Reklama

čočkový salát

Moje sousedka Irenka má plný dům strávníků. Snaží se vařit jídla, u kterých nestráví půl dne v kuchyni a zároveň se nají celá velká rodina. A máme spolu jednu úžasnou tradici. Když uvaříme nějakou novinku, nosíme si degustační porce. A talíř, na kterém jídlo doneseme, si nikdy nevracíme prázdný. Tak mezi našimi domy kolují plné talíře a my obě si tak obohacujeme své kuchyňské dovednosti.

Naposledy k nám doputoval talíř s čočkovým salátem. Už se nemůžu dočkat komentářů, že jídlo na fotce vypadá, jako by už jednou prošlo trávicím traktem. :-) Ano, saláty takto občas vypadají. Byl výborný, lehký, ale zároveň poměrně sytý a zdravý!

Neuvádím přesné gramáže použitých surovin, sousedka mi diktovala recept od oka a od oka také přidávala suroviny. Takže přizpůsobte počtu strávníků.

Suroviny

vařená čočka
mrkev, petržel a kedluben, uvařené v mírně osolené vodě
plechovka sterilované kukuřice
okurka ze sladkokyselého nálevu
oblíbený tvrdý sýr
cibule
kysaná smetana
kousek másla
sůl a pepř

Postup

Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na másle a vychladnout. Uvařenou zeleninu nasekáme nadrobno nebo na větší kousky, jak máme rádi. Okurku a sýr nastrouháme. Všechno smícháme dohromady, spolu s uvařenou a vychlazenou čočkou, přidáme kukuřici a kysanou smetanu. Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.

Podáváme vychlazené, s kouskem pečiva.

Dobrou chuť přeje Irenka.