Ahojky,
vařit jsem se naučila od maminky, i když dneska už vaříme každá trochu
jinak. Nemám ráda kašovitou stravu, takže jsem ve svojí kuchyni opustila
krájení nadrobno s výjimkou čerstvé cibule do salátu z kysaného zelí ;-). Mám štěstí, že můj skoromanžel sice teplé večeře nevyžaduje, ale zase umí ocenit, když už něco uvařím. Sice ho během týdne rozmazluju
málokdy a naposledy si to užil, když jsem se sbírala doma po viróze, ale většinou nezbyde nic, co bych si mohla druhý den dát k večeři. Vařím, protože ráda jím a jsem ráda, když chutná i ostatním.

Mám za sebou chemárnu", takže můžu prohlásit, že chemie a z velké části i biologie je prostě vaření podle kuchařky: vezměte cosi, smíchejte ve vhodné nádobě s čímsi a opatrně zahřívejte za stálého míchání, sceďte a rozmixujte s něčím jiným, a pokud to vyjde, máte v ruce výsledek, který jste chtěli (produkt reakce, nebo informaci o složení).
Stejně jako v kuchyni, i tady velmi záleží na zkušenostech (třeba titrace je o cviku stejně jako výroba správně tuhého sněhu z bílků) a stejně jako u pečení, není vždy jedno, v jakém pořadí složky přidáte.

Díky studiu jsem se podívala i do zahraničí. I když jsem tehdy nebyla ve
vaření úplný nováček, tak žádost českých kamarádů o guláš mě zastihla
nepřipravenou. Nejdřív jsme si museli ujasnit, co si kdo pod pojmem guláš
představuje - z kolika druhů masa, jestli zeleninu nebo jen čistě s
cibulí, čím zahustit atd. Jedině co se týče koření jsem měla jasno -
sladká a pálivá paprika a možná trochu pepře (majoránku jsme vypustili).
Co mne ovšem zradilo, byla portugalština, takže jsem nakonec kořenila půl pálivé papriky a půl chilli. :-)  Výsledek sice málem propálil hrnec, ale
pánové si mlaskali. Nakonec i já, protože to sice pálilo, ale tak nějak
příjemně. Od té doby už se pálivých koření nebojím a guláš vařím na
několik způsobů.

Portugalský guláš:
maso podle toho, kolik chcete lidí nasytit, druh, jaký máte rádi (mám ráda
libovější hovězí)
cibule - asi tolik jako masa
tuk - olej, ale někdy je lepší sádlo
sůl
koření: pálivá paprika, sladká paprika, chilli, mletý pepř
česnek - pár stroužků
víno nebo voda na podlití
na zahuštění - lžíce hladké mouky, rozmíchaná v půl hrnku červeného vína
tuk - olej, ale někdy je lepší sádlo

Maso nakrájejte na kostky velikosti jednoho sousta a cibuli na hrubší
kostičky. Obojí osmahněte na tuku v papiňáku. Až se maso opeče ze všech stran, přidejte koření a sůl a nechte papriku pěkně osmahnout v tuku.
Podlijte asi tak hrnkem vína nebo vody, přidejte na kousky nakrájený
česnek (trochu si nechte stranou), uzavřete a duste podle druhu masa
(asi 30 minut). Potom opatrně otevřete hrnec, směs zahustěte moukou ve
víně (nebo vodě) - ve studeném se mouka vidličkou snadno rozmíchá, a
přidejte utřený nebo rozmačkaný zbytek česneku. Povařte ještě 10 minut a můžete servírovat. Guláš mám nejradši s chlebem.

Věřím, že guláš svede každý a tenhle je ten nejjednodušší ;-))

Mějte se hezky a dobrou chuť Eliza

Milá Elizo,
díky za recept. Já si vždycky myslela, že nejlepší guláš dělají v českých hospodách. Možná je to tím, že člověk neví, co do toho kuchař hodí... Ale ten váš vypadá také lákavě.

Reklama