čokoládové sušenky

Suroviny

170 g hladké mouky
25 g holandského kakaa
lžičku jedlé sody
150 g změklého másla
100 g hnědého cukru
50 g cukru krupice
lžička fleur de sel (případně kvalitní mořské soli)
150 g kvalitní hořké čokolády

Postup

Smícháme máslo, cukr a sůl. Mouku smícháme se sodou, kakaem a prosejeme. Čokoládu nasekáme na kousky a spolu s moukou přidáme k vymíchanému máslu. Rychle zpracujeme. Vše je nejlepší dělat v robotu, aby se vám máslo pod rukama nerozpouštělo.

Z těsta uděláme dva válečky o průměru asi 3 cm a dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice.
Poté krájíme kousky velké asi 1 cm a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Dáme do trouby rozehřáté na 170 °C péct 12 minut.

Podáváme po vychladnutí.

Sušenky mě naprosto nadchly právě tou skvělou kombinací čokolády a soli. Nic naplat, Pierre Hermé je prosté génius!

Lenka na svých stránkách seznamuje také se surovinou, kterou každý z nás nezná.

Fleur de Sel - solná květina.
Je označována také jako „královna solí“ nebo jako „kaviár mezi solemi“, vzniká velmi zřídka, sklízí se ručně a k její získání je potřeba kromě zkušeností, neustálého pozorování, trpělivosti a citlivých rukou zvláštní souhru slunce, větru a vody: pouze při současném působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce se tvoří na povrchu malých pánví tenké vrstvy krystalů soli, které jsou velmi křehké jako tenká vrstva ledu. Tyto podmínky nejsou každý den, což také umocňuje vzácnost této soli. Poté se pomocí speciálního nástroje Fleur de Sel velmi opatrně odebere a suší se ve velkých koších na slunci. Takto získaná sůl je nejen gurmánským požitkem, především je však nesmírně zdravá a chutná.

Dobrou chuť přeje Lenka - Beaute blog

Reklama