Vaření

Čokoládový sen


Čas od času se mi podaří najít vzácnou chvíli volna, vezmu do ruky ovladač a najdu si v televizi svou oblíbenou TV Paprika. Nestává se to často a vždycky mám štěstí na nějaký výborný recept. Minule to byla tahle čokoládová rozkoš. Při prvním pečení se mi nezdálo tak malé množství mouky, a proto jsem jí dala asi jednou tolik. Výsledek byl i přesto výborný, i když podle originálního receptu má být vnitřek čokoládového moučníku jakoby tekutý, nedopečený. A ten můj byl prostě čokoládový koláč. :-)

Suroviny
250-300 g kvalitní hořké čokolády, s vysokým podílem kakaa
200 g másla
100 g hnědého cukru
80 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžička prášku do pečiva



Čokoládu nalámeme na kousky do porcelánové mísy. Tu dáme do hrnce s vroucí vodou a čokoládu nad párou rozpustíme. Přidáme i na kousky nakrájené máslo.



Do rozpuštěné hmoty přisypeme cukr.



Žloutky rozšleháme metličkou, z bílků ušleháme tuhý sníh. Obojí, střídavě s moukou a práškem do pečiva, vmícháme do čokoládové hmoty.

Vylijeme do kulaté dortové formy (když není silikonová, tak vymažeme olejem a vysypeme moukou) a pečeme asi na 170 °C (elektrická trouba), asi patnáct minut.



Vynikajícím doplňkem moučníku je čerstvě ušlehaná šlehačka. 

Dobrou chuť přeje

   
27.01.2009 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [15] jithule [*]

    super

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:51:12
  2. avatar
    [14] hubajda [*]

    Mopsička — #12 aj ja

    superkarma: 0 13.11.2012, 20:49:57
  3. avatar
    [13] arminka [*]

    čekala jsem,že bude nějaké celkové foto....

    superkarma: 0 29.09.2012, 22:16:27
  4. avatar
    [12] Mopsička [*]

    Sml52Sml59hezký recept a miluju, když sem dáváte postup i s fotkamaSml59

    1. na komentář reaguje hubajda — #14
    superkarma: 0 24.10.2009, 18:54:34
  5. [11] mrowiecova [*]

    mmmmmmmmmmmmmSml67

    superkarma: 0 22.07.2009, 07:36:46
  6. avatar
    [10] izis.80 [*]

    sakra toho másla, to se bude žlučník obracet. V Marianne jednou byl čokoládový sen, už nevim jak to bylo a to bylo lehoučký nadýchaný jako taková 3barevná pěna. Sml66

    superkarma: 0 26.04.2009, 15:52:25
  7. avatar
    [9] Myškomedvídek [*]

    no nevím

    superkarma: 0 23.04.2009, 11:52:13
  8. [8] roque [*]

    a to jr jako celý. co takhle nějakej celkovej pohled, nebo to je on?

    superkarma: 0 22.04.2009, 17:17:51
  9. [7] Pyriel [*]

    odpověď na mysak — #5 tak sem s přesným receptem :-)

    superkarma: 0 05.04.2009, 23:30:57
  10. [6] Pyriel [*]

    Těch 80g mouky je to původní množství nebo už to dvojnásobné?

    Já čokoládové recepty miluju, dělala jsem čokoládové brownies podle Nigelly (taky bývá i na TV Paprika, i když já ji znám spíš ze Spektra).

    superkarma: 0 05.04.2009, 23:30:28
  11. avatar
    [5] mysak [*]

    Dělám podobný, jen je v něm víc cukru a vajec, míň másla a hlavně jen 30g mouky, určitě bych nedávala víc. Udělá to nahoře takovou světlejší kůrku a uvnitř je to krásně vláčné.

    1. na tento komentář reaguje Pyriel — #7
    superkarma: 0 27.01.2009, 14:19:10
  12. avatar
    [4] elly [*]

    Leidy: obyčejný krystal nebo krupice může být Ale hnědý cukr už má dnes třeba každá hypernova.

    superkarma: 0 27.01.2009, 14:02:58
  13. [3] Leidy [*]

    elly: co když neseženu hnědý cukr? Může být obyčejný nebo třeba vanilkový?

    superkarma: 0 27.01.2009, 13:51:16
  14. [2] zurafa [*]

    to zní dobře a jednoduše, určitě vyzkouším!!!!

    superkarma: 0 27.01.2009, 10:11:06
  15. avatar
    [1] wtipna [*]

    Mňááám!!!

    superkarma: 0 27.01.2009, 08:00:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme