Sozonní ovoce patří mezi nejoblíbenější. Po roce dlouhého čekání si můžeme opět dopřát křupavé třešně, sladkokyselé maliny, šťavnaté broskve a mnoho dalších druhů. Ovšem kromě okamžité konzumace se toto ovoce skvěle hodí také na přípravu různých dezertů. Překvapte své nejmilejší a připravte jim netradiční domácí sušenky s tímto ovocem.

Kokosovo malinové cookies
(cca pro 36 kusů)

cookies

½ rostlinného tuku Hera
1 a ¼ hladké mouky
¼ hrnečku cukru
Špetka soli
1 vejce
1 polévková lžíce mléka
¼ hrnku malin
½ hrnečku kokosu
4 polévkové lžíce třtinového cukru

Předehřejte troubu na 180° C. Smíchejte jednotlivé ingredience, přimíchejte kokos a na závěr zlehka přimíchejte maliny. Pokud se vám těsto zdá příliš měkké, dejte mísu s těstem schladit do chladničky na 15 minut. Potom těsto pomocí lžičky ukládejte na plech vystlaný papírem na pečení. Cookies ukládejte tak, aby měly mezi sebou dostatek místa, protože se těsto na plechu rozteče. Pečeme cca 8 - 10 minut . Necháme vychladnout a podáváme třeba s mléčným koktejlem.

Třešňovo-čokoládové cookies s ovesnými vločkami
(cca pro 36 kusů)

cookies½ rostlinného tuku Hera
125 g cukru krystal
1 vejce
vanilkový cukr
125 g ovesných vloček
150 g mouky
špetka soli
1 lžička kypřícího prášku
100 ml třešní (bez šťávy, nakrájené na malé kostičky)
¼ čokolády na malé kostičky
¼ sáčku sušených brusinek

Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte jednotlivé ingredience a na závěr do hmoty přidejte ovesné vločky, třešně, čokoládu a brusinky. Pokud se vám těsto bude zdát příliš měkké, dejte hmotu zchladit do lednice na 15 minut. Potom těsto pomocí lžičky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Ukládejte ho tak, aby jednotlivé kousky měly mezi sebou dostatek místa, protože se těsto na plechu rozteče. Pečeme cca 10 minut. Necháme vychladnout a podáváme.

Cookies z čerstvých pomerančů
(cca pro 36 kusů)

cookies

½ změklého rostlinného tuku Hera
½ hrnečku cukru
1 žloutek
1 polévková lžíce pomerančového džusu
1 a ¼ hrnečku mouky
Pomerančová kůra
1 kávová lžička Grand Marnier (pomerančový likér)
3 polévkové lžíce posekaných pekanových ořechů (nemusí být)

Předhřejte troubu na 180 C. Smíchejte jednotlivé ingredience a na závěr do těsta přidejte posekané ořechy. Potom těsto pomocí lžičky ukládejte na plech vystlaný papírem na pečení. Ukládejte je tak, aby mezi sebou měly dostatek místa, těsto se totiž na plechu roztéká. Pečte asi 10 minut a poté nechte vychladnout a podávejte.

Cookies s parmskou šunkou a nivou
(cca 3 tucty)

cookies

½ změklého rostlinného tuku Hera
80 g parmské šunky
¾ hrnku strouhaného parmazánu
½ hrnku nivy
1 hrnek mouky
½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
1 lžička soli
2 lžíce kysané smetany
2 žloutky
Bílý pepř
1 čajová lžička sušeného oregana

Předhřejte troubu na 200 C. Smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl, bílý pepř, parmazán, nivu a změklý rostlinný tuk. Poté přidejte kysanou smetanu, žloutky a parmskou šunku. Těsto nechte odstát cca 15 minut. Pak rukou tvarujte z těsta cookies a ukládejte je na plech vystlaný pečícím papírem. Před pečením potřete sušenky bílkem a posypte sušeným oreganem. Pečte 15 - 17 minut. Po vytažení nechte vychladnout a podávejte.

Cookies s bylinkami a česnekem
(cca pro 36 kusů)

cookies

½ změklého rostlinného tuku Hera
¼ hrnku strouhaného parmezánu
½ balíčku kypřícího prášku
1/2 lžičky sekaného rozmarýnu
1/2 lžičky sekaného tymiánu
1/2 lžičky sekané bazalky
1 lžička sekaného česneku
1/2 lžičky sekaného čerstvého oregana
1 hrnek mouky
1 vejce
½ lžičky jedlé sody

Předehřejte troubu na 180 C. Smíchejte jednotlivé ingredience a na závěr do těsta přidejte všechny bylinky. Pokud se vám těsto zdá příliš měkké, uložte těsto do chladničky na 15 minut. Potom pomocí lžičky ukládejte na plech vystlaný papírem na pečení. Sušenky ukládejte tak, aby mezi sebou měly dostatek místa, protože se těsto na plechu pomalu roztéká. Pečte 8 - 10 minut. Podávejte vystydlé s letním drinkem.

Reklama