Bulvár

Co si dát v Londýně k obědu? Třeba masový koláč

Krásné město na Temži, Londýn, je jedním z největších center zábavy a obchodů na světě. A i když se o anglické kuchyni povídá ledacos nepěkného, určitě se zde i výborně najíte.

Angličané jsou pověstní svou tradiční snídaní – english breakfast. Podle jejího složení však určitě poznáte, že se takto nedá snídat každý den. Na talíři nesmí chybět hromada smaženého jídla – slanina, párky, chleba, žampiony, zelenina. A k tomu pěkně – opět smažené – volské oko. To vše doplňují tradiční fazole v rajčatové omáčce.

recept

Při klasické každodenní snídani se však podávají spíše toasty nebo cereálie s mlékem.

Všední dny nepřejí teplým obědům, a tak si řada lidí v Británii musí vystačit se studeným obědem. Bývá to většinou sendvič plněný třeba šunkou, sýrem, zeleninou, tuňákem, vejci nebo čímkoliv jiným. O víkendech je pak typickým jídlem pečeně s brambory a zeleninou.

Velice oblíbené jsou slané „koláče“. Jde vlastně o zapečené mleté maso, pokryté bramborovou kaší.  Nejznámější jsou shepherd´s pie – pastýřský koláč, který je z jehněčího masa, mrkve a bramborové kaše. Hodně podobný je cottage pie, který však obsahuje maso hovězí.

maxTereza Maxová o módě

Podívejte se, proč má Tereza Maxová ráda Paříž, co ji baví na Londýně, New Yorku a Milánu.

Masový koláč

1 kg mletého masa – jehněčí, hovězí
2 velké cibule nakrájené nadrobno
3 mrkve nakrájené nadrobno
3 stonky řapíkatého celeru nakrájené nadrobno
2 jemně nasekané stroužky česneku
250 ml červeného vína
100 ml rajského protlaku
sůl a pepř
snítka tymiánu
trocha oleje

na bramborovou kaši
1,5 kg brambor vhodných na bramborovou kaši
200 ml horkého mléka
30 g másla
200 g nastrouhaného čedaru
muškátový oříšek
sůl a pepř

Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme dohněda mleté osolené maso. Maso vyjeme do misky a ve výpeku osmahneme cibuli, mrkev a celer. Můžeme podlít trochou vývaru a dusíme pod poklicí asi dvacet minut. Přidáme česnek a rajčatový protlak, promícháme a vrátíme do pánve také maso.

Zalijeme vínem, které prudkým varem necháme vyvařit a poté trochou hovězího vývaru. Dochutíme kořením a dusíme asi 45 minut. Průběžně nakukujeme, kontrolujeme, promícháváme a v případě potřeby doléváme trochu vývaru.

Bramborovou kaši uděláme tak, jak jsme zvyklí. Uvaříme brambory v osolené vodě, rozmačkáme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem a zředíme horkým mlékem, zjemníme máslem. Dochutíme muškátovým oříškem, případně trochou bílého pepře. Do kaše vmícháme asi tři čtvrtiny sýra.

Zapékací misku vymažeme kouskem másla, nalijeme do ní masovou směs, přikryjeme bramborovou kaší a posypeme zbývajícím sýrem.

Zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi dvacet minut, nebo dokud povrch nezezlátne.

Čtěte také:

   
27.09.2013 - Blog redakce - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [3] risina [*]

    V Anglii mi taky vždycky chotnalo Sml22. Zítra odlétám do Walesu, potom poreferuju, jestli se tamní kuchyně liší od anglické . A doufám, že tam budou mít "fish and chips", už s ena ně těším Sml16.

    superkarma: 0 28.09.2013, 11:31:09
  2. avatar
    [2] Suzanne [*]

    O anlické kuchyni se říká ledacos, ale za sebe musím říct, že se mi tam jedlo jedna báseň Sml22Sml67

    superkarma: 0 27.09.2013, 10:58:07
  3. avatar
    [1] gerda [*]

    to může být, na anglickou kuchyniSml52, překvapivě dobréSml67

    superkarma: 0 27.09.2013, 07:08:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme