Oslaďte si svátek lásky dezertem, který se rozplyne na jazyku!

Čokoládové brownies s jahodovým coulis

Doba přípravy: 80 minut

čoko

Ingredience:

Brownies:                

  • Čokoláda 70 % 170 g
  • Máslo 82 % 165 g
  • Vejce   500 g
  • Cukr krupice   165 g
  • Mouka hladká 85 g
  • Horeca Select Prášek do pečiva 15 g
  • Horeca Select Mandle loupané 36 g

Coulis:                      

  • Jahody čerstvé 100g
  • Cukr krupice 40g
  • Citron (na šťávu) 30g

Doplněk:                   

  • Jahody čerstvé 200g
  • Cukr moučkový 5g

 Karamelová dekorace:                   

  • Cukr krupice 100g
  • Med 20g

Výrobní postup:

Příprava brownies: (cca 50 minut)

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a překrájenými mandlemi. Čokoládu rozpustíme spolu s máslem. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Pak přidáme směs mouky a kypřícího prášku a znovu vymícháme. Vzniklou hmotu vlijeme do připravené silikonové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do té doby, dokud není brownies hotové, tzn. je na povrchu upečené, uvnitř vlhké a hutné (cca 15 minut). Ke zjištění použijeme špejli, na které by při správně upečeném korpusu měly ulpívat drobečky. Délka pečení závisí na velikosti a výšce pečené hmoty. Po upečení necháme vychladnout a nakrájíme.                                                

Příprava  jahodového coulis: (cca 8 minut)

Omyté čerstvé jahody společně s cukrem  rozmixujeme, posléze propasírujeme přes jemný cedník. Vznikne nám jemné, jahodové pyré, které dle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou.                                                   

Příprava karamelové dekorace: (cca 10 minut)

V kastrůlku připravíme z cukru karamel do lehce hnědé barvy, přidáme med a mícháme do mírného zchladnutí. Karamelovou hmotu pomocí vidličky nanášíme trhavými pohyby na silikonovou podložku dle své fantazie. Po vychladnutí ulamujeme kousky a dekorujeme jimi dezert.                                                

Příprava jahod: (cca 3 minuty)

Omyté jahody nakrájíme při servírování na čtvrtiny a pocukrujeme moučkovým cukrem.                                                        

Servírování:

Talíř si částečně zakryjeme, zbylou část pocukrujeme moučkovým cukrem. Do středu talíře dáme řez brownie, doplníme jej jahodovým coulis a čerstvou jahodou. Odlomíme část karamelové mřížky a přiložíme ji k řezu na talíři.                       

Tip Petra Stádníka:

  • Správné brownies má mít silnou čokoládovou chuť, proto je nutné použít čokoládu 70%.
  • Jestliže nemáme silikonovou formu, musíme formu dobře vymazat, nejlépe 100% tukem a navíc důkladně vysypat moukou.                                                     
  • Karamelové ozdoby rychle vlhnou, proto je nepřipravujeme na dlouho dopředu                                     

www.makro.cz
facebook.com/makro.cz,

Reklama