

A tentokrát jsem zvolila něco velice jednoduchého s okouzlujícím výsledkem. Crumble!

Crumble je sladká dobrota, která pochází z Anglie. Jakékoliv ovoce, které máte rádi, naskládáte do zapékací misky či malých mističek (já jsem použila kokotky), zasypete drobenou a zapečete. Za málo práce dostanete výsledek, který bude chutnat všem.

crumble

Použít můžete oblíbené ovoce, nejlépe čerstvé, podle sezonní nabídky. Výborné jsou nakyslé plody, jako je právě rebarbora, angrešt, rybíz, ale i sladká jablíčka, borůvky, maliny, hrušky. Ovoce můžete mezi sebou kombinovat. Skvělá jsou k rebarboře jablka nebo borůvky.

Pokrájené ovoce v zapékací nádobě můžeme zasypat obyčejnou drobenkou - máslo, cukr krupice, hrubá mouka. Aby bylo jídlo ještě zajímavější, zkuste použít do drobenky špetku skořice. Výborné je, když přidáte trochu obilných vloček, nasekané mandle nebo jiné ořechy, strouhaný kokos, rozdrcené sušenky. Bílý cukr můžete nahradit zdravějším, třtinovým.

Když si s drobenou pohrajete, je crumble pokaždé trochu jiný.

Připravené zapékací nádoby s ovocem, pokrytým drobenou, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme asi půl hodinky. Drobenka by měla zezlátnout a šťáva z ovoce bude lehce probublávat na povrch.

Dobrou chuť přeje elly.

   
23.05.2012 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [34] dajrin [*]

    Zbožňujeme koláče s rebarborou... Sml16

    superkarma: 0 27.09.2012, 22:15:36
  2. [33] boena [*]

    Tak jsem crumble už několikrát dělala a vždy měly velký úspěch. Díky za recept.

    superkarma: 0 25.07.2012, 14:24:07
  3. [32] setury [*]

    zajímavý recept, rebarboru mám ráda Sml16

    superkarma: 0 06.06.2012, 12:53:11
  4. [31] Saritka [*]

    V sobotu jsem dělala z rebarbory koláč, donesl nám ji soused.Sml30

    superkarma: 0 31.05.2012, 18:17:30

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] boena [*]

    Díky za recept, už jsem ho musela dělat dvakrát a můj mlsný syn říká, že tuto dobrotu musím dělat rozhodně častěji.

    superkarma: 0 29.05.2012, 22:48:18
  2. avatar
    [29] cibulicka [*]

    Taky nemusím,a ani jsem to nikdy nezkoušela.

    superkarma: 0 25.05.2012, 21:51:00
  3. avatar
    [28] Yannize [*]

    Věrulinka — #14 mmmmm...taky bych si dala kousekSml59. ale to můžu tak maximálně "obrázek oříznout a zkopírovat na můj profil" Sml52

    superkarma: 0 24.05.2012, 09:33:12
  4. [27] Jala [*]

    Další pokrm, co nemusím!

    superkarma: 0 23.05.2012, 23:20:29
  5. avatar
    [26] kobližka [*]

    Ježíš,tohle mě nadchlo,rebarbory mám na zahradě velehory,to si udělám!Díky za inspiraci.

    superkarma: 0 23.05.2012, 22:30:47
  6. avatar
    [25] ladouch [*]

    Rebarboru máme moc rádi, dělám koláče, ale tohle vyzkouším.Sml22Sml22

    superkarma: 0 23.05.2012, 21:48:42
  7. [24] Trefa [*]

    Trefa:u nas se kolace pekly srebabrborou uz davno.meli jsme ji na zahradce.kolace byly vyborne.

    superkarma: 0 23.05.2012, 20:46:01
  8. avatar
    [23] daska59 [*]

    Mám ráda klasický rebarborový koláč.

    superkarma: 0 23.05.2012, 17:47:41
  9. avatar
    [22] ekleinovka [*]

    Rebarboru nemusím,má hodně kyseliny šťavelové

    superkarma: 0 23.05.2012, 17:43:26
  10. [21] Rikina [*]

    OlgaMarie — #20 No jo, ale když je to koláč, musí se upéct to těsto. Sml80 tady žádné těsto není a rebarbora potřebuje stěží pár minut na to, aby se neesteticky rozvařila - dělávala jsem rebarborový kompot a u toho se fakt muselo stát a hlídat, když jsem z toho nechtěla mít kaši. Čili po 30 minutách pečení odhaduju, že to bude ještě o moc horší. Sml80 No ale stejně jsem sem klikla jen proto, abych se dozvěděla, co je crumble. Sml57 To už vím, tak nebudu šťourat do podrobností. Jo a rebarboru jsem loupala, vždycky, na koláč i na kompot, na tohle bych ji loupala taky. Sml80 

    superkarma: 0 23.05.2012, 14:24:09
  11. avatar
    [20] OlgaMarie [*]

    Rikina — #18 Klikla jsem si na rebarborový koláč a tam je psáno 20 minut.Sml80

    A ptám se: Má se rebarbora trošku sloupnout nebo ne? Nemám s ní moc zkušeností a už jsem byla v obchodě pro kokos.Sml30

    1. na komentář reaguje Rikina — #21
    superkarma: 0 23.05.2012, 13:57:01
  12. avatar
    [19] denkas [*]

    Jindriska8 — #10 U nás taky neSml23Sml23

    superkarma: 0 23.05.2012, 13:11:58
  13. [18] Rikina [*]

    Půl hodiny? Sml80 Není to moc, vždyť z toho ovoce musí být pak marmeláda...  zvlášť z rebarbory. Rozpatlané ovoce nemusím. Sml80 

    1. na komentář reaguje OlgaMarie — #20
    superkarma: 0 23.05.2012, 12:46:22
  14. avatar
    [17] Hanyna [*]

    Rebarborový koláč s drobenkou a tvarohem máme doma rádi všichni!

    superkarma: 0 23.05.2012, 12:35:20
  15. [16] step1 [*]

    Rebarboru mám ráda, tak to vyzkouším.

    superkarma: 0 23.05.2012, 11:54:02
  16. avatar
    [15] Hanula [*]

    Věrulinka — #14 Sml22 taky dobrý

    superkarma: 0 23.05.2012, 11:37:37
  17. avatar
    [14] Věrulinka [*]

    Sml30 zrovna se cpeme bublaninou s rebarborou a třešněma z loňska z mrazáku.Sml30

    1. na komentář reaguje Hanula — #15
    2. na komentář reaguje Yannize — #28
    superkarma: 0 23.05.2012, 10:17:51
  18. avatar
    [13] femme [*]

    v neděli vyzkouším Sml58

    superkarma: 0 23.05.2012, 09:28:57
  19. [12] Roland [*]

    O víkendu budu péct rebarborový koláč - už se těším.

    superkarma: 0 23.05.2012, 09:21:00
  20. [11] hanak [*]

    Právě včera jsem rebarborový koláč upekla. Byl moc dobrý, do rebarbory přidávám jablka.

    superkarma: 0 23.05.2012, 08:25:55
  21. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    Rebarborový koláč u nás nikdo nechceSml23Sml23

    1. na komentář reaguje denkas — #19
    superkarma: 0 23.05.2012, 08:18:16
  22. avatar
    [9] saruz [*]

    Rebarbory mám na zahradě spousty, tak vyzkouším, bude to zas něco jiného než klasický rebarborový koláč s drobenkou a taky přidám jahody. Sml16

    superkarma: 0 23.05.2012, 08:05:50
  23. [8] Miroslava Gregorová [*]

    rebarboru mám tak vyzkoušímeSml59

    superkarma: 0 23.05.2012, 07:54:00
  24. avatar
    [7] vmarta [*]

    Pamatuji na rebarborový koláč babičky..byl výborný

    superkarma: 0 23.05.2012, 07:51:42
  25. [6] dadma [*]

    Já mám rebarboru ráda.Díky za recept,vyzkouším,ale náš kynutý koláč bude také.

    superkarma: 0 23.05.2012, 07:41:46
  26. [5] lidicka [*]

    Je to zajímavé, rebarboru sice nemám, ale mohla bych zkusit s jablkySml22

    superkarma: 0 23.05.2012, 07:25:11
  27. avatar
    [4] blesksoft [*]

    miluju rebarborový koláč s drobenkou

    superkarma: 0 23.05.2012, 07:21:53
  28. [3] magic11 [*]

    rebarboru už od mala nemusím Sml23

    superkarma: 0 23.05.2012, 07:15:25
  29. avatar
    [2] zsuzsika [*]

    zajímavý nápad,stál by za vyzkoušeníSml16

    superkarma: 0 23.05.2012, 06:25:06
  30. [1] kokinko [*]

    Určitě recepty vyzkouším, máme na zahrádce velkou rebarboru Sml59

    superkarma: 0 23.05.2012, 05:24:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme