Reklama

Obecně rozšířený názor, že mlsání nemůže být moc přínosné, nepočítal s tím, že odborníci vyvinou jako možnou formu pro podávání aktivních látek chmele čokoládové pralinky. Tato nesourodá kombinace je totiž překvapivě efektivní.

 O blahodárných účincích chmele se mezi zastánci zdravého způsobu života hovoří již dlouho. Problémem však bylo, jak žádané účinky chmele zachovat, aby nebyly dosažitelné jen těsně po sklizni, kdy je chmel čerstvý a jak je snadno dostat k uživatelům.

chmel

Slibné účinky v boji s Helicobacter Pyroli

Vědci ze tří českých výzkumných ústavů spojili své síly a vyvinuli speciální želatinové bonbóny, které obsahují stejnou koncentraci účinných látek chmele jako čerstvá rostlina. Namísto standardního ošetření sterilací nebo pasterizací použili metodu, při které se chmel ošetří tlakem - tzv. paskalizací. Takto upravený chmel si drží všechny žádané vlastnosti klidně i rok od sklizně.

Cílem tříletého projektu, za kterým stojí vědci z Výzkumného ústavu potravinářského, odborníci z Pivovarnického a sladařského ústavu v Praze a Thomayerovy nemocnice, bylo prokázat vliv chmele na množení bakterie Helicobacter Pyroli. Jedná se o bakterii, která se podílí například na vzniku žaludečních vředů. Bakterie Helicobacter Pyroli sice dokáží zničit antibiotika, ale u některých pacientů tato antibiotická léčba nezabírá. Poslední poznatky z působení chmele na tuto bakterii dávají lékařům další potenciální alternativu, jak se s touto bakterií vypořádat. Účinky chmele na tuto bakterii se totiž dle výsledků výzkumného projektu blíží účinkům antibiotik.

chmel

Sladká cesta k lidem

Nadějných výsledků, kterých dosáhli čeští vědci, si všimly v čokoládovně Carla a požádali o licenci, aby mohli tyto chmelové pralinky uvést na český trh. Přidali své čokoládové know-how a výsledkem jsou Chmelinky, které v 70% hořké čokoládě ukrývají fondánovou náplň s aktivními kousky chmele (0,27 g). Přestože se jedná o cukrovinku, milovníci trpké chuti si zde přesto přijdou na své. Chmelové pralinky totiž nelze srovnat s ničím, co jste doposud vyzkoušeli.

„Kombinace výrazné chmelové chuti a účinků čerstvého chmele v lahodné hořké čokoládě vytváří jedinečnou harmonii, kterou si buď okamžitě zamilujete, nebo se k ní musíte tzv. dopracovat,” hovoří o Chmelinkách výkonný ředitel čokoládovny CARLA, Ing. Jakub Šrámek MBA.

chmel

Výhodou chmelových pralinek je právě spojení s čokoládou, která prodlužuje zádrž aktivního obsahu v žaludku, a tím také prodlužuje blahodárné působení chmele na trávicí trakt.

Chmel obsahuje látky podporující dobrý spánek, normální činnost nervové soustavy a normální trávení. Zároveň obsahuje rostlinné látky, jež napomáhají překonat potíže spojené s klimakteriem.

Helicobacter pylori je druh gramnegativní patogenní bakterie, jež napadá sliznici žaludku. Odhaduje se, že je ve vyspělých zemích touto bakterií infikována více než polovina dospělých po 60 letech věku, ačkoliv nemusí vždy vyvolat onemocnění. Způsobuje zejména žaludeční vředy, má však zřejmě na svědomí i různé gastritidy, adenokarcinom žaludku či lymfomy mízní tkáně v žaludku.

Více inspirace najdete na stránkách www.carlachocolate.com/cz/

Výrobky z produkce CARLA lze zakoupit v prodejnách Albert, Billa, Coop, Globus, Hruška, Kubík, Makro, Penny Market, Terno, Bala, Brněnka, CBA, Enapo, ESO market, Flop, JIP, Verner potraviny.  

Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Helicobacter pylori [online]. c2014 [citováno 26. 11. 2014]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Helicobacter_pylori&oldid=11821930>