Vaření

Cooking with Šůša: Dýňový cheesecake

Ve spolupráci se čtenářkou a foodblogerkou Míšou uveřejňujeme jeden z jejích receptů, tentorkát na Dýňový cheesecake.

Díváte se někdy na Prostřeno? Tak čízkejk dneska dělat nebudeme. Místo toho si dáme klasický americký cheesecake. A víte, že cheesecake vlastně není ani původem z Ameriky. První cheesecake byl totiž upečen v Řecku před mnoha a mnoha lety. To je co? A uděláme si ho dýňový. Nečekaně. S dýněmi se teď na podzim roztrhl pytel. Obchody jich nabízí nepřeberné množství, ale já jsem si vybrala dýni Hokkaido, která má na rozdíl od klasických druhů rozmanité využití. Má sladkou a lehce oříškovou chuť. Tak jdeme na to.

cheesecake

Budeme potřebovat:

  • 2 balení sušenek BeBe kakaové 
  • 300 g dýně Hokkaido (bez semínek)
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 40 g medu
  • 1 ks BIO vanilkový cukr
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 250 g sýru Ricotta
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

cheesecakeNa plech vyložený pečicím papírem si poklademe na kousky pokrájenou dýni i se slupkou a necháme péct v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Mezitím si připravíme korpus. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo rozemeleme v mixéru a zalijeme mlékem. Důkladně promícháme a rozprostřeme na dno dortové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Korpus dáme do trouby na 10 minut. Dále si v míse smícháme ricottu, tvaroh, vejce, med, vanilkový cukr, skořici a přidáme špetku soli. Upečenou dýni rozmixujeme dohladka a přidáme k tvarohové směsi. Vše vlijeme na korpus a pečeme dalších 45-60 minut. Povrch by měl zezlátnout a náplň ztuhnout.

Doporučujeme navštívit stránky naší čtenářky Míši - foodblog www.cookingwithsusa.blogspot.cz, odkud pochází i náš dnešní recept.

Čtěte také:

   
05.11.2014 - Mlsání - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [58] Jasmína [*]

    Bounty — #43Dobrej recept Sml67

    superkarma: 0 05.11.2014, 20:42:14
  2. [57] Jasmína [*]

    Danila — #49nic si z toho nedelejte Sml79ona je občas opravdu neprijemna

    superkarma: 2 05.11.2014, 20:41:02
  3. avatar
    [56] vladka321 [*]

    evabel — #54To já si dříve myslela také. Jenomže musím vařit trochu dietněji pro syna a člověk najednou přijde na to kolik zajímavých chutí, ingrediencí a možností je kolem nás. Přitom chce tak nějak skloubit stravu, aby se nestal otrokem kuchyně. A tak se stalo, že prostě najednou ti kteří by se nikdy ničeho ani náhodou nedotkli, tak si prostě dali. Možná ze zvědavosti, možná jim to vonělo, ale najednou u nás zakotvilo tolik receptů, které si klidně zkusím testovat při domácích pohoštěních a vlastně zjišťuji, že lidi rádi zkoušejí, hodnotí a mají nápady s vylepšením, apod. Povídáme si o tom, že vlastně ani stravovací omezení nemusí nikterak limitovat, či člověka ochuzovat o chutě, ba možná spíše naopak Sml22.

    superkarma: 0 05.11.2014, 19:49:30
  4. avatar
    [55] vladka321 [*]

    Bounty — #53Hodně překvapivě to chutná. Říkali jsme si, že bez těch ořechů by to bylo i zajímavé, jako pomazánka na topinky.

    superkarma: 0 05.11.2014, 19:40:30
  5. avatar
    [53] Šůša [*]

    vladka321 — #52 To zní výborně, určitě taky vyzkouším Sml16

    1. na komentář reaguje vladka321 — #55
    superkarma: 0 05.11.2014, 18:23:01
  6. avatar
    [52] vladka321 [*]

    Bounty — #43Dnes jsem dělala k večeři máslovou dýni zapečenou s ořechy. Je to vynikající záležitost, která mimochodem vypadá v zapékacích miskách lépe, než vyklopená na talíři. Takže bych doporučila podávat přímo s miskami. A strávnící si přidávali, až už nebylo co. To mi udělalalo velikou radost.

    1. na komentář reaguje Bounty — #53
    superkarma: 0 05.11.2014, 18:12:21
  7. avatar
    [51] gerda [*]

    Danila — #49no, tak až tady budeš skoro dvacet, pak budeš hodnotit mírnějiSml58

    superkarma: 1 05.11.2014, 16:39:16
  8. avatar
    [50] Suzanne [*]

    gerda — #48Sml22Sml16

    superkarma: 0 05.11.2014, 16:26:21
  9. avatar
    [49] Danila [*]

    gerda — #48o pár dní to bude presne 3 roky

    1. na komentář reaguje gerda — #51
    2. na komentář reaguje Jasmína — #57
    superkarma: 0 05.11.2014, 15:59:58
  10. avatar
    [48] gerda [*]

    Danila — #47nevím, jak dlouho sem chodíš, já měla zpočátku taky takový názor, ale po čase jsem ho přehodnotila - přijdeš na to možná takySml16

    1. na komentář reaguje Danila — #49
    2. na komentář reaguje Suzanne — #50
    superkarma: 1 05.11.2014, 15:55:49
  11. avatar
    [47] Danila [*]

    gerda — #45aj přímé jednaní může být slušné. ak niekto dokáže (alebo z nepochopiteľných dôvodov musí) do 3 krátkych viet dostať slová ako vyzvracet, fuj, nenávidím, nenávidím, nenávidím tak to je trošku na pováženie Sml80. 90% príspevkov od tejto pani, ktoré v diskusiách čítam sú nejakým spôsobom,no neviem ako by som to napísala, dajme tomu "negatívne" Sml68

    1. na komentář reaguje gerda — #48
    superkarma: 0 05.11.2014, 15:52:33
  12. [46] slávenka [*]

    Klára Křížová — #11Sml16 a já dělala v sobotu z BEBE sušenek "koláč líné ženy", slepené sušenky marmeládou nebo džemem, hustý puding, zakysaná smetana a posypat kakaemSml58

    superkarma: 0 05.11.2014, 15:43:59
  13. avatar
    [45] gerda [*]

    Danila — #42to jsem si myslila původně taky. Ale ta paní, přes její syrový slovník, se dokáže velice přesně trefit do černého, a to není vždycky každému po chuti, to uznávám. Asi je to tím, že žije tak daleko a je zvyklá na přímé jednání.

    1. na komentář reaguje Danila — #47
    superkarma: 1 05.11.2014, 15:35:36
  14. avatar
    [44] Šůša [*]

    Danila — #42 Moc děkuji Sml16

    superkarma: 0 05.11.2014, 15:30:27
  15. avatar
    [43] Šůša [*]

    vladka321 — #41 Děkuji, jsem ráda za všechny komentáře. Za pozitivní i ty negativní Sml16

    1. na komentář reaguje vladka321 — #52
    2. na komentář reaguje Jasmína — #58
    superkarma: 0 05.11.2014, 15:29:06
  16. avatar
    [42] Danila [*]

    Bounty — #3to si vôbec nevšímajte pani Eva ma katastrofálne správanie tu na zenain ,to už som si všimla. Sml23 Sml68 recept máte pekný a určite aj chutný. Sml59 a máte krásny blogSml59

    1. na komentář reaguje Bounty — #44
    2. na komentář reaguje gerda — #45
    superkarma: 0 05.11.2014, 15:26:36
  17. avatar
    [41] vladka321 [*]

    Bounty — #39Moc se mi líbí, že se autorka vyjadřuje k mnoha komentářům a to jak k negativním, tak i pozitivním. Je to příjemná zpětná vazba Sml67.

    elly — #37A já s dovolením loupu i hokkaido. Tak nějak jsem jednou zkusila bez oloupání a přišla mi chuť, nebo spíše i konzistence taková příliš drsná. Prostě buď oloupu za syrova ( gerda — #22 a mimochodem dcera mi ujídá i syrovou dýni a já také - mě bez chuti nepřijde, alespoň ne tedy opět zmiňovaná Hokkaido, dýně muškátová a dýně máslová) a vařím, případně peču rozpůlenou a očištěnou dýni od jader v troubě a po upečení dužninu vydlabu.

    1. na komentář reaguje Bounty — #43
    superkarma: 0 05.11.2014, 14:53:41
  18. avatar
    [40] gerda [*]

    Kadla — #38ona je fajn v tom, že s ní opravdu není velká práce a jídlo ozdobí. Taky je hned měkká, když je na kostky, tak skoro dřív, než stejně velké kostky brambor. Hodí se dobře do všech slaných jídel, ale já z ní prostě nijak nadšena nejsem. Asi trpím předsudkem, že dýně je hlavně na zkrmeníSml30

    superkarma: 0 05.11.2014, 14:50:35
  19. avatar
    [39] Šůša [*]

    Kadla — #33 Ano ano, slupka se neloupe Sml16

    1. na komentář reaguje vladka321 — #41
    superkarma: 0 05.11.2014, 13:58:05
  20. avatar
    [38] Kadla [*]

    elly — #37Aha, díky, to jsem netušila. Já z ní ještě nevařila, dýně, tykve a podobnou zvěř moc v oblibě nemám.. :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #40
    superkarma: 0 05.11.2014, 12:48:26
  21. avatar
    [37] elly [*]

    Kadla — #33Hokkaido je snad jediná dýně, která se zpracovává i se slupko. Upečete vcelku, včetně slupky a pak včetně slupky rozmixujete. Odendáte pouze stopku a bubáka zespodu :-)

    1. na komentář reaguje Kadla — #38
    2. na komentář reaguje vladka321 — #41
    superkarma: 0 05.11.2014, 12:39:24
  22. avatar
    [36] Kadla [*]

    Kadla: Ježíš, cheesecake... sorry za chybu v minulém příspěvku.

    superkarma: 0 05.11.2014, 12:31:27
  23. avatar
    [35] Eva_CZ [*]

    No jen proto, ze je tohle NECI recept prece nebudu tvrdit, ze miluju dyni a tvarohovej dezert. Ochutnala jsem dynovou polevku - brrrrrrr. Proste nemam rada dyne a cuketu jsem v puse mela taky asi jednou, nejakym omylem.

    superkarma: 1 05.11.2014, 12:30:55
  24. avatar
    [34] Kadla [*]

    Možná to vyzkouším. Ale já mám raději nepečený cheescace. Totálně ulítávám na limetkovém cheesecacu od firmy Hájek. Ráda bych na něj sehnala recept.. Jakýkoli jiný, který jsem kde jedla, už není takový...

    superkarma: 0 05.11.2014, 12:30:48
  25. avatar
    [33] Kadla [*]

    Mám dotaz k receptu: Když dáme péct dýni i se slupkou, tak pak před tím mixováním se to má z té slupky vyndat? Nebo se mixuje i s tou slupkou? Z receptu mi to není zcela jasné..

    1. na komentář reaguje elly — #37
    2. na komentář reaguje Bounty — #39
    superkarma: 0 05.11.2014, 12:29:25
  26. avatar
    [32] gerda [*]

    Suzanne — #30 elly — #31já Hokkaido znám i používám, zrovna ji máme v zeleninové polévce.

    superkarma: 0 05.11.2014, 10:51:13
  27. avatar
    [31] elly [*]

    gerda — #14Fakt hodně záleží na tom, jakou dýni na jaké jídlo použijeme. Hokkaido je jedna z dýní, která má výraznou chuť i bez dochucování kořením a čímkoliv jiným. Třeba polévku z ní stačí jen dosolit a jemně opepřit. Nebo na dezerty je super máslová dýně, hodně sladká a taky výrazné chuti. Naopak tak "klasická" dýně, která se používá třeba na kompot, je samotná totálně bez chuti (proto ji třeba já osobně vůbec nepoužívám).

    Dýňový cheesecake doma dělám, podle maličko jiného receptu, ale je fakt výborný. Teď jsem dělala ještě maličko jiný dezert, lehce podobný cheesecake, s dýní a čokoládou a byl taky boží. Takže já rozhodně hlasuju za dýňové recepty! :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 1 05.11.2014, 10:44:41

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Suzanne [*]

    gerda — #22 Dýňa hokaido chuť má Sml22 A nebo máš jinou citlivost - znám lidi, kteří tvrdí, že třeba cuketa, brambory či kuřecí maso jsou bez chuti Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 05.11.2014, 10:35:50
  2. [29] Bucík [*]

    Vyzkouším, vypadá to dobře.

    superkarma: 0 05.11.2014, 10:31:03
  3. avatar
    [28] Šůša [*]

    blanca — #27 To jsem moc ráda Sml20

    superkarma: 0 05.11.2014, 10:07:34
  4. avatar
    [27] blanca [*]

    Bounty — #25 děkuji za odpověď Sml16 a musím říct, že se mi líbí těch receptů z Vašeho blogu mnohem víc Sml67

    1. na komentář reaguje Bounty — #28
    superkarma: 0 05.11.2014, 10:04:55
  5. avatar
    [26] fulfy [*]

    Polévku z ní žena vaří a je vynikajícíSml67,cheesecake peče dcerka, pošlu jí odkaz

    superkarma: 0 05.11.2014, 10:01:52
  6. avatar
    [25] Šůša [*]

    blanca — #24 Moc děkuji :-) Ano, korpus stačí zalít mlékem. Máslo tam není z toho důvodu, že je to taková odlehčená verze klasického cheesecaku. A opravdu to drží Sml16

    1. na komentář reaguje blanca — #27
    superkarma: 1 05.11.2014, 09:50:40
  7. avatar
    [24] blanca [*]

    Bounty — #19 no, tak Láďu Hrušku raděj nekomentuju, navíc to nejsou jeho recepty, ale zaslané jemu od diváků....prostě já jeho příznivec tedy fakt nejsem a ani nebudu. To jen tak naokraj.

    Jinak mně se tenhle recept moc líbí a určitě vyzkouším, mám dýni ráda a myslím, že to může být zajímavé Sml67 Jen se ještě zeptám, na ten korpus stačí jen ty sušenky s mlékem, drží to? není třeba přidat ještě trochu másla? Nikdy jsem tenhle korpus nedělala, tak se asi ptám blbě...

    1. na komentář reaguje Bounty — #25
    superkarma: 1 05.11.2014, 09:42:16
  8. [23] Klára Křížová [*]

    Bounty — #21To je pravda a je z ní úžasná polévka Sml67

    superkarma: 0 05.11.2014, 09:35:03
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    Bounty — #21tak znovu: dýně - jakákoliv - je bez chuti. Proto z ní žádný moučník nedělám. Co z ní dělám, jsem popsala níže. I k čemu je dobrý ocet. Je to trošku o voze a o koze, proto končímSml52

    1. na komentář reaguje Suzanne — #30
    2. na komentář reaguje vladka321 — #41
    superkarma: 2 05.11.2014, 09:13:15
  10. avatar
    [21] Šůša [*]

    gerda — #20 Tak výhoda Hokkaido dýně je ta, že se nemusí do ničeho nakládat, je sladká sama o sobě a po upečení v troubě krásně změkne Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #23
    superkarma: 1 05.11.2014, 09:11:28
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Bounty — #19Na obyčejné sušenky je to fakt dost. No, a ocet se používá na nakládání dýně před jejím zavařením.

    1. na komentář reaguje Bounty — #21
    superkarma: 0 05.11.2014, 09:06:39
  12. avatar
    [19] Šůša [*]

    gerda — #14 Ocet na namočení čeho? Jinak ještě k těm sušenkám. Balení BeBe sušenek vyjde cca na 19 korun. To Vám přijde použít dvě balení BeBe sušenek jako rozhazovačné? Sml80 V tom případě se pak nedivím, že všichni milujou Láďu Hrušku a jeho recepty za 30,- Kč. Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    2. na komentář reaguje blanca — #24
    superkarma: 2 05.11.2014, 09:03:04
  13. [18] MaVy [*]

    no , mě se to líbí a vyzkouším Sml67, jen možná použiju jiné jemné sušenky, ale díky za nápad a recept Sml16

    superkarma: 0 05.11.2014, 08:56:06
  14. [17] Klára Křížová [*]

    gerda — #14Já bych řekla, že se dýně tepelným zpracovám určitě zjemní

    superkarma: 0 05.11.2014, 08:54:18
  15. [16] Klára Křížová [*]

    gerda — #15Třeba ty kakaové jsou fakt skvelé, viděla jsem pár receptů s tím, že byly základem korpusu Sml67

    superkarma: 0 05.11.2014, 08:53:05
  16. avatar
    [15] gerda [*]

    Klára Křížová — #11Na střechu i jiné zákusky se opravdu nic jiného než BeBe nehodí. Zkusila jsem jiné, pohořela jsemSml30 - prostě jenom bébéčkaSml67 drží tvar a nerozpadají se.

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #16
    superkarma: 0 05.11.2014, 08:50:15
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    Bounty — #9to sice ano, jenomže upečením na chuti příliš nezíská, jen konzistence se mění. Ano, přehlédla jsem tu úpravu, ale ani tohle mě nepřesvědčí o dobré chuti jakékoliv dýně, když se do ní nepřidají ochucující přísady, jako je: ocet na namočení, pak hřebíček, skořice.....Sml80

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #17
    2. na komentář reaguje Bounty — #19
    3. na komentář reaguje elly — #31
    superkarma: 1 05.11.2014, 08:49:00
  18. avatar
    [13] Suzanne [*]

    Klára Křížová — #11Souhlas Sml22

    superkarma: 0 05.11.2014, 08:44:53
  19. avatar
    [12] Suzanne [*]

    Cheescake miluju v různých podobách, dýni koneckonců taky moc ráda. Tohle vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 05.11.2014, 08:44:25
  20. [11] Klára Křížová [*]

    gerda — #5Bebečka sice nejsou levná, ale je to velmi oblíbený základ nepečených dortů nebo moučníků, minulý víkend jsme hledaly se ségrou nejakou takovou inspiraci, neteř měla narozeniny a chtěla nepečený dort. Nakonec zvítězila tiramisu s maskarpone, ale dort s bebečkama byl taky v rozhodování. Nemyslím, že by pro přípravu dobrot vždy rozhodovala levnější varianta...

    1. na komentář reaguje Suzanne — #13
    2. na komentář reaguje gerda — #15
    3. na komentář reaguje slávenka — #46
    superkarma: 2 05.11.2014, 08:37:06
  21. [10] Pavla_b [*]

    No proč neSml16

    superkarma: 0 05.11.2014, 08:20:14
  22. avatar
    [9] Šůša [*]

    gerda — #7 Dovolte mi reagovat na Váš komentář. Pokud byste si přečetla recept, zjistila byste, že cheesecake není ze syrové dýně Sml23

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 4 05.11.2014, 08:12:41
  23. [8] murat [*]

    základ na cheescake se ze sušenek běžně dělá, tak nevím proč ne z bebe.

    dýni mám ráda ve všech podobách ( kromě kompotu s ananasovou trestí, což je hrůza a zhovadilost ), tak určitě vyzkouším.

    díky za recept

    superkarma: 1 05.11.2014, 08:11:34
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    DCOlga — #4dýně je bezvadná jako kompot, pak z ní ještě dělávám zelí a Hokkaido přidávám do polévky nebo rizota. Dýňový moučník jen tak ze syrové neupravené dýně mi připadá hodně fádní, mdlé chuti, pak tam vlastně chutná to koření, kterého se musí dát hodně. Teď dojídáme kompotovou buchtu na plech právě z dýně zavařené a v buchtě je to moc dobré, pikantní.

    1. na komentář reaguje Bounty — #9
    superkarma: 0 05.11.2014, 08:05:06
  25. [6] IVECO [*]

    brrr...nemám ráda dýni a toto nevypadá ani lákavě...Sml68

    superkarma: 0 05.11.2014, 08:03:04
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    já kdysi sušenkový dortík vyzkoušela, neříkám, že není dobrý ale když si spočtu cenu jednotlivých surovin, tak mi vychází levněji klasický ořechový dort z 10 vajecSml30 BeBe kupuju v akci leda na skládanou střechu, drtit je do korpusu mi připadá hodně rozhazovačnéSml80

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #11
    superkarma: 3 05.11.2014, 07:40:36
  27. [4] DCOlga [*]

    Z dýní uznávám jen jadra.

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 0 05.11.2014, 07:38:33
  28. avatar
    [3] Šůša [*]

    Eva_Fl — #2 Na úvod bych chtěla říct, že cheesecake je můj recept. Mám ho u sebe na blogu http://cookingwithsusa.blogspot.cz/ Chutnal celé mé rodině i přátelům a všichni si ode mě opisovali recept. Chápu, že nevypadá na první pohled krásně. Není to typický krásně nazdobený dortík s třešinkou nahoře. Ale přijde mi trochu hloupé napsat, že je to hnus už od pohledu, když jste ho ještě nevyzkoušela. Pěkný den.

    1. na komentář reaguje Danila — #42
    superkarma: 4 05.11.2014, 06:30:46
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Dovolte mi se vyzvracet. Nikdy nerikam na jidlo fuj, ale tohle je hnus uz od pohledu. Nenavidim cheesecake, nenavidim dyni a patlat neco z BeBe uz vubec ne....

    1. na komentář reaguje Bounty — #3
    superkarma: 2 05.11.2014, 05:17:39
  30. avatar
    [1] vladka321 [*]

    No jéje, tak již obrázek na mě příliš chutně nepůsobí - to zkoušet budu, až případně po zajímavých, pokud možno kladných zkušenostech ostatních čtenářek.

    superkarma: 0 05.11.2014, 00:41:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme