Vaření

Čočka nakyselo se sázeným vejcem

čočka nakyselo

Nejklasičtější klasika z dob našeho dětství. Měli jste rádi čočku nakyselo? Jednoduché jídlo, které se podle rodinných zvyků podává s vajíčkem nebo opečeným párkem nebo uzeným masem? A co k ní? Čerstvý domácí chléb? Nebo vůbec ni? Jak znáte čočku nakyselo vy?

Jídlo, na které máte buď dobré, nebo špatné vzpomínky. Luštěniny by do našeho jídelníčku měly patřit pravidelně a tak si dejme třeba tuhle klasiku. Když ji totiž dobře uvaříte, výborně si pochutnáte.

Zahustit nebo ne? Někdo používá trochu jíšky k zahuštění, jiný zase pouze trochu smetany ke zjemnění. Obě varianty nejsou špatné, vyberte si tu, která vám bude vyhovovat.

Nezapomeňte čočku den předem namočit a na druhý den vodu slít a čočku pořádně opláchnout.

Suroviny

  • balíček čočky (cca 400 g)
  • sůl a pepř
  • 1 zakysaná smetana (cca 150 - 200 g)
  • ocet podle chuti na dokyselení
  • 4 vajíčky
  • 1 velká cibule
  • trocha oleje

čočka nakyselo

Postup

Namočenou a propláchnutou čočku zalijte znovu vodou a nechejte vařit do změknutí. Pokud po změknutí nemáte ještě úplně vyvařenou vodu, slijte ji. Osolte a opepřete, čočku důkladně promíchejte.

Vmíchejte do čočky zakysanou smetanu a ochutnejte. Pokud se vám nezdá dost kyselá, přidávejte po troškách ocet. Vždycky důkladně promíchejte.

Kdo se rozhodne pro verzi zahuštěnou, může udělat jíšku z másla a hladké mouky. Přebytečnou vodu potom z čočky neslíváte, ale čočku zahustíte a 10 - 15 minut s jíškou provaříte.

Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji opečte dokřupava. Usmažte na pánvičce sázené vejce.

Podávejte spolu s čočkou. Jako příloha je naprosto skvělý čerstvý domácí chléb.

Jak děláte čočku nakyselo vy? Jakou k ní máte rádi přílohu?

Dobrou chuť přeje Elly.

Čočka v hlavní roli!

čočkový salát

čočka

čočková hrstková polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Radek Kříž

   
23.01.2017 - Zelenina - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [37] gerda [*]

    Eva_CZ — #35 peetrax — #36Však to zkuste - a potom mluvte! Na závěr vaření přidat pokrájené kysané zelí. Už není potřeba žádný ocet. No, však si to divadlo večer pro jednou můžete odříct, né?Sml57

    superkarma: 0 26.01.2017, 20:15:08
  2. avatar
    [36] peetrax [*]

    Eva_CZ — #35 Sml67 Sml52 Sml52 Sml52

    1. na komentář reaguje gerda — #37
    superkarma: 0 23.01.2017, 21:15:57
  3. avatar
    [35] Eva_CZ [*]

    peetrax — #34vsak taky kdyz jde vetr od Holomoooooooooca, to je narez!Sml52Sml52Sml52Sml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje peetrax — #36
    2. na komentář reaguje gerda — #37
    superkarma: 0 23.01.2017, 19:18:58
  4. avatar
    [34] peetrax [*]

    gerda — #22 se zelím? Ty jo, to je pořádná nálož. Sml54 Ale zas to bude superzdravé. Kam se hrabou taková ta chia semínka atd. Sml57

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #35
    superkarma: 0 23.01.2017, 19:17:37
  5. avatar
    [33] jarka1234 [*]

    gerda — #32tak to je pravda,asi je to zkratkaSml22. To je každého věc,jak čemu říkáSml22

    superkarma: 0 23.01.2017, 13:46:54
  6. avatar
    [32] gerda [*]

    jarka1234 — #31Třeba je to domácká přezdívka čočky, to není nic proti ničemu.Sml58 Taková zkratka, no.Sml30

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #33
    superkarma: 0 23.01.2017, 13:41:25
  7. avatar
    [31] jarka1234 [*]

    gerda — #30tak v tom případě to nechápu. Tu víčkuSml80.

    1. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 23.01.2017, 13:30:56

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] gerda [*]

    jarka1234 — #25No jo, ale vika -vička - je něco jiného. To je zdrobněle řečeno, správně vikev. V písničce Ovčáci čtveráci se o ní zpívá, asi hlavně kvůli rýmu. Nepěstuje se, je to plevel

    .

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #31
    superkarma: 1 23.01.2017, 13:21:15
  2. [29] Verina [*]

    Sladkokyselou, zahustěnou jíškou, s volským okem nebo uzeninou a tak 1-2 do měsíce Sml22.

    superkarma: 0 23.01.2017, 12:58:45
  3. avatar
    [28] jarka1234 [*]

    Eva_CZ — #26jsem ráda,že nejsem sama. Sml58

    superkarma: 0 23.01.2017, 12:56:29
  4. [27] babos [*]

    Sml67miluji čočku!

    superkarma: 0 23.01.2017, 12:51:11
  5. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    jarka1234 — #25aha. Taky jsem tomu nejak nerozumela Sml54Sml67

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #28
    superkarma: 0 23.01.2017, 12:44:50
  6. avatar
    [25] jarka1234 [*]

    jarka1234 — #24aha...čočovičkaSml52Sml52Sml52. Nějak mi to dnes nemyslíSml30. Omlouvám seSml58.

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #26
    2. na komentář reaguje gerda — #30
    superkarma: 0 23.01.2017, 12:12:32
  7. avatar
    [24] jarka1234 [*]

    MARIE MATEJKOVA — #21víčkaSml80???

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #25
    superkarma: 0 23.01.2017, 12:10:59
  8. [23] Lebur [*]

    Vaříme čočku a rádi.

    Bez smetany a někdy s kečupem. Na volské oko pažitku

    nebo rukolu.

    superkarma: 2 23.01.2017, 11:55:20
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    Rikina — #15tady se do ní přidává i kyselé zelí, heč!Sml30 Čočkovou polévku zrovna obědvám, je sladkokyselá, se saturejkou a je zahuštěná smaženou cibulkou, do které jsem orestovala hladkou mouku. A do toho osmažené chlebové kostky.

    1. na komentář reaguje peetrax — #34
    superkarma: 0 23.01.2017, 11:24:25
  10. [21] MARIE MATEJKOVA [*]

    Víčka je naším oblíbeným jídlem,ba jakýkoliv způsob.Sml67

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #24
    superkarma: 0 23.01.2017, 11:11:29
  11. avatar
    [20] bezinka [*]

    Sml59zrovna dnes dělám čočkovou polévku

    superkarma: 0 23.01.2017, 10:57:07
  12. avatar
    [19] amphora [*]

    Sml16 čočku máme rádi doma všichni,nejraději s uzeným, ale i jako polévku či nakyselo s vejcem. Sml67Sml67

    superkarma: 0 23.01.2017, 10:55:10
  13. avatar
    [18] Eva_CZ [*]

    Jo - a ja ji varim v TE VODE, ve ktere byla namocena. Nic neslevam.Sml23

    superkarma: 0 23.01.2017, 10:20:40
  14. avatar
    [17] Eva_CZ [*]

    Rikina — #15prestoze je to cocka ,,na kyselo", uplne kysela byt nema. Sml23 Ma byt sladkokysela. A ja cocku miluju. Jeste vic ale cockovou polevku.

    superkarma: 0 23.01.2017, 10:19:29
  15. avatar
    [16] 135evik [*]

    Čočku mám ráda, nedávám do ní smetanu, jen jíšku a vmíchám nakrájenou zelenou petrželku.Sml16

    superkarma: 0 23.01.2017, 10:18:53
  16. [15] Rikina [*]

    Na čočku obecně mám špatné vzpomínky, protože ji často vařili ve školní jídelně. Hned po rýžovém nákypu a rajské omáčce to byl favorit na žebříčku neoblíbených jídel. Neváhala bych použít výraz nepoživatelný hnus. Sml15 Proto se dodnes stavím k čočce obezřetně a pokud ji připravil někdo, koho neznám, podle receptu, který taky neznám, volím radši jiné jídlo. Sml80 Zejména pak mi vadí ta kyselá chuť. Nevím, kdo to vymyslel, že má být čočka kyselá. Čočka s uzeným, nebo volským okem, prosím, ale pro mě bez octa.

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #17
    2. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 23.01.2017, 10:02:22
  17. [14] Andreadornova [*]

    Čočku mám moc ráda Sml59

    superkarma: 0 23.01.2017, 10:01:02
  18. [13] nea [*]

    čočku máme rádi a často ji vařím

    superkarma: 0 23.01.2017, 09:42:33
  19. [12] babinka [*]

    Dobré tipy...Sml67Sml67

    superkarma: 0 23.01.2017, 09:37:36
  20. avatar
    [11] RenataMor [*]

    čočku ano,ale ne na kysello

    superkarma: 0 23.01.2017, 09:32:42
  21. avatar
    [10] enka1 [*]

    Já nejraději s buřtíkem i vajíčkemSml16.

    superkarma: 0 23.01.2017, 09:22:08
  22. avatar
    [9] jarka1234 [*]

    Musím udělat čočku,máme ji rádi. Už jsem ji dlouho nedělala,ale nedávám tam smetanuSml58

    superkarma: 0 23.01.2017, 09:14:26
  23. [8] bobani [*]

    čočku mám ráda

    superkarma: 0 23.01.2017, 08:55:06
  24. [7] anina4 [*]

    měli jsem ji v sobotu, ale nedávám zakysanou smetanu

    superkarma: 0 23.01.2017, 08:42:09
  25. avatar
    [6] Eva_CZ [*]

    Delam ji s cibulovou jiskou, bez smetany.

    superkarma: 1 23.01.2017, 08:38:48
  26. avatar
    [5] Rybulka [*]

    Čerstvý chléb bych teda k čočce neriskovala. Jinak čočku jsme znovuobjevila, když teď vařím rodině, a musím říct, že nám dost chutná. Dělam běžně tu zahuštěnou, ale tip se zakysanou smetanou určitě vyzkoušímSml67

    superkarma: 0 23.01.2017, 08:31:58
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    Krásné vajíčko, žloutek přímo září. Taky mám radši se sázeným vejcem. Zahuštěnou a posypanou smaženou cibulkou. K tomu buď kysané zelí anebo kyselý okurek.

    superkarma: 0 23.01.2017, 08:15:29
  28. [3] kantor10 [*]

    Děláme celkem často.Bez smetany a cibule.

    superkarma: 0 23.01.2017, 07:38:30
  29. [2] alenabl [*]

    na čočku s vajíčkem - ale i kouskem osmažené klobásy se chystám už dlouho.Sml67

    superkarma: 0 23.01.2017, 07:14:45
  30. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    Sml59čočku máme rádiSml67

    superkarma: 0 23.01.2017, 00:53:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme