Ve spolupráci se čtenářkou a foodblogerkou Míšou uveřejňujeme jeden z jejích receptů, tentokrát na batátovou polévku!
Dámy a pánové pozor, toto je moje batátová premiéra. Nikdy jsem je totiž nejedla a zjistila jsem, že jsem o hodně přišla. Pokud jste se s batáty setkali poprvé jako já, doporučuji přečíst si o nich pár zajímavých informací. Tak tedy. Batáty jsou plodem rostliny, která se nazývá Povijnice batátová. Původně pochází z Ameriky, ale s našimi brambory nemají nic společného. Existují dva druhy červené a žluté. S těmi červenými se v obchodech setkáte častěji a jsou také vhodnější na vaření. A co na to Šůša? Mě batáty chutnaly trošku jako mrkev. Polévkou jsem byla příjemně překvapená. Ještě jsem do ní rozdrobila slaný sýr feta, který je trochu podobný kozímu sýru a s ním je polívečka opravdu výbornááá :-)
Budeme potřebovat:
- 1 velký sladký brambor
- 2 větší mrkve
- kousek zázvoru
- 1 červenou cibuli
- kousek sýru feta
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Cibuli, mrkev, brambory a zázvor si nakrájíme na kostičky a opékáme chvilku na oleji. Poté zalijeme vývarem a vaříme, dokud není zelenina měkká. Necháme vychladnout a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme, ozdobíme sýrem feta, případně čerstvými bylinkami a podáváme.
Doporučujeme navštívit stránky naší čtenářky Míši - foodblog www.cookingwithsusa.blogspot.cz, odkud pochází i náš dnešní recept.
Čtěte také:
- Cooking with Šůša: Blog o vaření čtenářky Míši
- Dýňový cheesecake
- Omáčka z červené řepy se sýrem a ořechy
Nový komentář
Komentáře
Léthé — #46 No teda, to je úžasné. Jsem moc ráda, že Vám všem chutnalo. Ikdyž jídla jsou trošku netradiční. A budu také ráda, když se někdy zase inspirujete. Je super vidět fotky. Moc se Vám to povedlo !!!!
gerda — #47maso!!! Jak se mi tam do L dostalo, vůbec nechápu.
Léthé — #42ledvinky tak jednou za rok, ale dám si s tím práci. Nejdůležitější je příprava - vyčištění, namočení do mléka, spaření vřelou vodou. Pak už to jde skoro samo. Minule jsem vynalezla zlepšovák, jak z nich snáz odstranit močovody (fuj, jen to vidím napsané, tak to odrazuje)
- ale na to se nesmí dát. Prostě: naplocho rozkrojit. Tím řezem dát dolů na prkénko a ostrým nožem seřezávat ledvinku jako filet. Je to lepší, než obkrajování, zůstane pěkné čisté maslo a ten spodek se zahodí.
Takže. I nejpřísnější kritik jídla můj syn dojedl. Jak tvou, tedy tady mou batátovou krémovou polévku, tak těstoviny a kaši z červené řepy.
Sůšo, máš od nás podtrženou jedničku
. Je to jídlo nevšední, trochu delší příprava než je u mě vítaná, ale výsledek stál za to.
První foto polévka přesně podle receptu…vynechala jsem pouze pepř, nebylo třeba. Endiaron na fotce ?
…sranda musí být, i kdyby na polévku nebylo
.
Druhé foto těstoviny(bezlepkové) a omáčka z červené řepy….místo nivy taktéž feta a ořechy jsem taky vynechala. Nivu a ořechy jím velice zřídka, neb se po nich vždy osypu.
Takže díky za inspiraci, určitě od tebe ještě někdy něco vyzkouším. To až budu chtít zabít čas
. Steak hozený na pánev by byl jistě rychleji
Polévka hotová, již jsme jí i jedla...názor a dokonce foto sem dám až odpoledne, zkusím svolat kousek rodiny, aby posoudili i ostatní, neb ne každý má rád neklasická jídla.
Šůša — #43 dám....jen potřebuji upřesnit, kolik vody mám přidat. Tedy přibližně.
Léthé — #42 Tak dejte vědět, jak to dopadlo
gerda — #41 tak ledvinky jsem nikdy nedělala. Neumím to
. Za to miluji játra....já rád játra, ty rád játra


Jdu tedy vařit tu Šůši polévku a tu červenou řepu na ty těstoviny .....manžela jsem dnes pro jistotu poslala na oběd do Globusu
no vidíte, a já z toho všeho dostala chuť na prachobyčejné ledvinky na cibulce s rýží a sterilovanou okurkou
Eva_Fl — #34no...tu polévku jsi popsala tak, že už mě přešla chuť
Eva_Fl — #38ňam, tatarák. Tak ten miluji
. Ale ne k snídani
No a jediné maso které nejím je vepřové. Jinak mi žádné maso nevadí.
Šůša — #37poctivy hovezi steak je muj favorit, ale tuhle jsem snidalala tatarak a taky to slo.
Eva_Fl — #30 Proti masu nemám vůbec nic. Nejsem žádná vegetariánka, ale když už si dám maso, tak jedině poctivý hovězí steak. Ostatní maso mě teda moc nebere
Eva_Fl — #34máš ode mě vzkaz.
Léthé — #33zdravy to urcite neni, ale ja to miluju.
Léthé — #32 nevim, jestli jsi to delala, ale kdyz se zacaly davat miminum mixovane zeleninove pokrmy a mimca nesmela solit, pridavaly jsme trochu cukru ( doufam, ze se to uz nedela ), aby to melo aspon nejakou chut. A ta polevka, kterou jsem jedla, chutnala stejne, jen toho cukru v ni bylo asi kilo. No hnus.
Eva_Fl — #30co se masa týče. Maso mám ráda, ale snažím se její konzumaci omezit na 2 krát týdně. Moc se mi to nevede, ale snažím se. Dřív se jedlo maso pouze v neděli. Nemyslím si že každodenní pojídání masa by bylo až tak zdravé. Maso zatěžuje trávení, ubírá energii, Po fláku masa bych cvičení ve fitku nezvládla. Po mém "zrní" zvedám i parkety
.
Eva_Fl — #31 No konečně. Tak to jsem chtěla vědět
. Na hodinách angličtiny jsem nejspíš chyběla, když se probírala tykev
. Promiň.
Hele....já tykev dvakrát nemusím. Jak chutná ta polévka ? Má cenu jí zkoušet ?
Ale tu batátovou zkusím. Již jsem si k tomu koupila vše a zítra se do toho pustím. Dám vědět, jestli chutnala, nebo jsem se z ní pouze posrala

SQUASH je v prekladu do cestiny tykev. S ohledem na vasi svetovost a znalost anglictiny jsem myslela, ze hrave prelozite. IQ squashe.
Suso, ja uz vim, proc se my dve neshodneme. Navstivila jsem tvuj blog. Ty mas neco proti masu, vid? A ja muzu snidat steaky.