Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin. Tyto včely přetvářejí, kombinují a obohacující svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech.

 

Jako nejznámější využití medu se v literatuře nejčastěji uvádí:

 

·        * použití při prevenci nejrůznějších chorob, rekonvalescenci a vyčerpání organismu, používá se i u sportovců při extrémních zátěžích

 

·         při zánětech horních cest dýchacích a virových onemocněních (zejména v období chřipkových epidemií)

 

·         při onemocnění jater a žlučníku, rovněž při žloutence

 

·         při pálení žáhy

 

·         při bolestech hlavy, popř. i stavech po otřesech mozku

 

·         na sennou rýmu a nespavost, žaludeční vředy

 

·         při nedostatku krevního barviva  - doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku

 

·         při zácpě a poruchách trávení

 

·         na přecitlivělé nervy

 

·         při nadbytku tuku v organismu: med obsahuje enzymy, které podporují  trávení a je tak částečně i prostředkem proti otylosti.

 

 

Krystalizace medu  

je přirozenou vlastností všech druhů medů, neboť jde o poslední fázi zrání medu a nejedná se tedy o jeho znehodnocení.

 

Jak zkrystalizovaný med navrátit do tekutého stavu

Otevřená sklenice s medem se zahřeje ve vodní lázni (lázeň by měla mít maximálně 50 stupňů Celsia), protože vyššími teplotami by se zničily hodnotné látky obsažené v medu. Zkrystalizování medu se rovněž předchází mechanickým zpracováním medu, kterým vzniká tzv. pastový med. Zpracování se provádí pouze mechanicky, bez jakýchkoli přísad a za uchování všech cenných látek obsažených v medu. Med pak již nikdy nezkrystalizuje.

 

Jak med skladovat
Med by se měl skladovat v uzavřeném obalu (nejlépe se osvědčilo sklo, porcelán či keramika), v suchu a tmavé místnosti při teplotě maximálně 25 stupňů Celsia.
Upozornění: med snadno přijímá cizí pachy a kontaktem s kovy se znehodnocuje.

 

Stará egyptská legenda vypráví,

že včely jsou oživlé slzy boha slunce Včelaření. Včelí produkty hrály významnou úlohu již ve starém Egyptě. Lidé se vždy podivovali zajímavému řádu včelího života, který je ojedinělý i ve světě zvířat a hmyzu, a proto také právem přikládali včelím produktům léčivé účinky. Nejznámější z těchto produktů je med.
Prastaré památky vydávají mnohá svědectví o tom, že včelí produkty byly používány na léčebné účely už v nejdávnějších dobách a téměř všemi národy. V knihovně asyrského krále Aššurbanirpala (669-633 př. n. l.) se našly na hliněných tabulkách při popisu léčiv i zmínky o medu.

 

Obliba medu je ve světě různá
Zatímco v USA či Austrálii a v poslední době také v některých západoevropských zemích jako např. ve Francii je preferován zejména med světlý, naproti tomu třeba v Německu či jiných německy mluvících zemích dávají přednost medu tmavému. Zatímco v Bavorsku si rádi pochutnají na klobáse s medovou hořčicí, na Ukrajině zase raději popíjí medový kvas, ve Švédsku si pochutnají na rybě s medovou majonézou...

 

Reklama