Vítejte v době švestkové! Ať už ze stromu, nebo z mrazáku, ze švestek se dají vařit a péct hotové zázraky.

ssNA 12 KOUSKŮ

Příprava: 45 minut

  • 200 g hladké celozrnné špaldové mouky + trochu hrubé nebo krupice na vysypání formy
  • 1 lžíci vinného kamene
  • špetku mořské soli
  • 3 lžíce kakaa Fair Trade nebo 2 lžíce karobu (sladidlo ze semen takzvaného svatojánského chleba, v bioprodejnách)
  • 100 g hořké čokolády Fair Trade, nasekané
  • 100 g nesířených sušených švestek
  • ¼ sklenky sezamového nebo slunečnicového oleje lisovaného
  • za studena + trochu na vymazání formy
  • ¼ skleničky javorového sirupu
  • 1 sklenici rýžového či sójového mléka

1. Troubu předehřejte na 160 ˚C, horkovzdušnou na 140 ˚C. V míse smíchejte všechny suché přísady. Švestky pokrájejte a přidejte k moučné směsi.

2. Olej rozmixujte s javorovým sirupem a mlékem. Postupně přilévejte k moučné směsi, abyste získali husté, ale tekuté těsto. Formu nebo formičky vymažte olejem a vysypte moukou.

3. Vlijte těsto a pečte půl hodiny; pak vyzkoušejte vpichem špejle, jestli je už propečené.

Kámen do pečiva

Vinný kámen vzniká vysrážením během kvašení a zrání vína a má vynikající kypřicí účinky. Na rozdíl od prášku do pečiva neobsahuje fosfáty.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Švestky ve slanině plněné mandlíŠvestky ve slanině plněné mandlí ‚Kohout na víně‘ se sušenými švestkami‚Kohout na víně‘ se sušenými švestkami Křupavý švestkový koláčKřupavý švestkový koláč
Reklama