čokoládové lanýže

Cukroví, které nesmí chybět na naší slavnostně vyzdobené tabuli, jsou čokoládové lanýže od Jany Florentýny Zatloukalové. Kdo ji nezná, Jana je autorkou knih o vaření a majitelkou bistra v centru Prahy.
Tento vánoční recept a mnoho dalších najdete v jejích krásných kuchařských knihách.

Suroviny

70 g smetany ke šlehání
100 g másla
60 g cukru (může být i méně)
200 g kvalitní čokolády
2 lžíce likéru dle vlastní volby
kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

Postup

Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.
Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.

Dobrou chuť přeje Florentýna.

Reklama