Vaření

Čočkové ragú s mátou a krevetami

Vyzkoušejte lehké letní jídlo. Přinášíme vám recept na skvělou kombinaci červené čočky a krevet.

Čočkové ragú s mátou a krevetami

čočka

Ingredience:

  • Červená nepůlená čočka
  • Tři větší krevety na porci bez krunýřů jen s ocásky
  • Mrkev na drobno
  • Celer na drobno
  • Petržel kořenová na drobno
  • Šalotka na hrubo
  • Česnek na hrubo
  • Máslo
  • Třtinový cukr
  • Bílé suché víno
  • Vývar (rybí, kuřecí, zeleninový)
  • Citron nebo limetka a šťáva z nich
  • Máta
  • Sůl
  • Pepř

h

Na másle zpěníte na drobno nakrájenou šalotku a přidáte na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a na hrubo nakrájený česnek. Osolíte, opepříte. Po cca 3 minutách přidáte třtinový cukr a dvě minuty karamelizujete. Podlijete bílým vínem a zredukujete. Přidáte propláchnutou červenou čočku, podlijete vývarem, osolíte, opepříte a dusíte, dokud čočka nezměkne. To trvá kolem 15 minut.  Pozor, podlévejte vždy jen tak, abyste měli jistotu, že nebude čočka příliš řídká, výsledná hustota má být o fous hustší než italské risotto. Když je čočka uvařená na skus a hustota ideální, odstavíte z plotny, dochutíte mátou a limetkovou (citronovou) kůrou a šťávou. Rozpustíte kousek másla na zjemnění chuti.

V závěrečné fázi vaření čočky si v pánvi rozpustíte máslo, přidáte trochu česneku a šalotky, krátce osmahnete, přidáte chlazené krevety, osolíte, opepříte, podlijete suchým bílým vínem a z obou stran krevety prohřejete, víno tím zredukujete a až se barva ze šedivé promění v nádherně svěže červenou. Krevety se nemají dělat dlouho, jsou hotové již po dvou až třech minutách! Na závěr lehce zakapete limetovou nebo citronovou šťávou.

Krevety vyndáte a ve výpeku rozpustíte kousek másla (již nevaříte).

Servírujete na zahřátý talíř kopeček čočkového ragú, krevety a dozdobíme omáčkou z výpeku a mátovými, nebo bazalkovými lístky, jak je to ozdobeno na fotografiích..

   
28.07.2016 - Vaření - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. [12] Jasmína [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 28.07.2016, 21:38:16
  2. avatar
    [11] Majoranka1997 [*]

    Krevety jsou lahůdkou, ale červená čočka se mi onehdá dostala do ruky a vzniklo z toho cosi rozvařeného, nedobrého a to jsem ji dělala dle receptu...Sml80

    superkarma: 0 28.07.2016, 17:18:32
  3. [10] Goldenhair [*]

    červenou čočku milujuSml67Sml67, cpu ji téměř všude, ale krevety neSml68Sml68Sml68

    superkarma: 0 28.07.2016, 16:12:42
  4. [9] setury [*]

    Sml16 je to lákavé Sml20

    superkarma: 0 28.07.2016, 13:38:07
  5. [8] babos [*]

    Krevety nemám ráda

    superkarma: 0 28.07.2016, 13:08:02
  6. [7] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 28.07.2016, 09:40:43
  7. avatar
    [6] Radek Kříž [*]

    Jen jsem v tomto receptu opomenul zmínit, že na závěr jsem do toho zamíchal česnekové klíčky, to jsou ty nitě, co jsou vidět na fotografiích. Mají zajímavou chuť.

    superkarma: 0 28.07.2016, 09:38:52
  8. [5] Klára Křížová [*]

    je to výborné!

    superkarma: 0 28.07.2016, 09:31:14
  9. [4] Darmovzalova [*]

    Krevety nejím.

    superkarma: 0 28.07.2016, 09:07:58
  10. [3] bobani [*]

    zajímavé

    superkarma: 0 28.07.2016, 09:02:49
  11. [2] crazycross [*]

    Krevety miluju, takže proč to nezkusit :)

    superkarma: 0 28.07.2016, 08:14:46
  12. avatar
    [1] gerda [*]

    Klidně bych si to dala, jsou tam samé dobroty - pro mě ale bez krevetSml30.

    superkarma: 0 28.07.2016, 05:39:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme