Vaření

Cooking with Šůša: Krémová batátová polévka se sýrem feta

Ve spolupráci se čtenářkou a foodblogerkou Míšou uveřejňujeme jeden z jejích receptů, tentokrát na batátovou polévku!

Dámy a pánové pozor, toto je moje batátová premiéra. Nikdy jsem je totiž nejedla a zjistila jsem, že jsem o hodně přišla. Pokud jste se s batáty setkali poprvé jako já, doporučuji přečíst si o nich pár zajímavých informací. Tak tedy. Batáty jsou plodem rostliny, která se nazývá Povijnice batátová. Původně pochází z Ameriky, ale s našimi brambory nemají nic společného. Existují dva druhy červené a žluté. S těmi červenými se v obchodech setkáte častěji a jsou také vhodnější na vaření. A co na to Šůša? Mě batáty chutnaly trošku jako mrkev. Polévkou jsem byla příjemně překvapená. Ještě jsem do ní rozdrobila slaný sýr feta, který je trochu podobný kozímu sýru a s ním je polívečka opravdu výbornááá :-)

polévkaBudeme potřebovat:

  • 1 velký sladký brambor
  • 2 větší mrkve
  • kousek zázvoru
  • 1 červenou cibuli
  • kousek sýru feta
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

Cibuli, mrkev, brambory a zázvor si nakrájíme na kostičky a opékáme chvilku na oleji. Poté zalijeme vývarem a vaříme, dokud není zelenina měkká. Necháme vychladnout a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme, ozdobíme sýrem feta, případně čerstvými bylinkami a podáváme.

Doporučujeme navštívit stránky naší čtenářky Míši - foodblog www.cookingwithsusa.blogspot.cz, odkud pochází i náš dnešní recept.

Čtěte také:

   
07.11.2014 - Zelenina - autor: Klára Wimmerová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [49] Šůša [*]

    Léthé — #46 No teda, to je úžasné. Jsem moc ráda, že Vám všem chutnalo. Ikdyž jídla jsou trošku netradiční. A budu také ráda, když se někdy zase inspirujete. Je super vidět fotky. Moc se Vám to povedlo !!!! Sml16Sml9

    superkarma: 0 10.11.2014, 15:08:03
  2. avatar
    [48] gerda [*]

    gerda — #47maso!!! Jak se mi tam do L dostalo, vůbec nechápu.Sml80

    superkarma: 0 09.11.2014, 15:42:33
  3. avatar
    [47] gerda [*]

    Léthé — #42ledvinky tak jednou za rok, ale dám si s tím práci. Nejdůležitější je příprava - vyčištění, namočení do mléka, spaření vřelou vodou. Pak už to jde skoro samo. Minule jsem vynalezla zlepšovák, jak z nich snáz odstranit močovody (fuj, jen to vidím napsané, tak to odrazuje)Sml30 - ale na to se nesmí dát. Prostě: naplocho rozkrojit. Tím řezem dát dolů na prkénko a ostrým nožem seřezávat ledvinku jako filet. Je to lepší, než obkrajování, zůstane pěkné čisté maslo a ten spodek se zahodí.

    1. na komentář reaguje gerda — #48
    superkarma: 0 09.11.2014, 15:41:04
  4. avatar
    [46] Léthé [*]

    Takže. I nejpřísnější kritik jídla můj syn dojedl. Jak tvou, tedy tady mou batátovou krémovou polévku, tak těstoviny a kaši z červené řepy.

    Sůšo, máš od nás podtrženou jedničkuSml67. Je to jídlo nevšední, trochu delší příprava než je u mě vítaná, ale výsledek stál za to.

    První foto polévka přesně podle receptu…vynechala jsem pouze pepř, nebylo třeba. Endiaron na fotce ?Sml37 …sranda musí být, i kdyby na polévku nebyloSml30.

    Druhé foto těstoviny(bezlepkové) a omáčka z červené řepy….místo nivy taktéž feta a ořechy jsem taky vynechala. Nivu a ořechy jím velice zřídka, neb se po nich vždy osypu.

    Takže díky za inspiraci, určitě od tebe ještě někdy něco vyzkouším. To až budu chtít zabít časSml24. Steak hozený na pánev by byl jistě rychlejiSml30

    1. na komentář reaguje Šůša — #49
    superkarma: 1 09.11.2014, 14:09:44
  5. avatar
    [45] Léthé [*]

    Polévka hotová, již jsme jí i jedla...názor a dokonce foto sem dám až odpoledne, zkusím svolat kousek rodiny, aby posoudili i ostatní, neb ne každý má rád neklasická jídla.

    superkarma: 0 09.11.2014, 10:54:27
  6. avatar
    [44] Léthé [*]

    Šůša — #43 dám....jen potřebuji upřesnit, kolik vody mám přidat. Tedy přibližně.

    superkarma: 0 09.11.2014, 10:02:49
  7. avatar
    [43] Šůša [*]

    Léthé — #42 Tak dejte vědět, jak to dopadlo Sml16

    1. na komentář reaguje Léthé — #44
    superkarma: 0 09.11.2014, 09:49:59
  8. avatar
    [42] Léthé [*]

    gerda — #41 tak ledvinky jsem nikdy nedělala. Neumím toSml23. Za to miluji játra....já rád játra, ty rád játraSml30Sml52Sml52

    Jdu tedy vařit tu Šůši polévku a tu červenou řepu na ty těstoviny .....manžela jsem dnes pro jistotu poslala na oběd do GlobusuSml37

    1. na komentář reaguje Šůša — #43
    2. na komentář reaguje gerda — #47
    superkarma: 0 09.11.2014, 08:57:59
  9. avatar
    [41] gerda [*]

    no vidíte, a já z toho všeho dostala chuť na prachobyčejné ledvinky na cibulce s rýží a sterilovanou okurkouSml30

    1. na komentář reaguje Léthé — #42
    superkarma: 0 09.11.2014, 05:03:48
  10. avatar
    [40] Léthé [*]

    Eva_Fl — #34no...tu polévku jsi popsala tak, že už mě přešla chuť Sml30

    superkarma: 0 08.11.2014, 23:04:27
  11. avatar
    [39] Léthé [*]

    Eva_Fl — #38ňam, tatarák. Tak ten milujiSml20. Ale ne k snídaniSml30

    No a jediné maso které nejím je vepřové. Jinak mi žádné maso nevadí.

    superkarma: 0 08.11.2014, 23:03:35
  12. avatar
    [38] Eva_CZ [*]

    Šůša — #37poctivy hovezi steak je muj favorit, ale tuhle jsem snidalala tatarak a taky to slo. Sml30

    1. na komentář reaguje Léthé — #39
    superkarma: 0 08.11.2014, 22:57:10
  13. avatar
    [37] Šůša [*]

    Eva_Fl — #30 Proti masu nemám vůbec nic. Nejsem žádná vegetariánka, ale když už si dám maso, tak jedině poctivý hovězí steak. Ostatní maso mě teda moc nebere Sml38

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #38
    superkarma: 0 08.11.2014, 19:14:09
  14. avatar
    [36] gerda [*]

    Eva_Fl — #34máš ode mě vzkaz.Sml58Sml16

    superkarma: 0 08.11.2014, 18:32:00
  15. avatar
    [35] Eva_CZ [*]

    Léthé — #33zdravy to urcite neni, ale ja to miluju.

    superkarma: 0 08.11.2014, 18:18:23
  16. avatar
    [34] Eva_CZ [*]

    Léthé — #32 nevim, jestli jsi to delala, ale kdyz se zacaly davat miminum mixovane zeleninove pokrmy a mimca nesmela solit, pridavaly jsme trochu cukru ( doufam, ze se to uz nedela ), aby to melo aspon nejakou chut. A ta polevka, kterou jsem jedla, chutnala stejne, jen toho cukru v ni bylo asi kilo. No hnus.

    1. na komentář reaguje gerda — #36
    2. na komentář reaguje Léthé — #40
    superkarma: 0 08.11.2014, 18:17:10
  17. avatar
    [33] Léthé [*]

    Eva_Fl — #30co se masa týče. Maso mám ráda, ale snažím se její konzumaci omezit na 2 krát týdně. Moc se mi to nevede, ale snažím se. Dřív se jedlo maso pouze v neděli. Nemyslím si že každodenní pojídání masa by bylo až tak zdravé. Maso zatěžuje trávení, ubírá energii, Po fláku masa bych cvičení ve fitku nezvládla. Po mém "zrní" zvedám i parketySml30.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #35
    superkarma: 0 08.11.2014, 16:22:09
  18. avatar
    [32] Léthé [*]

    Eva_Fl — #31 No konečně. Tak to jsem chtěla vědětSml59Sml59. Na hodinách angličtiny jsem nejspíš chyběla, když se probírala tykevSml30. Promiň.

    Hele....já tykev dvakrát nemusím. Jak chutná ta polévka ? Má cenu jí zkoušet ?

    Ale tu batátovou zkusím. Již jsem si k tomu koupila vše a zítra se do toho pustím. Dám vědět, jestli chutnala, nebo jsem se z ní pouze posralaSml30Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #34
    superkarma: 0 08.11.2014, 16:17:24
  19. avatar
    [31] Eva_CZ [*]

    SQUASH je v prekladu do cestiny tykev. S ohledem na vasi svetovost a znalost anglictiny jsem myslela, ze hrave prelozite. IQ squashe. Sml24

    1. na komentář reaguje Léthé — #32
    superkarma: 0 08.11.2014, 15:14:23

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Eva_CZ [*]

    Suso, ja uz vim, proc se my dve neshodneme. Navstivila jsem tvuj blog. Ty mas neco proti masu, vid? A ja muzu snidat steaky. Sml57 Sml22

    1. na komentář reaguje Léthé — #33
    2. na komentář reaguje Šůša — #37
    superkarma: 0 08.11.2014, 14:20:18
  2. avatar
    [29] Eva_CZ [*]

    Mam — #28 neztrapnuj se a googluj. DELIATESO.

    superkarma: 0 08.11.2014, 14:18:54
  3. avatar
    [28] Mam [*]

    Kadla — #16 mě napadla namísto polívky sekykové (vařila se přece v tom filmu ze serkyrky) polívka z raket na squash Sml16Sml16Sml16 třeba to je v některé části USA nějaká deliatesa

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #29
    superkarma: 0 08.11.2014, 09:36:40
  4. avatar
    [27] Eva_CZ [*]

    Danila — #17bez past ovce, tukane

    superkarma: 1 07.11.2014, 23:33:36
  5. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    Dej do google squash soup

    superkarma: 0 07.11.2014, 23:32:36
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    Léthé — #24tak to bude určitě dobrota.

    superkarma: 0 07.11.2014, 15:59:59
  7. avatar
    [24] Léthé [*]

    Bude to asi toto Sml36

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 07.11.2014, 15:40:49
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    Léthé — #21vůbec netuším, co to má znamenat. Mně se zdá, že jde o robotický překlad.

    superkarma: 0 07.11.2014, 15:38:46
  9. avatar
    [22] Léthé [*]

    Něco jsem našla TADY....takže ořešák je něco jako dýně ?Sml80

    superkarma: 0 07.11.2014, 15:37:41
  10. avatar
    [21] Léthé [*]

    gerda — #20jak vypadá takový "zralé ořešák squash"Sml80 Dá se to koupit v ČR ?

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 07.11.2014, 15:28:46
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Kadla — #16hele, něco jsem našla, http://casjist.cz/podzimu-oresak-squash-polevka-2496

    to bude asi nějaký otrocký překlad.

    1. na komentář reaguje Léthé — #21
    superkarma: 0 07.11.2014, 15:17:30
  12. avatar
    [19] Léthé [*]

    Kadla — #16 Sml30Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 07.11.2014, 15:12:51
  13. avatar
    [18] Léthé [*]

    Tak toto vyzkouším. Brambory mi nedělají moc dobře, takže použiji batáty, nebo topinambury, s kterými jsem v poslední době zcela nahradila brambory. Na jejich nasládlou chuť, která mi ze začátku trochu vadila jsem si již zvykla. Zrovna jako na kávu bez cukruSml37. Eviku, dá se toSml22. Díky za nápad, jak si udělat místo bramboračky batátovačkuSml30

    Já, která fakt nejsem moc na vaření, musím řešit poslední dobou co uvařit, aby v tom hlavně nebyl lepek. Takže tak různě pátrám, co by mi chutnalo. A jelikož červenou řepu a již i ty batáty mám ráda, tak to prostě zkusím. Navíc mám to štěstí, že již nemusím vařit pro rodinuSml59.

    superkarma: 0 07.11.2014, 15:11:53
  14. avatar
    [17] Danila [*]

    tak to už je moc. žeby pod každým príspevkom od Šůši boli hnusné komatáre jednej čitateľky Sml23 to už ani vtipné niejeSml68

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #27
    superkarma: 1 07.11.2014, 14:35:44
  15. avatar
    [16] Kadla [*]

    Eva_Fl — #15Co je squashová polévka? To jsem nikdy neslyšela.. Doufám, že ne odvar z ponožek dvou sportsmenů, co právě dokončili turnaj Sml52

    1. na komentář reaguje Léthé — #19
    2. na komentář reaguje gerda — #20
    3. na komentář reaguje Mam — #28
    superkarma: 0 07.11.2014, 14:22:17
  16. avatar
    [15] Eva_CZ [*]

    Klára Křížová — #7 ale to ja taky, napr. tilapie s olivama se u nas ujala MOC! Ale ja jsem stara konzerva a tyhle recepty me nenachly. Strasne dlouho mi trvalo vzit na milost aspon par mistnich jidel. Ale je fakt, ze jsem to ochutnala vsechno. Jen uz vim, ze si fakt nikdy nedam squashovou polevku, ale mistni kremovou rajskou s asiago syrem jsem se naucila varit, tu miluju. ANO, existuje vyjimka, kde pozru repu, borsc. Ten mam tuze rada. Taky experimentuju, vetsinou to dopada dobre - ted mame zbytky : kureci nudlicky na cibulce, houbach, spenatu, podlite slehackou. Sml80

    1. na komentář reaguje Kadla — #16
    superkarma: 1 07.11.2014, 12:14:43
  17. avatar
    [14] selinka [*]

    Šůša — #4 a proč by měl být poslední? Sml80

    superkarma: 0 07.11.2014, 12:06:16
  18. avatar
    [13] Suzanne [*]

    To vypadá dobře Sml58

    superkarma: 0 07.11.2014, 11:33:24
  19. avatar
    [12] gerda [*]

    Ad experimenty - já mám ráda zeleninové banány - plantaine. Kdysi jsem je koupila v akci a pak teprve doma hledala v receptech, co s nimi. Zkusila jsem z nich udělat chipsy naslano a bylo to skvělé. Jen se málokdy dostanou.

    superkarma: 0 07.11.2014, 11:00:23
  20. [11] Bucík [*]

    S batáty nemám já sama zkušenost, ale dcera žije v Anglii a běžně je používá. Při návštěvě jsem je ochutnala, bylo to dobré.

    superkarma: 0 07.11.2014, 10:39:20
  21. avatar
    [10] vladka321 [*]

    Mě se také libí ta možnost inspirace. Klidně si mohu recept změnit, podle chuti, diety, podle konzistence, vzhledu. A že se používají maličko netradiční suroviny mě láká a to nejenom k vaření, ale i k pěstování. Dlouho jsem například sháněla Topinambury a konečně sehnala (zasadím příští rok a moc se těším). Batáty jsem letos také pěstovala, ale s nevalným úspěchem, takže patrně tento recept nevyzkouším Sml15.

    superkarma: 0 07.11.2014, 09:46:36
  22. [9] anina4 [*]

    ráda se inspiruju novým recepty, zkouším i netradiční a když to rodině chutná, zařadím do repertoáruSml16, batáty jsme ještě nevyzkoušeli

    superkarma: 0 07.11.2014, 08:46:33
  23. avatar
    [8] Beatrice [*]

    Jestli mohu vstoupit do diskuze, tak já si nemyslím, že červená řepa je hnus. Jen se to musí umět připravit. Když vařím boršč nebo nějakou jinou polévku z červené řepy, musím si dávat pozor, aby mi stačil ten největší hrnec, co mám. A upečená řepa je také luxus.

    superkarma: 3 07.11.2014, 08:28:16
  24. [7] Klára Křížová [*]

    gerda — #5Všechny čtenářky nemůžou vědět, že se Eva připojuje z USA, zvlášť, když se kolikrát vyjadřuje k věcem, které bych řekla, že většina žen z ČR žijících v USA nesleduje - například naše aktuální seriály.

    Já jsem ráda, že uveřejňujeme recepty a diskutujeme o tom, že se dá vařit taky trochu jinak, než je zaběhlá klasika a o tom rubrikla vaření je. O inspiraci, nápadech, experimentech, zajímavých fíglech.. proto dáváme prostor například Šůše, která si podle mne udělala zajímavý blog o vaření. Je jasné, že všechna jídla nemůžou chutnat všem. Ale na druhou stranu, já sama jsem začala vařit spoustu věcí jen díky tomu, že recept, který vyšel u nás mne něčím zaujal a po ochutnání mile překvapil.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #15
    superkarma: 1 07.11.2014, 08:24:51
  25. avatar
    [6] Šůša [*]

    gerda — #5 Já jsem taky o nikom neřekla, že je špatná kuchařka. Chápu, že pokud člověk vaří pro celou rodinu, tak taková červená řepa nebo batátová polévka asi nebude to pravé. Recepty nejsou začátečnické. Mohla jsem tady dát recept na svíčkovou, ale tu každý zná. Spíše jsem chtěla ostatní inspirovat, co vše se dá zajímavého uvařit s použitím jednoduchých a netradičních surovin Sml22

    superkarma: 1 07.11.2014, 07:08:18
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Šůša — #4ono to zas tak zajímavé není, když si člověk představí ten posun času.Sml30 No, a s posuzováním kritiky Evy Fl bych byla dost opatrná, ona totiž jídlu rozumíSml58. Já vaše recepty do svého repertoáru nezařadím (možná ten včerejší s řepou jo), protože potřebuju nakrmit rodinu tak, aby neměla za čtvrt hodiny hlad, a vařím celé menu. Pestré, zdravé, vyvážené - a aby chutnalo. Poctivě, tak dvě hodinky denně. Takže jsme každá na jiné lodi. Ale přesto si nemyslím, že jsem špatná kuchařka kvůli tomu, když se mi vaše recepty taky pro všední den moc nezdají - já je vidím jako začátečnické nadšené pokusy, co všecko lze z potravin vykouzlit. A to může být inspirativní - proč ne? Jednou za čas...Sml33

    1. na komentář reaguje Šůša — #6
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #7
    superkarma: 2 07.11.2014, 06:23:59
  27. avatar
    [4] Šůša [*]

    Eva_Fl — #2 Zajímavé je, že jste tady vždy první, která ráno okomentuje můj recept Sml30 Nebojte, toto je můj poslední článek. Ale možná zítra ráno zjistíte, že se nemáte kde rozčilovat a budou Vám mé recepty ještě chybět Sml76

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    2. na komentář reaguje selinka — #14
    superkarma: 1 07.11.2014, 05:54:20
  28. avatar
    [3] Šůša [*]

    Eva_Fl — #1 Dobré ráno paní Evo. Ano, myslím, že už všichni víme, že Vám nechutná ani řepa, ani dýně, ani sladký brambor. A pokud se Vám mé recepty nelíbí, číst ani zkoušet je nemusíte. Bohužel jste v rubrice o vaření a zde jsou jenom recepty. Jenom bych Vám chtěla poděkovat za Vaše komentáře, protože jsem se utvrdila v tom, že to co vařím je kontroverzní a mám z toho radost. Aspoň si člověk uvaří třeba něco, na co by si nikdy netroufnul a zjistí, že mu to i chutná. Mějte pěkný den Sml16

    superkarma: 2 07.11.2014, 05:48:16
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Heledte, misto zasirani temito ,,recepty" snad staci odkaz na blog, ne? Sml14

    1. na komentář reaguje Šůša — #4
    superkarma: 7 07.11.2014, 03:42:36
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Ja uz te nebudu cist, ani jeden z receptu me teda neohromil. Sladky brambory jsou jen dalsi hnus, hned po cervene repe a po dyni. Sml3 Z uvedenho blivajzu mam rada jen fetu a ty je do toho skoda.

    1. na komentář reaguje Šůša — #3
    superkarma: 3 07.11.2014, 03:41:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme