Vaření

Cooking with Šůša: Jablkovo-hruškový quinoa dezert

Ve spolupráci se čtenářkou a foodblogerkou Míšou uveřejňujeme jeden z jejích receptů, tentokrát na jablkovo-hruškový quinoa dezert.

Tak si asi říkáte, co je to vlastně ta quinoa. Jde o rostlinku s názvem Merlík čilský, svým vzhledem připomíná obilovinu a občas bývá zaměňována s kuskusem. Její hlavní předností je to, že je přirozeně bezlepková. V kuchyni má obrovské využití a dá se s ní vykouzlit spousta báječných jídel. Já jsem pro dnešek zvolila quinou na sladko a chystám se i na slanou variantu. V běžných supermarketech jsem na ni ještě nenarazila, ale spolehlivě ji seženete v každé prodejně zdravé výživy.

ham

Budeme potřebovat:

  • 1 hrnek quinoi v suchém stavu
  • 2 vejce
  • 2 jablka, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
  • 1 hruška, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 hrnku rozinek
  • 2 hrnky vanilkového sojového mléka (může být i klasické polotučné)
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 hrnku nasekaných mandlí
  • kousek másla na vymazání 

Postup:

V misce si smícháme suchou quinou s kořením. Poté ji nasypeme do máslem vymazané formy. Tuto spodní vrstvu poklademe nastrouhaným ovocem a rozinkami. Ve stejné misce smícháme vejce, mléko, med a metličkou vše rozšleháme. Touto směsí zalijeme quinou i ovoce a lehce promícháme, aby se tekutá vrstva vsákla. Na závěr vše posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.

Doporučujeme navštívit stránky naší čtenářky Míši - foodblog www.cookingwithsusa.blogspot.cz, odkud pochází i náš dnešní recept.

Čtěte také:

   
21.11.2014 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    Leena — #23 ja ji do sebe cpu prave pro tu jeji hodnotu, je uzasna. Dnes jdu na kolonoskopii, takze jsem vcera hladovela a projimala se, ale uz se tesim, jak si dam pak quinzoto. Sml30

    Jsem si udelala takovy jako rizoto s kurecim masem a salsou. Sml57Sml57

    superkarma: 0 26.11.2014, 11:01:16
  2. [23] Leena [*]

    Eva_Fl — #21 jojo, však jsem říkala CHUŤOVĚ podobný, ne nutričně.

    Kvůli unikátnímu složení je quinoa tak žádaná.

    Co se týče bílkovin, docela dost jich má ten gerdou zmiňovanej bulgur.

    Bulgur milujeme naslano, ale nasladko radši kuskus (dělám ho spíš dětem).

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #24
    superkarma: 0 25.11.2014, 23:28:13
  3. avatar
    [22] gerda [*]

    Leena — #20kuskus nám nechutná. To už jsou vážně chutnější jáhly, naslano i jako nákyp. A jako příloha nám chuťově vyhovuje bulgur, ten kupuju.

    superkarma: 0 23.11.2014, 14:51:01
  4. avatar
    [21] Eva_CZ [*]

    Leena — #20 no jo, ale !

    V dnešní době je merlík čilský ( quinoa ) ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ho klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem. Je také jednou z plodin zařazených do programu Fair Trade, který mimo jiné garantuje spravedlivou cenu pokrývající náklady na produkci a životní potřeby. Léthé — #10 Šůša — #11 Šůša — #12

    1. na komentář reaguje Leena — #23
    superkarma: 0 23.11.2014, 00:22:48
  5. [20] Leena [*]

    gerda — #15 Quinoa je opravdu hodně drahá a kvůli rostoucí poptávce čím dál dražší.

    Ale pokud chcete zkusit podobnou chuť, upravte nasladko kuskus, ten u nás všichni milujou.

    Zalít kuskus vroucím mlíkem, nechat pod pokličkou pět minut. Smíchat třeba s ovocem, sušenym ovocem, semínkama, kapkou alkoholu atd.

    Případně ještě dát do pekáčku a zapéct pod tvarohem smíchanym se sněhem..

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    2. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 22.11.2014, 21:28:53
  6. [19] theplana [*]

    gerda — #15 Tak to se ani nedivím, při dnešních cenách Sml16

    superkarma: 0 21.11.2014, 21:14:35
  7. avatar
    [18] Eva_CZ [*]

    Tady jsou ji mraky druhu v kazdem obchode, jim ji asi 10 let, nebo tak nejak. Sml22 Jsou i smesi s ruznymi druhy ryze, vsechno to jsou instantni nebo rychle hotova jidla. Ja kupuju neinstatni, ja mam cas. Sml24 A taky mam ryzovar. A v pomalem hrnci se taky udela bajecne. Sml22

    superkarma: 0 21.11.2014, 18:36:47
  8. avatar
    [17] Eva_CZ [*]

    Léthé — #7 BILA quinoa chutna tak, jak ji okorenis. Ja ji delam s cibulkou, rajcaty, zelenou paprikou atd. Dokonce VON rekl, ze ,,to neni spatne" - a VON je prisernej, co se tyka novych veci. Sml31 A taky, ze NIKDY nesni hnedou ryzi. Udelala jsem mu z ni vepr. rizoto, moc si pochvaloval. Hehehehe. Sml54

    superkarma: 0 21.11.2014, 18:34:49
  9. avatar
    [16] gerda [*]

    jo, a příští týden plánuju jahelníkSml57

    superkarma: 0 21.11.2014, 16:59:09
  10. avatar
    [15] gerda [*]

    milé ženy, v momentě, kdy zjistím, že 20 deka Quinoy stojí skoro stovku, pro mě recept pozbude přitažlivostiSml52 Na to mi důchod nestačíSml30

    1. na komentář reaguje theplana — #19
    2. na komentář reaguje Leena — #20
    superkarma: 3 21.11.2014, 16:58:30
  11. avatar
    [14] Šůša [*]

    Léthé — #13 Tak to jsem moc ráda Sml59

    superkarma: 0 21.11.2014, 14:51:53
  12. avatar
    [13] Léthé [*]

    Šůša — #9dikesSml16...tu tvou batátovou krémovou polévkuSml20 mi baští i kindrharantiSml22 A to je co říct.

    1. na komentář reaguje Šůša — #14
    superkarma: 0 21.11.2014, 14:49:58
  13. avatar
    [12] Šůša [*]

    Léthé — #10 Pokud se Vám to připálí, tak Šůša za to nemůže Sml30

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    superkarma: 0 21.11.2014, 14:47:21
  14. avatar
    [11] Šůša [*]

    Eva_Fl — #6 Já jsem formu vymazala máslem a nepřipálilo se to Sml23

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    superkarma: 0 21.11.2014, 14:46:31
  15. avatar
    [10] Léthé [*]

    Eva_Fl — #6 neboj....pokud se nám to připálí, zmlátíme Sůšu společněSml30

    1. na komentář reaguje Šůša — #12
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    superkarma: 0 21.11.2014, 14:46:19
  16. avatar
    [9] Šůša [*]

    Léthé — #7 Hrušku jsem tam dala proto, aby tam nebyly jen samé jablíčka. Můžeš ji vynechat nebo nahradit něčím jiným Sml22

    1. na komentář reaguje Léthé — #13
    superkarma: 0 21.11.2014, 14:45:28
  17. avatar
    [8] Šůša [*]

    Kadla — #2 Ahoj, mrkni ke mě na blog, mám tam víc fotek. Po upečení bych to přirovnala konzistencí k žemlovce Sml16 http://www.cookingwithsusa.blogspot.cz/2014/11/jablkovo-hruskovy-quinoa-dezert.html

    superkarma: 0 21.11.2014, 14:43:58
  18. avatar
    [7] Léthé [*]

    Quinou mají u nás v Globusu. Již jsem si jí tam kupovala. Dělala jsem jí místo rýže jako přílohu, mě tedy chutnala, rodině ne...pakáž jedna rozežranáSml30.

    Ten desert zkusím hned až se budu nuditSml24. Mohu místo hrušek něco jiného ?

    1. na komentář reaguje Šůša — #9
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #17
    superkarma: 0 21.11.2014, 14:43:45
  19. avatar
    [6] Eva_CZ [*]

    No vida. Quinoa je moje nejoblibenejsi super jidlo, zkusim. Sml22 Fakt ne zadna jina tekutina? Nepripali se to?

    1. na komentář reaguje Léthé — #10
    2. na komentář reaguje Šůša — #11
    superkarma: 0 21.11.2014, 14:29:42
  20. [5] anina4 [*]

    zajímavý recept,uložím si ho a zkusím

    superkarma: 0 21.11.2014, 12:32:28
  21. avatar
    [4] monkee [*]

    Skloňování: quinoju, vsune se písmeno "j" kvůli výslovnosti. Počeštění při skloňování.

    superkarma: 0 21.11.2014, 11:54:11
  22. [3] jithule [*]

    díky za recept určitě zkusímSml67

    superkarma: 0 21.11.2014, 11:27:37
  23. avatar
    [2] Kadla [*]

    To vypadá hodně dobře, opisuju si a o víkendu vyzkouším.. Zajímalo by mne, jakou to má po upečení konzistenci... ?

    1. na komentář reaguje Šůša — #8
    superkarma: 0 21.11.2014, 10:43:42
  24. [1] babcace [*]

    nevypadá to špatněSml58

    superkarma: 0 21.11.2014, 09:37:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme