Vyzkoušejte lehké letní jídlo. Přinášíme vám recept na skvělou kombinaci červené čočky a krevet.

Čočkové ragú s mátou a krevetami

čočka

Ingredience:

  • Červená nepůlená čočka
  • Tři větší krevety na porci bez krunýřů jen s ocásky
  • Mrkev na drobno
  • Celer na drobno
  • Petržel kořenová na drobno
  • Šalotka na hrubo
  • Česnek na hrubo
  • Máslo
  • Třtinový cukr
  • Bílé suché víno
  • Vývar (rybí, kuřecí, zeleninový)
  • Citron nebo limetka a šťáva z nich
  • Máta
  • Sůl
  • Pepř

h

Na másle zpěníte na drobno nakrájenou šalotku a přidáte na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a na hrubo nakrájený česnek. Osolíte, opepříte. Po cca 3 minutách přidáte třtinový cukr a dvě minuty karamelizujete. Podlijete bílým vínem a zredukujete. Přidáte propláchnutou červenou čočku, podlijete vývarem, osolíte, opepříte a dusíte, dokud čočka nezměkne. To trvá kolem 15 minut.  Pozor, podlévejte vždy jen tak, abyste měli jistotu, že nebude čočka příliš řídká, výsledná hustota má být o fous hustší než italské risotto. Když je čočka uvařená na skus a hustota ideální, odstavíte z plotny, dochutíte mátou a limetkovou (citronovou) kůrou a šťávou. Rozpustíte kousek másla na zjemnění chuti.

V závěrečné fázi vaření čočky si v pánvi rozpustíte máslo, přidáte trochu česneku a šalotky, krátce osmahnete, přidáte chlazené krevety, osolíte, opepříte, podlijete suchým bílým vínem a z obou stran krevety prohřejete, víno tím zredukujete a až se barva ze šedivé promění v nádherně svěže červenou. Krevety se nemají dělat dlouho, jsou hotové již po dvou až třech minutách! Na závěr lehce zakapete limetovou nebo citronovou šťávou.

Krevety vyndáte a ve výpeku rozpustíte kousek másla (již nevaříte).

Servírujete na zahřátý talíř kopeček čočkového ragú, krevety a dozdobíme omáčkou z výpeku a mátovými, nebo bazalkovými lístky, jak je to ozdobeno na fotografiích..

Reklama