Reklama

palačinka

Jedním z nejlepších pokrmů francouzské kuchyně jsou jemné palačinky s úžasnou pomerančovou omáčkou, plátky pomerančů a likérem. Když je servírujete, okouzlíte hosty tím, že palačinku zapálíte.

Kdo chce, může si vyrobit i verzi bez alkoholu, ale potom už palačinku nezapálíte :-)

Suroviny

palačinky

  • 3 vejce
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • asi 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli

omáčka

  • 3 pomeranče
  • 100 g másla
  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce pomerančového likéru Grand Marnier
  • 2 lžíce koňaku

Postup

Vejce rozšleháme s mlékem, máslem, cukrem a špetkou soli. Pomaličku přidáváme prosátou mouku a pořád šleháme, aby nám nevznikly v těstě hrudky. Krásně hladké palačinkové těsto teď necháme alespoň hodinku odpočinout v lednici, aby se všechny suroviny propojily.

Palačinky smažím na palačinkové teflonové pánvi. Krásně se na ní obrací. Pod první palačinku vymažu pánvičku malým kouskem másla, dále už to jde samo. Když máte pocit, že to přece jen „drhne“, tak občas kápněte oleje nebo vhoďte kousek másla.

Těsto na pánvičku nalijeme naběračkou a hned kroužením pánvičkou rozlijeme po celé pánvičce. Snažíme se nalít opravdu tenkou vrstvu, aby palačinka byla tenoučká. Někdo má naopak rád palačinky pěkně tlusté, takže vlastně můžete smažit podle svých strávníků.

Palačinku otočíme v okamžiku, kdy je krásně uvolněná a nechytá se nám už k pánvičce a kdy je na povrchu zatuhlá, není na něm žádné tekuté těsto. Obracíme, jak umíme - obracečkou nebo ve vzduchu. Cvičte. Za pár popadaných palačinek ta sranda stojí.

Hbitá a zdatná kuchařka stíhá všechno, takže během toho, co se smaží palačinky a vy je zkušeně obracíte ve vzduchu, stíháte udělat pomerančovou omáčku.

Já ji dělám velice jednoduše. Jeden pomeranč oloupu a nakrájím na malé kousky. Zbylé dva pomeranče vymačkám, co nejlépe to jde, pěkně i s kousky dužiny. V kastrolku rozpustíme máslo, na které vsypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Až je pěkně nahnědlý, zalijeme ho pomerančovou šťávou, likérem. Omáčku zredukujeme a zasypeme kousky pomerančů.

Do této omáčky vložíme postupně každou palačinku, přeloženou napůl a ještě jednou napůl. Dáme na talíři, dozdobíme kousky pomerančů z omáčky, zakápneme koňakem a zapálíme.

Hořící podáváme hostům :-)

Dobrou chuť přeje Elly

Děti palačinky milují. Pojďte jim je usmažit na začátek školního roku

slané palačinky

palačinky z ovesných vloček s jahodami

zapečené palačinky s ovocem a Lučinou

zdroj fotografií: Alena Kolaříková