Máme poměrně velkou zahradu. A k tomu věčně málo času. Snažím se proto pěstovat nenáročné skalničky a stromečky. Na zeleninu a ovoce se pořád tak nějak chystám a pořád tak nějak nestíhám. Výborně se daří jahodám, které jsem, po vzoru sousedů, vysadila mezi skalničky, kolem terasy. Děti mají celé léto co zobat, střídají se jahody zahradní a lesní.
Bylinkovou spirálu s mnoha druhy bylinek si užívám už pět let. A poslední, co se z mé zahrádky dá jíst, je rebarbora. První dva roky po nasazení jsem z ní byla zoufalá. Maličké škaredé listy, krátké, tenké stonky. Úroda žádná. A já tak miluji rebarborový koláč!
Letos se konečně zadařilo a já sklízím! Nechtěla jsem se vracet k receptům, které jsem už vyzkoušela, a o recept jsem se s vámi rozdělila. Byla to rebarborová bublanina a koláč s pudinkem.
A tentokrát jsem zvolila něco velice jednoduchého s okouzlujícím výsledkem. Crumble!
Crumble je sladká dobrota, která pochází z Anglie. Jakékoliv ovoce, které máte rádi, naskládáte do zapékací misky či malých mističek (já jsem použila kokotky), zasypete drobenou a zapečete. Za málo práce dostanete výsledek, který bude chutnat všem.
Použít můžete oblíbené ovoce, nejlépe čerstvé, podle sezonní nabídky. Výborné jsou nakyslé plody, jako je právě rebarbora, angrešt, rybíz, ale i sladká jablíčka, borůvky, maliny, hrušky. Ovoce můžete mezi sebou kombinovat. Skvělá jsou k rebarboře jablka nebo borůvky.
Pokrájené ovoce v zapékací nádobě můžeme zasypat obyčejnou drobenkou - máslo, cukr krupice, hrubá mouka. Aby bylo jídlo ještě zajímavější, zkuste použít do drobenky špetku skořice. Výborné je, když přidáte trochu obilných vloček, nasekané mandle nebo jiné ořechy, strouhaný kokos, rozdrcené sušenky. Bílý cukr můžete nahradit zdravějším, třtinovým.
Když si s drobenou pohrajete, je crumble pokaždé trochu jiný.
Připravené zapékací nádoby s ovocem, pokrytým drobenou, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme asi půl hodinky. Drobenka by měla zezlátnout a šťáva z ovoce bude lehce probublávat na povrch.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Zbožňujeme koláče s rebarborou...
Tak jsem crumble už několikrát dělala a vždy měly velký úspěch. Díky za recept.
zajímavý recept, rebarboru mám ráda
V sobotu jsem dělala z rebarbory koláč, donesl nám ji soused.
Díky za recept, už jsem ho musela dělat dvakrát a můj mlsný syn říká, že tuto dobrotu musím dělat rozhodně častěji.
Taky nemusím,a ani jsem to nikdy nezkoušela.
Věrulinka — #14 mmmmm...taky bych si dala kousek
. ale to můžu tak maximálně "obrázek oříznout a zkopírovat na můj profil"
Další pokrm, co nemusím!
Ježíš,tohle mě nadchlo,rebarbory mám na zahradě velehory,to si udělám!Díky za inspiraci.
Rebarboru máme moc rádi, dělám koláče, ale tohle vyzkouším.
Trefa:u nas se kolace pekly srebabrborou uz davno.meli jsme ji na zahradce.kolace byly vyborne.
Mám ráda klasický rebarborový koláč.
Rebarboru nemusím,má hodně kyseliny šťavelové
OlgaMarie — #20 No jo, ale když je to koláč, musí se upéct to těsto.
tady žádné těsto není a rebarbora potřebuje stěží pár minut na to, aby se neesteticky rozvařila - dělávala jsem rebarborový kompot a u toho se fakt muselo stát a hlídat, když jsem z toho nechtěla mít kaši. Čili po 30 minutách pečení odhaduju, že to bude ještě o moc horší.
No ale stejně jsem sem klikla jen proto, abych se dozvěděla, co je crumble.
To už vím, tak nebudu šťourat do podrobností. Jo a rebarboru jsem loupala, vždycky, na koláč i na kompot, na tohle bych ji loupala taky.
Rikina — #18 Klikla jsem si na rebarborový koláč a tam je psáno 20 minut.
A ptám se: Má se rebarbora trošku sloupnout nebo ne? Nemám s ní moc zkušeností a už jsem byla v obchodě pro kokos.
Jindriska8 — #10 U nás taky ne
Půl hodiny?
Není to moc, vždyť z toho ovoce musí být pak marmeláda... zvlášť z rebarbory. Rozpatlané ovoce nemusím.
Rebarborový koláč s drobenkou a tvarohem máme doma rádi všichni!
Rebarboru mám ráda, tak to vyzkouším.
Věrulinka — #14
taky dobrý