čokoládový koláč s jahodami

Recept na univerzální koláčové těsto by neměl chybět v žádné kuchyni. S jedním základem můžete upéct desítky chutných sladkých koláčů a v každém použít jinou náplň. Skvělá francouzská kuchyně a výborná kuchařka Julia Child mají snadný návod.

Od té doby, co jsem si koupila knížku Umění francouzské kuchyně od Julie Child, zkouším jeden recept za druhým. Sladké, slané, hlavní jídla, dezerty. A především dezerty jsou to, co na francouzské kuchyni zbožňuji! Jen základ na „obyčejný“ koláč, který se dá využívat pořád a pořád jinak.

Umění francouzské kuchyně

Hromada čerstvých jahod? Ideální je kombinace s čokoládou. Bonus? Snadná a rychlá příprava. A to přece máme rádi.

Suroviny

sladké těsto podle Julie Child

  • 200 g polohrubé mouky
  • 7 lžic cukru krystal
  • špetka prášku do pečiva
  • 5 lžic vychlazeného másla
  • 2 lžíce Hery
  • 1 vejce rozšlehané s 1 lžičkou vody

náplň

  • jahodový džem
  • 250 g kvalitní čokolády
  • 250 g smetany ke šlehání
  • čerstvé jahody

koláč s ganache a jahodami

Postup

Nejdříve si připravte koláčový korpus, který se peče v troubě. Tentokrát se musí upéct úplně, nejen předpéct, jak tomu je u mnoha jiných koláčů. Budeme do něj totiž dávat nepečenou náplň. Kdo si chce práci pořádně ulehčit, tak může použít kupované křehké těsto. Výborné má třeba Lidl.

Při přípravě těsta pracujte rychle, aby se máslo co nejméně zahřálo.

koláč s čokoládou a jahodami

Suroviny na těsto, kromě vajíčka dejte do velké mísy, kde je společně rozemněte prsty. Vznikne vám sypavá drobenka. Přidejte vejce rozšlehané s vodou a rychle umačkejte hladké těsto. Promačkávejte důkladně, aby se všechny suroviny pořádně spojily. Z těsta utvořte kouli, kterou zabalte do potravinářské folie a dejte na několik hodin do lednice.

Vychlazené těsto rozválejte na kruh. Formu na koláč (průměr 22 - 25 cm) vymažte trochu máslem. Máte-li formu s odnímatelným dnem, je to ideální. Já mám keramickou a je také výborná. Těstovou placku přeneste do formy a upravte, aby byl korpus co nejhezčí. Těsto musí být zvednuté i kolem okrajů.

Na těsto dejte pečící papír a na něj vysypte fazole. Ideální je, když si tyhle „fazole na pečení korpusů“ schováte a používáte znova a znova. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, 6 minut. Těsto by mělo ztuhnout. Po této době sundejte fazole, propíchejte vidličkou dno a pečte dalších 10 minut, nebo kousek déle. Těsto musí ztmavnout a okraje se začnou lehce oddělovat od stěn.

čokoládový koláč s jahodami

Hotový korpus nechejte vychladnout a potřete džemem.

Příprava náplně je snadná. Očištěné jahody nakrájejte na pláty a nechejte stranou. Smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Vypněte a nasypte nalámanou čokoládu. Nechejte 5 minut stát a poté důkladně promíchejte metličkou. Vznikne úžasně krémová čokoládová hmota, kterou vylijete do připraveného korpusu.

Na ganache, tak se směs čokolády a smetany jmenuje, naskládejte jahody. Nechejte chvíli vychladnout a přeneste do lednice. Ideálně až do druhého dne, kdy ganache parádně ztuhne.

Podávejte třeba s kopečkem šlehačky.

Koláč s čokoládou a jahodami

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama