Vaření

Čokoládové brownies s jahodovým coulis

Oslaďte si svátek lásky dezertem, který se rozplyne na jazyku!

Čokoládové brownies s jahodovým coulis

Doba přípravy: 80 minut

čoko

Ingredience:

Brownies:                

  • Čokoláda 70 % 170 g
  • Máslo 82 % 165 g
  • Vejce   500 g
  • Cukr krupice   165 g
  • Mouka hladká 85 g
  • Horeca Select Prášek do pečiva 15 g
  • Horeca Select Mandle loupané 36 g

Coulis:                      

  • Jahody čerstvé 100g
  • Cukr krupice 40g
  • Citron (na šťávu) 30g

Doplněk:                   

  • Jahody čerstvé 200g
  • Cukr moučkový 5g

 Karamelová dekorace:                   

  • Cukr krupice 100g
  • Med 20g

Výrobní postup:

Příprava brownies: (cca 50 minut)

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a překrájenými mandlemi. Čokoládu rozpustíme spolu s máslem. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Pak přidáme směs mouky a kypřícího prášku a znovu vymícháme. Vzniklou hmotu vlijeme do připravené silikonové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do té doby, dokud není brownies hotové, tzn. je na povrchu upečené, uvnitř vlhké a hutné (cca 15 minut). Ke zjištění použijeme špejli, na které by při správně upečeném korpusu měly ulpívat drobečky. Délka pečení závisí na velikosti a výšce pečené hmoty. Po upečení necháme vychladnout a nakrájíme.                                                

Příprava  jahodového coulis: (cca 8 minut)

Omyté čerstvé jahody společně s cukrem  rozmixujeme, posléze propasírujeme přes jemný cedník. Vznikne nám jemné, jahodové pyré, které dle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou.                                                   

Příprava karamelové dekorace: (cca 10 minut)

V kastrůlku připravíme z cukru karamel do lehce hnědé barvy, přidáme med a mícháme do mírného zchladnutí. Karamelovou hmotu pomocí vidličky nanášíme trhavými pohyby na silikonovou podložku dle své fantazie. Po vychladnutí ulamujeme kousky a dekorujeme jimi dezert.                                                

Příprava jahod: (cca 3 minuty)

Omyté jahody nakrájíme při servírování na čtvrtiny a pocukrujeme moučkovým cukrem.                                                        

Servírování:

Talíř si částečně zakryjeme, zbylou část pocukrujeme moučkovým cukrem. Do středu talíře dáme řez brownie, doplníme jej jahodovým coulis a čerstvou jahodou. Odlomíme část karamelové mřížky a přiložíme ji k řezu na talíři.                       

Tip Petra Stádníka:

  • Správné brownies má mít silnou čokoládovou chuť, proto je nutné použít čokoládu 70%.
  • Jestliže nemáme silikonovou formu, musíme formu dobře vymazat, nejlépe 100% tukem a navíc důkladně vysypat moukou.                                                     
  • Karamelové ozdoby rychle vlhnou, proto je nepřipravujeme na dlouho dopředu                                     

www.makro.cz
facebook.com/makro.cz,

   
12.02.2015 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [26] gerda [*]

    Eva_Fl — #25pravda je, že rubrika Vaření je spíš pro ty, co chtějí občas zkusit něco atraktivního a módního. Ale pro denní vaření se tu moc inspirace nenajde, bohužel. Elly jsem viděla v Prostřeno (jediné, na které jsem se kdy dívala) a musela jsem uznat, že je opravdu umělkyně, takže věřím, že rubrika tak, jak vypadá, je redakční záměr.

    superkarma: 0 14.02.2015, 05:28:57
  2. avatar
    [25] Eva_CZ [*]

    gerda — #23 na co umet varit? Tuhle mi jedna super krava ( Americanka ) rekla, ze moderni zena nevari. Sml52Sml52Sml52Sml52 Ta je tak moderni, ze si po sobe ani neumeje hrnek od kafe. Sml22Sml24

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 13.02.2015, 15:45:33
  3. avatar
    [24] gerda [*]

    Eva_Fl — #20 Český mindrák je vidět na všem tadySml24.

    superkarma: 0 13.02.2015, 14:35:41
  4. avatar
    [23] gerda [*]

    kobližka — #21 Eva_Fl — #22já nevím, jestli z toho redakce nějak finančně profitujeSml80, že sem nedá nějaký normální recept a vnucuje pořád ty zámořské "pochoutky"Sml3 Jestli v tomto má být světovost...Sml52Sml52Sml52 Brounis s koulis mě neomračují ani trochu, protože si myslím, že takové spatlaniny sice zní nabubřele jak z pětihvězdičkového restoránu, ale za tu práci a peníze fakt nestojí. Pamatuju se, že zde Elly kdysi dávala přesný návod na to, jak se dělá jíška. To byl počin! A ne jakési blbiny, dobré tak leda na to, aby si člověk pokazil chuť a zasvinil kuchyni.Sml52 Když zavály ty nové větry a měly přivát hromadu mladých čtenářek na začátku života, pak by měly mít příležitost naučit se vařit. Pěkně postupně, od základů, jednoduše. Tímhle rodinu nenakrmíSml30

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #25
    superkarma: 0 13.02.2015, 14:34:45
  5. avatar
    [22] Eva_CZ [*]

    kobližka — #21Oni nic neumej, brownies jsou jako blato, je to fakt hnus. Zlatej ceskej cokoladovej dortik.

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 12.02.2015, 22:36:11
  6. avatar
    [21] kobližka [*]

    Eva_Fl — #20 Ale zase jsme světoví Sml34

    My jsem stejně blbci - každý národ je tak nějak hrdý na svojí kuchyni a málokdy vaři jinou.Jen my se pořád někam hrneme za zážitkem a přitom ho máme za humny Sml80

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #22
    2. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 1 12.02.2015, 21:12:42
  7. avatar
    [20] Eva_CZ [*]

    DanaD — #4Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67 My to tady nezereme, peceme cesky veci a v Cesku se zerou brownies, fujtajxl.

    1. na komentář reaguje kobližka — #21
    2. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 12.02.2015, 18:07:54
  8. [19] Jasmína [*]

    Jasně, brownies je specifický dezert, tomu se nedá říkat koláč nebo buchta. Hlavně tam musí být dobrá čokoláda Sml67Sml67

    superkarma: 1 12.02.2015, 16:42:48
  9. avatar
    [18] gerda [*]

    risina — #16protože je to reklamní receptSml30

    superkarma: 0 12.02.2015, 15:55:25
  10. avatar
    [17] risina [*]

    A je hezké, že píšete "silikonová forma" ale nepíšete, jak velká - je to kulatá dortová? Nebo spíš jako srnčí hřbet? Nebo plech? Sml80

    superkarma: 0 12.02.2015, 15:43:47
  11. avatar
    [16] risina [*]

    Proč musí být ten prášek do pečiva a mandle ausgerechnet Horeca Select??? Sml58Sml58

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 1 12.02.2015, 15:42:19
  12. avatar
    [15] gerda [*]

    Maria28 — #13taky si to ráda odpustím. Syrové těsto ráda nemám.

    superkarma: 0 12.02.2015, 14:13:13
  13. avatar
    [14] gerda [*]

    Nikar — #10tak to já ani náhodou. Buchta, koláč, dort, řezy, bábovka, lineckéSml30

    superkarma: 0 12.02.2015, 14:12:22
  14. [13] Maria28 [*]

    Už něco pamatuju a vždy se nám říkalo, že mouka musí být propečená, provařená atd. jinak že slepí žaludek. Každý to chválí, ale já na to nemám odvahu. A ten anglický název se mi taky nelíbí.

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 12.02.2015, 13:34:09
  15. avatar
    [12] monkee [*]

    Nikar — #11 Přijde mi to jako nedopečené (bože chraň mě od mých pekařských začátků).Sml58Sml30

    superkarma: 0 12.02.2015, 13:05:43
  16. [11] Nikar [*]

    Kadla — #8 brownies není normální čokoládový řez, neboť tam jde málo mouky a po upečení má i přesto takový hutný lehce tekutý střed....

    1. na komentář reaguje monkee — #12
    superkarma: 0 12.02.2015, 12:09:27
  17. [10] Nikar [*]

    gerda — #9no, asi jsem příliš moderní, ale když někdo řekne brownies, já vím, o co se jedná Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 12.02.2015, 12:07:09
  18. avatar
    [9] gerda [*]

    Nikar — #6přece kvůli tomu, že když to někdo někde vysloví, aby bylo jasné, o čem je řeč. Tady podle receptu pochopí každý, že je to sladký zákusek s jahodama, ale jsou i jiné situaceSml30

    1. na komentář reaguje Nikar — #10
    superkarma: 0 12.02.2015, 10:05:27
  19. avatar
    [8] Kadla [*]

    Taky mi ty anglické názvy lezou silně na nervy.. Tohle je přece normální čokoládový řez s jahodovým pyré.

    1. na komentář reaguje Nikar — #11
    superkarma: 4 12.02.2015, 10:04:48
  20. avatar
    [7] malvina [*]

    Do " brownies" se nedáva prášek do pečiva......

    superkarma: 0 12.02.2015, 08:12:04
  21. [6] Nikar [*]

    Brownies znám a je to lahůdka, to že to má cizí název? No a co? Prostě se to tak nazývá, proč by všechno mělo mít počeštěný název?

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 12.02.2015, 08:03:11
  22. [5] theplana [*]

    Mě z toho stačí jen ty jahody.Sml59

    superkarma: 0 12.02.2015, 07:44:17
  23. avatar
    [4] DanaD [*]

    štrůdl je štrůdl Sml30

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #20
    superkarma: 1 12.02.2015, 06:00:35
  24. avatar
    [3] gerda [*]

    Cože to??Sml80Tohle bych si ani nedokázala objednat.Sml52

    superkarma: 0 12.02.2015, 04:23:32
  25. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Rikina — #1 takovej hnusnej hnedej hoven. Ja to nenavidim. Sml22

    superkarma: 0 12.02.2015, 02:36:08
  26. [1] Rikina [*]

    Brownies? Coulis? Nerozumět jazyk toho kmene, dál nečíst. Sml80

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #2
    superkarma: 5 12.02.2015, 02:26:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme