Reklama

čočka nakyselo

Nejklasičtější klasika z dob našeho dětství. Měli jste rádi čočku nakyselo? Jednoduché jídlo, které se podle rodinných zvyků podává s vajíčkem nebo opečeným párkem nebo uzeným masem? A co k ní? Čerstvý domácí chléb? Nebo vůbec ni? Jak znáte čočku nakyselo vy?

Jídlo, na které máte buď dobré, nebo špatné vzpomínky. Luštěniny by do našeho jídelníčku měly patřit pravidelně a tak si dejme třeba tuhle klasiku. Když ji totiž dobře uvaříte, výborně si pochutnáte.

Zahustit nebo ne? Někdo používá trochu jíšky k zahuštění, jiný zase pouze trochu smetany ke zjemnění. Obě varianty nejsou špatné, vyberte si tu, která vám bude vyhovovat.

Nezapomeňte čočku den předem namočit a na druhý den vodu slít a čočku pořádně opláchnout.

Suroviny

  • balíček čočky (cca 400 g)
  • sůl a pepř
  • 1 zakysaná smetana (cca 150 - 200 g)
  • ocet podle chuti na dokyselení
  • 4 vajíčky
  • 1 velká cibule
  • trocha oleje

čočka nakyselo

Postup

Namočenou a propláchnutou čočku zalijte znovu vodou a nechejte vařit do změknutí. Pokud po změknutí nemáte ještě úplně vyvařenou vodu, slijte ji. Osolte a opepřete, čočku důkladně promíchejte.

Vmíchejte do čočky zakysanou smetanu a ochutnejte. Pokud se vám nezdá dost kyselá, přidávejte po troškách ocet. Vždycky důkladně promíchejte.

Kdo se rozhodne pro verzi zahuštěnou, může udělat jíšku z másla a hladké mouky. Přebytečnou vodu potom z čočky neslíváte, ale čočku zahustíte a 10 - 15 minut s jíškou provaříte.

Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji opečte dokřupava. Usmažte na pánvičce sázené vejce.

Podávejte spolu s čočkou. Jako příloha je naprosto skvělý čerstvý domácí chléb.

Jak děláte čočku nakyselo vy? Jakou k ní máte rádi přílohu?

Dobrou chuť přeje Elly.

Čočka v hlavní roli!

čočkový salát

čočka

čočková hrstková polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Radek Kříž