Vaření

Čočkový salát s vepřovou panenkou

čočkový salát

Luštěniny jsou zdravé a chutné. Třeba taková čočka. Existuje několik druhů, každý je trochu jiný a navzájem se dají dobře kombinovat. Jen je většinou musíte uvařit každý zvlášť a zkombinovat až nakonec. Co k čočkovému salát? Přece výbornou vepřovou panenku.

Nejrůznější čočkové saláty si zamilujete. Když k nim přidáte bylinky, zeleninu, sýr, olivy... a jiné dobroty, tak vám vznikne pokaždé trochu jiné jídlo. Můžete tak improvizovat a vyrábět si saláty „co dům dal“, teplé i studené. Základem však budou vždycky minimálně dva druhy čočky. U nás doma je oblíbená čočka tradiční - hnědá, ale také francouzská zelená nebo červená.

Z některých druhů čočky uvaříte kaši, jiné vám zůstanou pěkně vcelku. Ty jsou na salát jako dělané.

S jakou čočkou se setkáte v obchodech?

  • čočka jedlá (hnědá) - když dáte pozor, zůstane celkem v celku :-) Ale spíš bude mít měkčí konzistenci.
  • čočka zelená - na salát jako dělaná. Pěkně pevná.
  • čočka červená - tahle se vám téměř vždycky rozvaří na kaši. Její výhodou je, že naprosto minimálně nadýmá.
  • čočka žlutá - podobně jako červená.
  • další druhy čočky seženete většinou v obchodech se zdravou výživou

čočka

Na dnešní recept jsme použili čočku „obyčejnou“ hnědou a čočku zelenou francouzskou. Na závěr jsme přidali čočku třetí. Opět obyčejnou hnědou, ale naklíčenou. Ta v salátu velice příjemně křupala.

K salátu jsme si pochutnávali na skvělé vepřové panence v anglické slanině. Recept najdete TADY.

Suroviny

  • 250 g hnědé čočky
  • 250 g zelené francouzské čočky
  • 2 hrnky naklíčené čočky
  • zelená petrželová nať
  • sůl a pepř
  • 1/2 velké sklenice sterilovaných okurků (použili jsme plátkové okurky z Lidlu, mají velice zajímavou chuť)
  • trochu láku z okurek
  • 100 g schwarzwaldské šunky

Postup

Obě čočky uvařte doměkka. Sceďte, osolte a nechejte lehce nebo úplně vychladnout. To záleží na tom, jestli chcete salát vlažný nebo studený. Přidejte naklíčenou čočku a promíchejte.

čočkový salát

Plátky šunky opečte na suché pánvi dokřupava a nakrájejte na menší kusy. Okurky nakrájejte na kostičky. Přidejte do salátu. Nalijte trochu okurkového láku a důkladně promíchejte. Pracujte opatrně, ať si salát zbytečně nerozmačkáte. Zasypejte nasekanou petrželovou natí.

Ještě můžete dochutit solí a pepřem, případně trochou citronové šťávy dokyselte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
08.01.2016 - Vaření - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [7] Matinea [*]

    Okurek Sml16, že by to byl recept původem u jižní Moravy?

    superkarma: 0 10.01.2016, 22:20:40
  2. [6] Leena [*]

    nejradši mam drobnozrnnou čočku belugu (mají např. v DM) – dělám z ní čočkový salát a miluju ji i do krémový polívky

    superkarma: 0 09.01.2016, 23:08:28
  3. [5] bábovka [*]

    Sml59

    superkarma: 0 08.01.2016, 19:57:59
  4. avatar
    [4] Jandywoman [*]

    Čočku miluju a saláty z ní taky. Přidávám někdy např. i mungo klíčky

    superkarma: 0 08.01.2016, 15:40:07
  5. avatar
    [3] řeřicha [*]

    bude k večeři Sml67

    superkarma: 0 08.01.2016, 11:35:14
  6. [2] Ferdicek [*]

    Úžasný recept,určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 08.01.2016, 10:56:42
  7. [1] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 08.01.2016, 10:50:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme