Vaření

Cookies – americké sušenky

cookies

Tak vlna chřipek, angín a nachlazení dohnala i mou rodinu. Ještě před několika dny jsem si pochvalovala, jak je skvělé, že se nám všechny nemoci vyhýbají, a už jsem nachlazená já i mé dvě děti. Asi jsme to přehnali o víkendu, kdy jsme navštívili Karlovský Gastrofestival. Tolik gurmánských zážitků a k tomu dlouhá procházka nám asi neudělaly dobře. :-)

A tak jsme se ráno probudili a začali plánovat nějaký program. I když nemocná, musela jsem přesto chvíli pracovat a děti odložila k televizi. Než doklikaly ke svým oblíbeným dětským kanálům, projely i televizí Prima. Tam zrovna nějaký kuchtík pekl cookies a obě mé děti svorně po téhle dobrotě zatoužily. Pepíno hbitě zapsal suroviny a já jsem šla tedy kašlat do těsta.

Teď nám sušenky voní domem a já jsem ráda, že jsem se nechala ukecat.

Suroviny

250 g změklého másla
300 g třtinového cukru
500 g polohrubé mouky
2 vejce
350 g čokolády (použila jsem jednu hořkou, jednu mléčnou a jednu bílou)
1/2 prášku do pečiva
vanilkové aroma (použila jsem vanilkový práškový extrakt)
40 g mandlí
špetka soli

Postup

Změklé máslo utřeme s cukrem. Cukr se nemusí úplně rozpustit, rozpustí se při pečení. Přidáme vejce a opět důkladně promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dochutíme špetkou soli a vanilkovým aroma.
Nakonec přidáme usekanou (nebo jako já, v mixéru rozmixovanou) čokoládu. Některé kousky jsou drobnější, jiné větší. A ještě nahrubo rozdrcené mandle (nebo jiné ořechy).
Promícháváme vařečkou, ne rukama. Čokoláda by se rozpustila.
Z hotového těsta tvarujeme malé kolečka, která skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě (aso 150 - 180 °C) asi 10 až 15 minut, dokud cookies nezezlátnou. Určitě je hlídejte. První várku se mi podařilo zespodu připálit. Pečte tedy raději ve středu trouby, pokud můžete, tak s použitím horkovzduchu.

TIP: Podle receptu se mi cookies zdají celkem dost sladké. Příště zkusím 50 až 100 g cukru ubrat.

A ještě jedno tématické video na závěr...

Dobrou chuť přeje elly a její mlsné děti.

   
08.11.2011 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [25] Alzbetabeta [*]

    Zatím nejlepší cookies jsem pekla teď nedávno a hned zmizely s makadovýma oříškama, čokoládou a brusinkama...Ty kupované nejsou ono

    recept jsem našla tady: http://www.mikynavkuchyni.com/2013/03/cookies-s-brusinkami-makadamiovymi.html

    superkarma: 0 23.04.2013, 22:26:00
  2. [24] simaj [*]

    Tak tyhle sušenky přímo miluju, doma je nepečeme, ale pravidelně si je kupujeme Sml22 a jsou výborné

    superkarma: 0 20.03.2013, 22:45:37
  3. [23] holčice [*]

    vyzkoušímSml16Sml16

    superkarma: 0 23.07.2012, 08:59:04
  4. [22] dtcalounictvi [*]

    asi skusím

    superkarma: 0 27.02.2012, 16:38:02
  5. avatar
    [21] arminka [*]

    také jsem ještě nepřipravovala,určítě zkusímSml16

    superkarma: 0 26.02.2012, 23:06:29
  6. [20] Saritka [*]

    Ještě jsem neskoušela.Sml23

    superkarma: 0 20.12.2011, 20:35:04
  7. [19] veru.k [*]

    Recept na cookies už mám z časopisu Albert.

    superkarma: 0 17.12.2011, 18:01:18
  8. [18] MagdalenaKar [*]

    kupujeme a jsou dobré, zkusím upéct domaSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 15.12.2011, 16:52:44
  9. avatar
    [17] malinke-kote [*]

    tohle opravdu miluju, ale jedině z obchodu ... pečené jsem to ještě neměla a ani bych si nato asi netroufla

    superkarma: 0 15.12.2011, 10:59:21
  10. avatar
    [16] hubajda [*]

    cookies delam a jsou dobre a hnedej cukr pouzim je lepsi jak bilej ma aj lepsi chut v kave

    superkarma: 0 05.12.2011, 17:57:03
  11. avatar
    [15] ekleinovka [*]

    Třtinový cukr - to je ten,co se dává do Mojita ??? Sml16 Ten je dobrý..všude..

    superkarma: 0 05.12.2011, 06:43:06
  12. [14] w [*]

    A nerozplajznou se?

    superkarma: 0 02.12.2011, 08:31:35
  13. [13] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 29.11.2011, 14:40:27
  14. avatar
    [12] trhacka.666 [*]

    Děkuji za recept. Jsou výborné. Ubrala jsem cukr dle diskuze a nemají chybu....Sml59Sml79

    superkarma: 0 27.11.2011, 20:53:22
  15. [11] akčak [*]

    tohle bych si dala

    superkarma: 0 25.11.2011, 13:32:11
  16. avatar
    [10] Tina5 [*]

    femme — #6 Ahá, díky, já znám pojem jen přepuštěné máslo.

    superkarma: 0 09.11.2011, 10:58:28
  17. avatar
    [9] risina [*]

    femme — #8 A není to máslo nějaké speciální (ne kravské, ale velbloudí/buvolí neo tak něco)?

    superkarma: 0 08.11.2011, 23:00:55
  18. avatar
    [8] femme [*]

    kobližka — #7  nemůžeš vědět všechno Sml58 ghí se přepuštěnému máslu říká např. v Tibetu

    1. na komentář reaguje risina — #9
    superkarma: 0 08.11.2011, 22:19:43
  19. avatar
    [7] kobližka [*]

    femme — #6 Teda,to jsem v životě neslyšela to jsem na světě dost dlouho...Sml80

    1. na komentář reaguje femme — #8
    superkarma: 0 08.11.2011, 21:24:54
  20. avatar
    [6] femme [*]

    Tina5 — #5  ghí je po česku normální přepuštěné máslo Sml58

    1. na komentář reaguje kobližka — #7
    2. na komentář reaguje Tina5 — #10
    superkarma: 0 08.11.2011, 19:27:05
  21. avatar
    [5] Tina5 [*]

    JankaAnna — #4 prosím tě, co je to ghí a kde se dá koupit? Slyším to prvně, jinak recept zní skvěleSml67

    1. na komentář reaguje femme — #6
    superkarma: 0 08.11.2011, 18:33:43
  22. avatar
    [4] JankaAnna [*]

    tak jsem dala, ženské, jen 90g třtinového cukru, namíchala 5 druhů muk (kukuřičná, špaldová, žitná, amarantová, polohrubá pšeničná), namísto čokolády jsem dala pouze větší hrst rozinek propraných a namočených, sekané mandle a mleté ořechy, dávám bezfosfátový prášek do pečiva a dala jsem vanilkový Gresik.cz olejíček. Místo másla jsem dala jen 140g ghí. Děti zobou už od zchládnutí jednu za druhou, musela jsem dát pár bokem i pro kamarádku, které hlídám klučinu, aby také ochutnala:) 

    Upravuji si všechny recepty, většinou tak, že vlastně vařím, peču něco úplně jiného:)

    1. na komentář reaguje Tina5 — #5
    superkarma: 0 08.11.2011, 18:21:27
  23. avatar
    [3] Blueberry [*]

    Americani jsou zvykli davat cukr i do chleba. Vsechno je priserne preslazeny. Ja kdyz pecu z mistnich receptu automaticky davam jenom 2/3 doporuceneho cukru.

    superkarma: 0 08.11.2011, 16:57:14
  24. avatar
    [2] elly [*]

    JankaAnna — #1 taky chci příště zkusit z jiné mouky. Hodně používám celozrnnou špaldovou. Tady jsem se fakt držela původního receptu...cookies jsou výborné, ale opravdu hodně sladké.

    superkarma: 0 08.11.2011, 14:58:59
  25. avatar
    [1] JankaAnna [*]

    Cukru bych ubrala mnohem víc, je tam čokoláda... Nicméně já uberu i čokoládu a vyměním raděj za sušené ovoce a mouku také nahradím vícero druhy muk. Místo másla ghí... no prostě tak trošku jiný recpt:) Často dělám z různých druhů vloček... je to výborné, doporučuji:)

    1. na komentář reaguje elly — #2
    superkarma: 0 08.11.2011, 12:44:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme