Reklama

čokoládový dort

Báječný dort z extra kakaového těsta a úžasného čokoládového krému. Potěšíte jím každého, komu tento dort upečete. Protože čokolády není nikdy dost...

Ozdobte ho ovocem podle chuti a nabídky. Posypejte hustě oříšky, které můžete ještě před použitím opražit. A dejte si k němu sklenku nějakých super bublinek.

Základní korpus na čokoládový dort

  • vejce (na tento dort forma 26 cm průměr a 6 vajec)
  • horká voda
  • cukr krupice
  • polohrubá mouka
  • 50 g kakaa

Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Pozor! Na tento kakaový korpus od váhy mouky odečtěte 50 g a místo 50 g mouky dejte kvalitní kakao. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny.

Těsto na piškot nalijte do formy na dort, vyložené pečícím papírem. Papír do formy nemačkejte. Ustřihněte kolo přesně podle velikosti dna a pruhy, které přiložíte na boky formy.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.

Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte tolikrát, kolikrát chcete a kolikrát to dovoluje výška korpusu.

Čokoládový krém s mascarpone

  • 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 200 g + 200 g smetany ke šlehání
  • 750 g mascarpone
  • cukr moučka podle chuti

200 g smetany si v hrnci přiveďte k varu. Sundejte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte pět minut stát. Potom rozmíchejte kovovou metličkou. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká čokoládová hmota. Nechejte úplně vychladnout.

Do robota dejte mascarpone, zbylou smetanu a ušlehejte pár minut společně. Po částech přidávejte čokoládovou hmotu. Ochutnejte a podle vlastní chuti doslaďte cukrem.

DOKONČENÍ DORTU

  • nejrůznější ovoce
  • nasekané oříšky
  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 g smetany ke šlehání
  • nutellu, marmeládu na pomazání prokrojených pater

Vychlazený dortový korpus prokrojte kolikrát se vám podaří. Jednotlivé vrstvy namažte nejdříve marmeládou nebo nutellou. Potom přidejte vysokou vrstvou krému. Dort poskládejte.

Smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Sundejte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte pět minut stát. Potom rozmíchejte kovovou metličkou. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká čokoládová hmota. Nechejte trochu vychladnout. Touto čokoládovou polevou polijte celý dort.

Dort ozdobte podle své fantazie. Do tuhnoucí čokoládové polevy usazujte ovoce, na závěr posypejte nasekanými ořechy. Nechejte chladit.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další krásné a chutné dorty na našem magazínu:

jahodový dort Fraisier

slaný dort

karamelový dort

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková