Zdraví

Čokoláda pomáhá proti infarktu

 

Britští lékaři provádějí studii, která by měla potvrdit názor, že čokoláda snižuje riziko infarktu, a to především u žen s cukrovkou. Čokoláda vyrobená z kakaových zrn obsahuje přírodní látky flavonoidy, které regenerují a zpevňují cévy. Vědci z britské univerzity University of East Anglia v současné době prověřují teorii, že dodání flavonoidů do potravy poskytuje doplňkovou léčbu kardiovaskulárních chorob.

Riziko smrti kvůli tomuto onemocnění ohrožuje zvláště ženy s cukrovkou a zvlaště po menopauze.

Lékaři sledují 150 žen do 70 let, které trpí cukrovkou typu B a které více než rok užívají léky na snížení hladiny cholesterolu. Jejich studie by měla potvrdit, že přírodní flavonoidy s popsanými vlastnostmi mohou významným způsobem působit při prevenci chorob majících svůj původ v oxidačním poškození biologických struktur (ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění). Vhodný způsob stravování a příjem potravin s vyšším obsahem flavonoidů by mohl pomoci při léčbě těchto chorob a předcházení jim. Tato cesta ke zvýšení příjmu antioxidantů je zřejmě vhodnější než podávání samotných antioxidačních preparátů jako vitamín C a E.

„Blahodárný účinek flavonoidů na kardiovaskulární systém se předpokládá již dlouhou dobu," komentuje první výsledky nové studie MUDr. Martin Gadireddi ze společnosti Synlab, provozující největší síť humánních laboratoří u nás.

Zároveň ale lékař dodává: „Přestože flavonoidy jsou obsaženy i v jiných potravinách - borůvkách, černém a zeleném čaji a červeném víně, nejvíce je jich v hořké čokoládě. Díky novým výrobním metodám jsou dnes výrobci schopni vyrobit tmavou čokoládu s obsahem 95% původních flavonoidů."

Pacienti však musí však mít na paměti, že čokoláda vedle prospěšných látek obsahuje i hodně tuku a proto musí být konzumována opatrně. Její konzumace by měla být součástí vyvážené diety, bohaté na ovoce a zeleninu, s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a s množstvím kalorií, odpovídající potřebám zdravého organismu.

   
13.06.2008 - Zdraví - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [3] saruz [*]

    ŠTÍSTKO — #2 Sml30

    superkarma: 0 24.02.2013, 00:51:52
  2. avatar
    [2] ŠTÍSTKO [*]

    kdyby radši odstraňovala špeky z břicha !!!!!!!!!!!!!!!

    1. na komentář reaguje saruz — #3
    superkarma: 0 14.06.2008, 10:21:08
  3. [1] gentiana [*]

    Jo, tohle jsem čtla na Salonu před měsícem. Až na to, že jde o čokoládu, do které jsou přimíchané ty potenciálně blahodárné látky. Takže něco jako pilulka vitaínů s čokoládovou příchutí.

    superkarma: 0 13.06.2008, 09:40:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme