kopřiva

Nyní je období mladých výhonků kopřiv, které se dají zužitkovat i v kuchyni. Někdo je přidává do jarní nádivky a je z nich výborný špenát. Stačí se vyzbrojit rukavicemi, protože i mladé kopřivy dokáží pěkně žahnout, a můžete vyrazit na sběr.

Na čtyři porce chutného jarního „špenátu“ potřebujete asi 1 kilogram očištěných a omytých kopřiv. Ty není nutné nijak dál krájet, jen je dáme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Vaříme asi 15 minut.

Mezitím si v druhém hrnci připravíme základ pro špenát. Nakrájíme jednu velkou cibuli nadrobno a osmahneme ji na kusu másla do sklovata. Poté posypeme trochou hladké mouky a promícháme. Zalijeme trochou smetany a opět důkladně promícháme.

Uvařené kopřivy scedíme, vrátíme do hrnce a přidáme směs z druhého hrnce. Dochutíme solí a pepřem a přidáme jedno rozšlehané vejce. Všechno ještě pět minut povaříme a podáváme.

Co ještě s kopřivou v kuchyni?

  • přidejte ji do klasických bramboráků
  • spařenou, aby vás nežahla, použijte do zeleninového salátu
  • sirupy a léčivé čaje

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama