Vaření

Coleslaw - jedinečný salát

Salát Coleslaw jsem poprvé ochutnala v jedné z restaurací známé sítě rychlého občerstvení. Od té doby jej pravidelně zařazuju do domácího jídelníčků a vždycky s ním mám úspěch. Porozhlédla jsem se proto po internetu, abych poznala i trošičku jiné úpravy tohoto salátu a seznámila vás s nimi.

Jako první jsem se přes vyhledávač dostala na opravdu labužnickou variantu salátu Coleslaw (vareni.cz)

Potřebujete: sůl, 1 cibuli, 90 ml majonézy, 60 g rozinek, 2 velké mrkve, mletý pepř podle chuti, 750 g bílého zelí, 3 ks řapíkatého celeru, 1 lžičku dijonské hořčice, 150 ml zálivky vinaigrette.     

A jak na to?
Zelí nakrájíme na tenké nudličky nebo ho nastrouháme. Zalijeme zálivkou vinaigrette, cibuli, hořčici, sůl a pepř. Necháme vychladit několik hodin. Přidáme jemně nakrájený celer, mrkev a rozinky, vmícháme majonézu a necháme chladit asi hodinu potom podáváme.

Na stránkách barbecue.labuznik.com doporučují všechny uvedené přísady důkladně promíchat a nechat uležet alespoň pět hodin. A připravují jej z těchto surovin:

1 velká hlávka zelí, dobře očištěná a nakrájená na jemné nudličky, 3 střední mrkve, očištěné a nastrouhané, 1 paprika nasekaná na jemno, 1 menší cibule nasekaná na jemno, 25 dkg majonézy, 5 lžic cukru, 2 lžíce jablečného octa (pokud možno jablečného), 2 lžíce hořčice, nejlepší je ostrá francouzská, 1 lžíce celerového semínka, 1 lžička soli a pepř.

Vidíte jak moc se oba dva recepty liší? A to ještě není všechno...

Na stejných stránkách najdete ještě jednu, jednodušší, přípravu tohoto skvělého zelného salátu.
Budete potřebovat: 30 dkg majonézy, 1 dl bílého 4% octa, 4 lžíce cukru, 1 lžíce celerového semínka, sůl a pepř, 1 hlávka zeleného zelí, najemno nakrájená, 2 větší mrkve, najemno nastrouhané.
Postup: V menší nádobě dobře smíchejte vše krom zeleniny. Do přiměřené mísy dejte zeleninu, přidejte první směs a znovu dobře promíchejte. Před podáváním vychlaďte.

Nejsložitější variantu jsem našla na stránkách labuznik.com.
Potřebujete: 250 g bílého zelí, 250 g červeného zelí, 2 mrkve, 1 červená cibule, 1 lžíce sušených brusinek, 100 g jader vlašských ořechů, 3 lžíce majonézy,  3 lžíce bílého jogurtu,
2-3 stroužky česneku, 1 lžíce javorového sirupu, sůl.

Postup: Bílé i červené zelí nastrouháme na nudličky a necháme odležet. Očištěnou mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme se zelím. Přidáme nasekané vlašské ořechy a sušené brusinky.
Z majonézy, jogurtu, rozetřeného česneku a javorového sirupu připravíme zálivku, kterou nalijeme na zeleninu a promícháme. Salát podle chuti osolíme a dáme vychladit.

Já sama připravuju ten nejjednodušší Coleslaw, jaký vůbec jde (vidíte ho na poslední fotce). Asi půl kila bílého zelí nakrájím na tenké proužky, stejně tak jednu cibuli. K tomu nastrouhám asi dvě větší mrkve a všechno důkladně smíchám dohromady. Přidám majonézu a jogurt, podle oka. Jeden kelímek bílého jogurtu a tak polovinu toho samého kelímku majonézy. Nebo jen majonézu, jednu malou skleničku. Přisolím a připepřím podle momentální chuti.
Někdy přidám i trochu hořčice a to obyčejné, plnotučné :-) a skoro vždy si do své  porce přisypu hromádku strouhané goudy, protože ji miluji :-)

Pro dietnější variantu můžete majonézu nahradit celou jogurtem.

Coleslaw je vhodným doplňkem k hlavnímu jídlu, výborně chutná s kuřecím masem. Můžete jej jíst ale i jako hlavní jídlo, spolu s bagetou.

Tak jak se vám líbí Coleslaw?

               
   
13.05.2005 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [45] jithule [*]

    rozinky by mi vadily

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:23:38
  2. avatar
    [44] ivory [*]

    dělám ho doma

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:07:35
  3. avatar
    [43] hubajda [*]

    ten mam rada

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:01:58
  4. [42] Fofo [*]

    Miluju ho, nejlepší jsem jedla v Anglii. Dávám jen bílé zelí, mrkvičku a odtučněnou smetanu (Sojanézu) kvůli linii

    superkarma: 0 04.09.2007, 11:10:00

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [41] gerda [*]

    tohle dělávám běžně, bez mrkve i s mrkví, jenom nevím, že jsme jedli salát Coleslaw - mám radu: když se to dělá z raného zelí, je to jemnější. Ale i z pozdního to jde dobře, ale to nakrájené zelí se musí pěstmi v salátové míse podrtit o dno, jde to dobře a zelí pustí šťávu, změkne a není tak tvrdé při kousání. My to máme strašně rádi s koprem

    superkarma: 0 27.09.2006, 07:46:15
  2. avatar
    [40] Věrulinka [*]

    superkarma: 0 12.08.2006, 21:35:21
  3. [39] sibca [*]

    ví někdo, kde seženu celerové semínko?

    superkarma: 0 06.08.2006, 21:19:11
  4. avatar
    [33] Wasabi [*]

    abych ezapoměla,oříčky napřed zapeču 10 minut v troubě,aby se krásně rozvoněly

    superkarma: 0 14.09.2005, 12:55:53
  5. avatar
    [32] Wasabi [*]

    já ho dělám z malé hlávky zelí,mrkve nastrouhané nahrubo a zbylého kuřete,na zílivku dávám dvě lžíce jablečného octa,rozsekanou feferonku,dvě lžíce sojovky,dva stroučky česneku a hrst nahrubo nasekaných ořechů je to fakt ňamka

    superkarma: 0 14.09.2005, 12:54:52
  6. avatar
    [28] Týna [*]

    klarisa: on je myslím rozdíl jíst každý týden kupovaný salát ve stejném fast foodu a udělat si ho každý týden sama doma - jak tu píšeme - pokaždé jde něco obměnit (zelí) nebo přidat třeba goudu jako sunny... já třeba příště zkusím přidat strouhaný uzený sýr, protože ten miluju a hned mne napadl, když Sunnynka psala o goudě...

    superkarma: 0 15.05.2005, 18:20:58
  7. avatar
    [27] Týna [*]

    sunny: já taky dělám často místo klasického zelí z pekingského (abychom byly přesné, protože čínské zelí je úplně něco jiného ) a je

    superkarma: 0 15.05.2005, 18:17:51
  8. avatar
    [26] sunnynka [*]

    kamarádka ho minule neudělala s bílým zelím, ale s čínským a byl ještě lepší

    superkarma: 0 15.05.2005, 11:36:19
  9. avatar
    [25] Blueberry [*]

    No nevim, ja uz jsem tu 23 let, a porad mi chutna. A ze ho jim na kila!

    superkarma: 0 15.05.2005, 00:25:32
  10. avatar
    [23] Týna [*]

    já dám zelí, mrkev a hlavně hooooodně mooooc slunečnicových semínek malinko opražených na trošce olivového oleje, dosud jsem myslela, že slunečnicová semínka jsou ta nejdůležitější ingredience, která tento salát odlišují od jiných zelných salátů....

    superkarma: 0 13.05.2005, 22:52:53
  11. avatar
    [22] Vivian [*]

    Aha, tak už vím, koukla jsem se do slovníku

    superkarma: 0 13.05.2005, 21:09:46
  12. avatar
    [21] Vivian [*]

    Neví někdo, podle čeho/koho se to tak jmenuje?

    superkarma: 0 13.05.2005, 21:09:09
  13. avatar
    [20] Blueberry [*]

    Pardon, to v zavorce uz neplati, mela jsem tam cranberries, a pak jsem si vzpomnela na brusinky!

    superkarma: 0 13.05.2005, 16:32:22
  14. avatar
    [19] Blueberry [*]

    Ja ho delam takhle: bile zeli, cervene zeli, mrkev, jablko na kosticky, slunecnicova seminka, susene brusinky (ted si nemuzu vzpomenout, jak se to rekne cesky), majoneza, jablecny ocet & cukr.

    superkarma: 0 13.05.2005, 16:31:26
  15. [17] esunad [*]

    když dělám salát z česnekem,tak vždy dělám dvě mísy,pro můj žlučník bez česneku.Je moc dobrý na kopeček salátu dát 1-2 lžíce brusinkového kompotu a posypat ořechy,zelný saláty dělám hodně přes zimu

    superkarma: 0 13.05.2005, 14:23:59
  16. avatar
    [16] jiraka [*]

    Vypadá to náramně, ta poslední varianta je nejlákavější Díky za přímo vyčerpávající informace.

    superkarma: 0 13.05.2005, 12:58:35
  17. avatar
    [15] renike [*]

    taky se mi libi posledni nejjednodussi varianta vyskousim pres vikend

    superkarma: 0 13.05.2005, 12:31:18
  18. avatar
    [14] Juana [*]

    Příbuzná v Kanadě ho dělá jenom takto: bílé zelí, mrkev, majonéza, pepř, sůl - úplně to stačí. Jednu dobu měli lahůdkářství a dělali ho pro prodej právě tak. Já doma dělám zelný salát s mrkví dost často, ale taky jenom v jednoduché variantě - zelí, mrkev, troška oleje, citronová šťáva, sůl, pepř. Má to rád synek a protože nám nějak tloustně, tak to má bez majonézy.

    superkarma: 0 13.05.2005, 11:43:46
  19. avatar
    [13] koza roza [*]

    taky jsem si opsala,určitě ho vyzkouším neb se mi už sbíhají sliny...

    superkarma: 0 13.05.2005, 10:53:08
  20. avatar
    [12] Žábina [*]

    opsala jsem si tu poslední nejjednodušší variantu a vyzkouším...i s tím sýrem gouda

    superkarma: 0 13.05.2005, 09:07:52
  21. avatar
    [11] JanaVi [*]

    Dělám vlastní variantu - dost podobnou tomu jednoduchému Sunnynčinému salátu a ta nám chutná nejvíc.

    superkarma: 0 13.05.2005, 08:37:47
  22. avatar
    [10] Jupíí [*]

    ..nebo že by to bylo KFC? , asi jsem ti popletla

    superkarma: 0 13.05.2005, 08:23:31
  23. avatar
    [9] Jupíí [*]

    Ten z Mekáče moc nemusím, je hodně sladký a majonézový

    superkarma: 0 13.05.2005, 08:22:17
  24. avatar
    [8] sharonka [*]

    Dělávám něco podobného - bílé zelí, mrkev, jablka, tvrdý sýr a trochu šunky nastrouhám, zaliju bylinkovou zálivkou - kupovanou, dochutím a .

    superkarma: 0 13.05.2005, 08:03:29
  25. avatar
    [7] Olynth [*]

    cibuli bych alespoň přelila horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Jinak

    superkarma: 0 13.05.2005, 07:48:05
  26. avatar
    [6] Pajinka [*]

    Celerové semínko neznám, jak to vypadá?

    superkarma: 0 13.05.2005, 07:43:07
  27. avatar
    [5] šája [*]

    Tohle dělám doma běžně, ale fakt jsem netušila, že se to jmenuje Coleslaw

    superkarma: 0 13.05.2005, 07:14:49
  28. avatar
    [3] Blueberry [*]

    Coleslaw miluju, delam do obrovske misy a jim 3 dny! Ale ani jeden ten recept mi nesedi, delam ho trochu jinak. Hlavne tam dam asi kilo slunecnicovych seminek .

    superkarma: 0 13.05.2005, 01:31:50
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Mne by se i libil, ale spolehlive me po nem chyta zlucnik.

    superkarma: 0 13.05.2005, 01:20:21
  30. avatar
    [1] Visnery [*]

    Taky dělám tu nejjednodužší variantu a moc mi chutná! Jen dávám místo cibule pórek, více to zjemňuje

    superkarma: 0 13.05.2005, 00:25:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme