Daim

Dlouho jsem všude po internetu hledala recept na dezert, který se jmenuje Daim a kupujeme si ho pokaždé, když nakupujeme nábytek v nejmenovaném populárním švédském obchodním domě. :-)
A včera jsem konečně měla štěstí a narazila na něj! Drobný problém byl finský originál, ale to jsem hravě překonala s Google překladačem. Takže - tady ho máte!

Suroviny

těsto
175 g pšeničné mouky (použila jsem polohrubou)
125 g měkkého másla
4 lžíce hnědého cukru

náplň
55 g másla
4 lžíce hnědého cukru
400 g kondenzovaného mléka

150-200 g čokolády

Postup

  1. Suroviny na těsto smícháme a vzniklou hmotu (ne úplně kompaktní) natlačíme do koláčové formy (stačí průměr cca 25 cm). Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C, asi dvacet minut. Necháme vychladnout.
  2. Připravíme si karamelovou náplň. V teflonovém nebo nerezovém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr a kondenzované mléko. Přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a vaříme asi 5 minut. Stále mícháme a vytvoří se nám zlatožlutá hmota. Rozetřeme ji na těsto.
  3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu (použila jsem směs mléčné Milky a hořké čokolády s 80% obsahem kakaa) a polijeme jí karamelovou náplň.
  4. Dáme ztuhnout do chladna.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama