Vaření

Cooking with Šůša: blog o vaření naší čtenářky Míši

Minulý týden mne zaujal odkaz na diskusi Vaření. Naše čtenářka v něm uveřejnila pozvánku na svůj blog o vaření. Podívala jsem se na stránky blogu www.cookingwithsusa.blogspot.cz a zaujaly mne. Napsala jsem tedy Míše (s nickem Bounty), aby nám o svém blogu Cooking with Šůša napsala. Zajímalo mne, jak takový nápad vznikl, jaký má Míša vztah k vaření a jaký je její příběh. Míša mi odepsala, a tak se s vámi ráda o to, co mi napsala, podělím.

susa

Jaký je tedy příběh blogu o vaření Cooking with Šůša? Kdo ho s láskou k jídlu tvoří? Přečtěte si, co nám Míša napsala.

Jmenuji se Míša, je mi 28 let a jsem z Ostravy. 

Abych uvedla na pravou míru název svého blogu - Šůša je moje přezdívka. A odtud už Cooking with Šůša s podtitulem „Vařím s vínem. Občas ho přidávám i do jídla.“

Všechno začalo docela nevinně. Jednou večer jsem si ze své sbírky filmů vybrala americkou komedii s názvem Julie & Julia. Film je natočen podle skutečného příběhu a vypráví o třicetileté sekretářce z Queens, kterou její současná práce nenaplňuje tak, jak by chtěla. Nesmírně ji ale baví vaření, a proto se rozhodne, že si založí blog a uvaří ze své oblíbené kuchařské knihy všech 524 receptů. Čím více receptů na svůj blog přidává, tím více získává fanoušků, kteří ji v jejím snu podporují. A po shlédnutí tohoto filmu vznikl i můj blog. 

Je to paradox, ale vaření mě nikdy moc nebavilo. Moje maminka je kuchařka a já musela stát každou neděli v kuchyni u sporáku a dívat se, jak se co dělá. Opakovaně jsem tvrdila, že já vařit nikdy nebudu, a že když už si budu chtít přece jen něco uvařit, tak si recept vždy někde najdu. No a o pár let později mě vaření totálně nadchlo. Vlastně ani nevím, jak se to stalo. Někdo si před spaním pročítá romány, já zase kuchařské knihy. Hlavou mi denně proběhne tolik nápadů na nové recepty, které si musím okamžitě zapsat, abych na něco nezapomněla. Moje kuchyně je sbírkou barevných nalepovacích papírků, které mi připomínají, co musím koupit a na co nesmím v obchodě zapomenout. Dokonce i teď, kdybyste si sáhli do jakékoliv z mých kapes, určitě najdete nějaký nesmyslně popsaný papírek, kterému budu rozumět jen já. :-)

susa3

Při svém vaření se snažím používat čerstvé suroviny. Žádná umělá dochucovadla, instantní výrobky nebo chemicky a průmyslově zpracované potraviny atd. Nevyznávám žádný alternativní způsob stravování. Podle mě by měl jíst člověk vše, ale s mírou. A pokud někomu vyhovuje nejíst maso, nemám s tím žádný problém. Taky mám občas období, kdy maso úplně vynechávám, ale po nějaké době mi zase začne chybět. Nakupuji převážně v prodejnách zdravé výživy a na farmářských trzích. Ovšem ne vše se dá v těchto obchůdcích nakoupit. Snažím se omezovat cukry, bílou mouku a sůl. Raději je nahrazuji zdravějšími surovinami. Jsem zastáncem hesla: „Lepší lžička medu než kýbl hnoje.“ 

Nerada vařím takovou tu českou klasiku, jako je knedlo, zelo, vepřo apod. Mám dojem, že takových stránek o vaření je hodně a receptů snad ještě víc. Ráda vařím ze zeleniny a taky hodně peču. Ráda experimentuju a zapojuju do vaření i suroviny, které byste v jídle nečekali. Baví mě kombinace různorodých chutí, vůní a barev. Všichni totiž dobře víme, že člověk jí nejprve očima. A jídlo musí prostě dobře vypadat. Nejsem ten typ člověka, co ráno vstane a naháže do sebe první jídlo, které mu přijde pod ruku. Já jsem asi úchylná, ale všechno si chystám na okrasné talířky, krájím na malé kousíčky, urovnávám a aranžuju. A poté následuje samozřejmě fotka. Ano, fotím si jídlo. Vždy a všude. Občas tím někomu lezu na nervy, ale já to prostě dělat musím. :-) 

Nevýhodou foodblogerek je, že jídlo, které uvaří, musí tím pádem i sníst. A když vaří hodně, musí snít i hodně jídla. A i když podle toho možná nevypadám, opravdu toho dokážu sníst dost. :-) Ale snažím se to kompenzovat cvičením a večerníma salátkama. Takže se přes den nacpu, a pak se zase musím krotit. Potřebuju totiž pořád něco ochutnávat a ujídat. Možná je to i nějaká nemoc, ale zatím ji nikdo nepojmenoval. 

Mojí největší neřestí jsou gumoví medvídci, těch bych mohla sníst tuny. Miluju hovězí steaky, extra hořkou čokoládu, oříšky, kvalitní sýry, bílé víno a jsem závislá na zeleném čaji.

susa1

Vaření mě uklidňuje a naplňuje. Můj blog pro mě znamená relax. Ráda si čtu, když mi paní z vesničky na druhém konci republiky napíše, že si dle mého receptu uvařila něco dobrého a že jí to moc chutnalo. Je to pro mě výzva do dalšího vaření a inspirace k novým receptům. Těší mě pochvala mých přátel a rodiny, protože bez nich bych neměla motivaci jít dál. No a největší dík patří mému příteli, který mě v mém vaření a blogování podporuje a vždy ochotně vyzkouší vše, co uvařím.

web

Ráda bych na svůj blog www.cookingwithsusa.blogspot.cz pozvala všechny čtenářky, které rády objevují a zkouší nové chutě, ale i ty, které mají rády klasickou domácí kuchyni a chtěly by ochutnat něco nového. Také bych chtěla pozvat každého, kdo se zajímá o zdravý životní styl a chtěl by do svého jídelníčku zařadit nějakou tu zdravou mňamku. Člověk se totiž pořád učí, a ani já nejsem výjimkou. 

Děkujeme v redakci za příběh Míši a za pozvání. Více na www.cookingwithsusa.blogspot.cz Máte nějaký zajímavý blog? Napište nám o něm!

   
04.11.2014 - Vaření - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. [10] Sluníčko sedmitečné [*]

    Miluji vaření, je to jedna z mála činností, která je fajn :) Je to hobby. Líbí se mi recepty Zdeňka. Pohlreich je nej :D

    superkarma: 0 11.11.2015, 12:40:28
  2. avatar
    [9] Šůša [*]

    Děkuji za všechny Vaše komentáře. Moc si toho Vážím :-) Šůša Sml9

    superkarma: 0 05.11.2014, 06:56:05
  3. [8] KARLA KREPELKOVA [*]

    Ja taky ujizdim na vareni a vymyslim ruzne kombinace,ale az ted jak jsem v duchodu.Kdysi jsem varila z polotovaru,aby jidlo bylo co nejspis na stole.U stolu uz cekali stravnici-me 3 deti.Blog si ulozim.

    superkarma: 0 04.11.2014, 17:30:06
  4. [7] pajda02 [*]

    SuperSml67

    superkarma: 0 04.11.2014, 17:23:22
  5. [6] Bucík [*]

    Šikovná holčinaSml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 04.11.2014, 10:50:42
  6. [5] Klára Křížová [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.11.2014, 09:26:51
  7. avatar
    [4] Léthé [*]

    Odkaz na blog si ukládám a určitě se tam podívám, hned až budu mít víc časuSml37.

    superkarma: 0 04.11.2014, 08:42:32
  8. avatar
    [3] Deta [*]

    Super, dnes máme na oběd Karí s cizrnou a dýní Sml16 Díky Míšo Šůšo

    superkarma: 0 04.11.2014, 08:11:00
  9. avatar
    [2] blanca [*]

    na blog jsem koukala včera a musím říct, že mě spousta receptů zaujala už jen podle obrázků, určitě některé vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 04.11.2014, 07:58:18
  10. [1] Maryška [*]

    Sml59bravo Míšo přidám se k Vám

    superkarma: 0 04.11.2014, 06:40:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme