Zdraví

Co se změnilo za čtvrt století na českých talířích?

Vliv konzumace nasycených mastných kyselin na zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a na rozvoj aterosklerotických změn způsobujících srdečně-cévních onemocnění je dlouhodobě znám. Kromě cholesterolu je zde ale ještě další rizikový faktor, tzv. prozánětlivý stav organizmu. Jak dokázal právě dokončený projekt v pražském IKEMu, i v tomto případě mohou být příčinou nasycené mastné kyseliny (SAFA), naopak nenasycené mastné kyseliny stav účastníků projektu prokazatelně zlepšují. Toto zjištění koresponduje i s vývojem vztahu mezi konzumací SAFA a počtem úmrtí na srdečně-cévní onemocnění. Po roce 1990 výrazně klesla spotřeba másla, mléka, plnotučných mléčných výrobků a hovězího masa, a tím také poklesl příjem SAFA. Naopak začala stoupat spotřeba pozitivně působících rostlinných olejů a margarínů, bohatých na nenasycené mastné kyseliny. Tyto změny měly spolu s dalšími vlivy (jako např. zlepšující se zdravotní péče v pozdějších letech) pozitivní dopad na pokles úmrtí na srdečně cévní onemocnění v ČR. V současné době již ale situace tak pozitivní není. Objevily se totiž nové negativní trendy - výrobci potravin více než kdykoli předtím používají tuky s vysokým obsahem SAFA. Problematické jsou zejména výrobky cukrářského a pekárenského průmyslu, jejichž spotřeba bohužel stále roste. Tím se trend opět obrací a SAFA, jejichž podíl Češi na svých talířích výrazně eliminovali, se k nim vrací nevědomky v hotových výrobcích, na kterých si pochutnávají např. ke kávě či k snídani.

jídlo

„Prozánětlivý stav organizmu měřený koncentrací CRP je jako rizikový faktor srdečně-cévních onemocnění znám. Mírně zvýšené hodnoty nemusí znamenat zánětlivý proces v organizmu, proto také může probíhat dlouhodobě, a v tom je jeho záludnost. Tento stav prokazatelně zvyšuje ukládání cholesterolu v cévách a zároveň snižuje jejich schopnost tomuto procesu odolávat,“ uvádí Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc. Prozánětlivý stav organizmu bez přítomnosti zánětlivého procesu je ovlivňován např. genetickou dispozicí, přítomností obezity, aj., ale také složením jídelníčku, resp. složením mastných kyselin tuků v něm. „V rámci nedávno provedeného projektu v pražském IKEMu, jsme dokázali, že složení tuků ve stravě významně ovlivňuje míru prozánětlivého stavu organizmu. Skupina konzumující stravu bohatou na nasycené mastné kyseliny měla statisticky významně vyšší hodnoty CRP než skupina, která dostávala stravu bohatou na mastné kyseliny nenasycené“ dodává Prof. Poledne.

Řada pozitivních změn v naší stravě nastala počátkem devadesátých let minulého století. Zatímco dříve byly hlavním „problémem“ živočišné tuky (máslo, sádlo), tučné maso a tučné mléčné výrobky, v dnešní době jsou SAFA problémem zcela jiných potravin. „Spotřeba nasycených mastných kyselin je, i přes preferenci rostlinných olejů, margarínů a méně tučných mléčných výrobků, stále vysoká. Jedním z důvodů tohoto nelichotivého stavu je fakt, že výrobci potravin stále častěji používají při výrobě potravin tuky bohaté na nasycené mastné kyseliny - zejména kokosový a palmojádrový,“ uvádí Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Jejich zdrojem se stávají výrobky, které vypadají jako čokoláda, ale místo kakaového másla obsahují jiné tuky, trvanlivé pečivo s náplní nebo polevou, polevy na müsli tyčinkách a cukroví, sušené sójové nápoje, instantní náhrady mléka nebo smetany v prášku do kávy a čaje, koblihy, koláče, zákusky, apod. Technologie výroby zmíněných potravin vyžaduje použití tuhých tuků. Výrobci tak mohou použít ztužené rostlinné tuky, vyrobené bez vzniku nepříznivých trans mastných kyselin (např. interesterifikací, která je využívána při výrobě většiny moderních margarínů), které jsou ze zdravotního hlediska příznivější, avšak cenově patří k dražším. Z ekonomických důvodů se tak častěji uchylují k použití levnější varianty tuhých tuků, např. kokosového či palmojádrového, které však neprospívají lidskému zdraví vzhledem k vysokému obsahu nasycených mastných kyselin.

Nejsou to ale pouze zdroje nasycených tuků, které se v našem jídelníčku mění. Změn za poslední čtvrt století zaznamenala naše strava více, a to jak kvalitativních, tak kvantitativních. Některé z nich jsou pozitivní, některé negativní. „Jíme více ovoce a zeleniny, méně tučných a více zakysaných mléčných výrobků, ale také vyžadujeme daleko větší porce než dříve a čas jídla se nám posunuje do pozdějších denních hodin,“ vyjmenovává Tamara Starnovská. Stále je tedy co měnit k lepšímu. „Změny často neprobíhají tak rychle, jak bychom si představovali,“ uvádí MUDr. Jan Piťha, CSc. Na vině jsou mnohdy mentorská doporučení, která nabízí pouze zákazy bez doporučení vhodných alternativ. „Přesvědčovat (a přesvědčit) naši populaci např. o omezení živočišných tuků je sice důležité, musíme ale zároveň nabídnout vhodnou alternativu. Pokud někdo nahradí bůček dortem, příliš své riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice nesníží,“ dodává MUDr. Piťha.

Od vzniku Fóra zdravé výživy (FZV) je jeho hlavním cílem vzdělávání a osvěta co nejširší veřejnosti v oblasti zdravého životního stylu, poskytování poradenských služeb a usnadnění orientace v nabídce potravin a nápojů. Mezi zásadní cíle patří také praktická doporučení. V této souvislosti nabízí FZV veřejnosti i pomoc při výběru knih o výživě, na webových stránkách proto pravidelně zveřejňuje jejich recenze. V orientaci se snaží pomáhat také prostřednictvím vlastních publikací. V současnosti přichází na trh kniha obsahující 140 nejčastěji diskutovaných dotazů z on-line poradny na www.fzv.cz. Ke každému tematickému okruhu je v knize přiřazen také úvod shrnující hlavní zásady dané problematiky.

Zdroj: tisková zpráva

   
08.08.2012 - Zdraví - autor: odborný článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [37] cibulicka [*]

    Občas vařím tak,jak vařila moje maminka a ta to měla od své maminky,takže vařím,jako v minulem stoletíSml16Sml16Sml30

    superkarma: 0 31.08.2012, 15:51:53
  2. [36] knihovna [*]

    Ty margaríny, pořád je doporučujou! Fuj Sml23

    superkarma: 0 16.08.2012, 08:06:34
  3. [35] Jala [*]

    gerda — #32 Je to strašně individuální. Taky znám ty snažíci se zdravě žít a jsou na tom hůř než ti, co si pozor nedávají.

    superkarma: 0 09.08.2012, 00:04:06
  4. avatar
    [34] tajnostii [*]

    já teda vařím pořád stejněSml22

    superkarma: 0 08.08.2012, 23:51:47
  5. [33] Lydia001 [*]

    KOlikrat tyto nemoci na strave ani nezalezi, protoze se jedna take o stres a celkovy pristup k zivotu. Ja jim co mi chutna, na co mam zrovna chut a vic toho moc neresim! Protoze telo si samo rekne o zeleninu a jine veci.

    superkarma: 0 08.08.2012, 22:02:36
  6. avatar
    [32] gerda [*]

    Hm, zdravá výživa...Sml15 mám v rodině dva pacienty s vážnou nevyléčitelnou nemocí, na kterou se navíc přišlo dost pozdě. Oba žili až do vyššího věku příkladně: nekuřáci, téměř abstinenti, pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek pohybu, málo masa, hodně zeleniny a celozrnného pečiva a žádné velké stressy. Řekněte mi, jak je to možné...Sml80

    1. na komentář reaguje Jala — #35
    superkarma: 0 08.08.2012, 18:40:13
  7. avatar
    [31] saruz [*]

    Máme rádi českou kuchyni a za takovou kachničku s nádivkou, domácím knedlíčkem a červeným zelím mi je ten můj schopen snést i modré z nebe. Sml16

    superkarma: 0 08.08.2012, 18:26:37

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] olinka55555 [*]

    No, já jsem jako  dítě také lítala s kamarády venku od rána do večera, nebo po škole do večera. Dnešní děti takhle prostě nelítají - ano nepamatuji, kdy bych viděla někde bandu dětí si jen tak hrát, dnes vesměs nikdo samotné dítě ven nepustí - děti chodí na různé kroužky a jazyky a tak podobně, že na lítání ani tolik času nemají a navíc - ani rodiče nemají tolik času, aby s dětmi trávili venku. A cholesterol? Ten je i ze stresu a dnešní doba je stresem prošpikovaná, každý pořád někam spěchá a většina lidí žije život jako v rychlíku. Osobně nevím kam dřív skočit, neměla jsem dovolenou několik let a o volném víkendu si můžu nechat zdát.

    Myslím, že to není jenom o stravě, ale i celkovém životním stylu.

    Jinak vařím českou kuchyni, ale rozhodně ne každý den, ale párkrát do roka nás svíčková, moravští vrabci nebo pečená kachnička určitě nezabije.

    superkarma: 0 08.08.2012, 17:24:04
  2. avatar
    [29] Lukáš Čejka [*]

    Eva_Fl — #4 ja jeste behal se dzbankem pro pivo Sml54

    superkarma: 1 08.08.2012, 15:03:08
  3. avatar
    [28] wich [*]

    ladouch — #25 Sml67Sml22 Pravdu díš. Ono to jde jedno s druhým, ony děti nejsou až tak líné, ALE - my jsme jako děkca lezli po prolízačkách, houpali se na houpačkách, šplhali a ručkovali po sušácích na prádlo a klepačích... teď je na sídlišti tohle všechno odvezené a místo toho jakési okrasné ohyzdy, pískoviště zarostlá trávou. V centru Ostravy vyhrál projekt na skvělý volnočasový park, místo toho úplatek pro krále zmrdů a už tam stojí ta "Fukušima" a jsou komplet rozkopané a zahumusené Komenského sady - největší park v centru, takže děcka lítají po obchoďáku Sml68

    superkarma: 0 08.08.2012, 14:03:18
  4. [27] papír [*]

    Tak,teda já vařím pořád stejně,akorád si dávám více jogurtů,ovoce a zeleniny.

    superkarma: 0 08.08.2012, 13:55:24
  5. avatar
    [26] wich [*]

    Já jsem radikálně změnila jídelníček až s novým přítelem. Vždycky jsem jedla spíš lehčí stravu, ale občas jsem vařila i českou, rakouskou, bavorskou... On na tohle nebyl nikdy zvyklý a co jsem vyzkoušela, bylo mu po tom zle. Holt ta naše národní strava je prostě těžko stravitelná. Tak jsem se dala na jeho středomořský jídelníček a lebedíme si oba, zhubla jsem, u sporáku nestrávím mládí a stojí mě to minimum peněz Sml67

    superkarma: 0 08.08.2012, 13:55:07
  6. avatar
    [25] ladouch [*]

    Eva_Fl — #2 Přesně tak, jako děti jsme baštily krajíce chleba se sádlem, tlustí jsme nebyli ale každý den nás museli rodiče už potmě nahánět domů, celý den jsme někde lítali.Sml22Sml22

    1. na komentář reaguje wich — #28
    superkarma: 1 08.08.2012, 13:53:38
  7. [24] 1021965 [*]

    Myslím, že za celou dobu jsme doma změnili jídelníček. Snažíme se jíst zdravěji. Ale když si potom v novinách přečtu, co některé potraviny obsahují za svinstva, tak mě přechází chuť.

    superkarma: 0 08.08.2012, 13:27:51
  8. [23] Trefa [*]

    Trefa:hodne se zmenilo,ale vice jime zeleniny,jogurtu,a tmaveho peciva.a stejne jeste varime nase ceska jidla.ktere nas naucily nase babicky.

    superkarma: 0 08.08.2012, 13:08:45
  9. avatar
    [22] wich [*]

    řinka — #21 Ach... radši opravuji - českou kuchyni nevařím. Kdyby ještě někdo z příspěvku nepochopil, že to není zkrátka má každodenní strava...

    superkarma: 0 08.08.2012, 12:31:48
  10. avatar
    [21] řinka [*]

    wich — #20 Kachna,svíčková,pečeně to není podle tebe česká kuchyně?

    1. na komentář reaguje wich — #22
    superkarma: 0 08.08.2012, 11:58:09
  11. avatar
    [20] wich [*]

    Typickou českou kuchyni nejím, protože mi vadí její složitá a zdlouhavá příprava, cena, prázdné kalorie. O to více si pochutnám, když přijedu k našim a udělají pečeni se zelím a bramborovým knedlíkem, káču s červeným zelím, svíčkovou nebo jiná podobná jídla. Díky pohodlnosti dnešního životního stylu je česká strava hřebíčkem do rakve. Krásně to vysvětloval Ing. Havlíček v nějakém rozhovoru.

    lidicka — #6 Tuk z husy a kachny má stejnou charakteristiku jako tuk rostlinný, proto je mnohem příznivější dát si kachnu než vepřové.

    1. na komentář reaguje řinka — #21
    superkarma: 0 08.08.2012, 11:46:21
  12. avatar
    [19] řinka [*]

    Májík — #13  Jindriska8 — #14  LudPa — #16  Ježišmarja,a ta husí játra rozmačkaná v tom tekoucím sádle na čerstvém chlebu,byla jsem samá ruka,samá noha a cpala jsem se vším.Sml30

    superkarma: 0 08.08.2012, 11:36:18
  13. avatar
    [18] blesksoft [*]

    jsme strašně shnilí

    superkarma: 0 08.08.2012, 11:32:22
  14. avatar
    [17] Kytinkak [*]

    libuno — #1 i mě, jsou to hotové tahači peněz a stejně to je k ničemu

    superkarma: 0 08.08.2012, 10:26:29
  15. avatar
    [16] LudPa [*]

    Ano chybí pohyb, ale taky voda, vzduch i půda neměli v sobě tolik sajrajtu, nejde znečišťovat do nekonečna.Někde se to projevit musí.

    1. na komentář reaguje řinka — #19
    superkarma: 0 08.08.2012, 09:44:33
  16. avatar
    [15] Yannize [*]

    no, já jsem teda před čtvrt stoletím měla na talíři nějakou nekořeněnou a málo solenou kejdu, kterou jsem tak tak zvládla sníst dětskou lžičkou Sml30 

    teď už si pochutnávám na lepším Sml67

    superkarma: 0 08.08.2012, 09:42:18
  17. avatar
    [14] Jindriska8 [*]

    Májík — #13 Jo,to máš pravdu a na ty časy se nedá zapomenout.Doma mamka používala špek a čisté máslo.To jí zůstalo dodnes a ve svých 89 letech na ničem jiném nevaří.Sml22

    1. na komentář reaguje řinka — #19
    superkarma: 1 08.08.2012, 09:41:09
  18. avatar
    [13] Májík [*]

    Jak už psala někde na začátku Eva, hlavně jsme se přestali hýbat. Jen si vzpomeňte, aspoň ty o něco starší, přišli jsme ze školy, flákli s aktovkou do kouta, natáhli teplátky s boulema na kolenou a mazali ven a když nás večer svolávali rodiče domů, tak jsme je prosili: Ještě nééééééé, ještě chvilkuuuuuu.A pak jsme si klidně v 7 večer nafutrovali břicho chlebem se sádlem a neřešili žádný kalorie. Když se podívám na dnešní děti a mládež,tak je to k uzoufání.

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #14
    2. na komentář reaguje řinka — #19
    superkarma: 0 08.08.2012, 09:32:48
  19. avatar
    [12] ToraToraTora [*]

    Přestali jsme jíst viditelné zlo a v dobré víře jíme zlo skryté.

    superkarma: 1 08.08.2012, 09:22:02
  20. [11] Roland [*]

    Podle titulku jsem myslela, že se tu bude probírat druh talířů - sortiment, tvary ,které už teď nejsou jen kulaté .Sml30

    superkarma: 0 08.08.2012, 09:07:33
  21. [10] macamala [*]

    step1 — #8 patrne to bude stav,kdy telo pracuje tak,jako by byl zanet v tele. Pise se tam bez protizanetlivy stav bez zanetu v tele. No a pak vlastne imunitni system napada vlastni bunky jako nepritele,to jsou vlastne autoimunni onemocneni,alespon tak to chapu

    superkarma: 0 08.08.2012, 08:42:25
  22. [9] Mahas [*]

    A co kdyz je to vsechno jinak? Jednak v CR byla obezita problem i do roku 1989, viz vyzkumy prof. Sonky a prace Rajko Dolecka, podle nej jsme byli tehdy 4. nejobeznejsim narodem v Evrope... takze zadna super zakladna... a jednak, SAFA i USFA tuky jako samostatna jednotka sledovana nerikaji nic. Jsou jine studie, ktere to zase vyvraci. Je zarazejici, ze kdyz jsme se tak zlepsili ve stravovani ( porad jime jako populace zalostne malo syrove zeleniny ci ovoce, zato spotreba umele zpracovanych cukru/skrobu vesele dal roste, vyrobci to pridavaji uz i do chleba ), proc porad tloustneme a to dokonce vice nez v roce 1989? Tloustne cely zapadni i rozvijejici se svet, nejtlustsi populace je v Malajsii, pak hned SAE!! Zeme , kde znacna cast populace alkohol nepije, protoze vyznavaji muslimske nabozenstvi?

    Ja nevim, dietologove, obezitologove, endokrinologove a epidemiologove celeho sveta si lamou hlavu, co s tim. Jsou ruzne smery. Ja osobne verim Dr. Robertu Lustigovi, ale netvrdim ( ani on sam ), ze jeho teze jsou svaty gral. Jen se domnivam, ze prijem tuku ( bez soucasne prijatych cukru/skrobu v potrave ) vede z dlouhodobeho hlediska k redukci hladiny cholesterolu, redukci procenta telesneho tuku. Je to slozity proces, kde hraje roli inzulin, glukagon, grehlin, leptin, enzymy, neuropeptidy a vyvolany pocit sytosti nebo naopak bazeni ( craving ) po urcitem typu jidla.

    To uz prokazano bylo a je tak nejak jedno, jestli ten tuk je saturated nebo unsaturated. Nevim presne, kde je reseni, jen si rikam, ze kdyz budeme delat porad to, co jsme delali doposud, budeme dostavat porad ty same vysledky. Takze obezni pak skoro vetsina dospele populace a cim dal vetsi procento deti. Rozhodne na me tahle tiskova zprava z IKEMu neudala zadny velky dojem, protoze mam pocit, ze se porad tocime v kruhu.

    superkarma: 2 08.08.2012, 08:18:25
  23. [8] step1 [*]

    Rizikový faktor jako zvýšený cholesterol - chápu. Vím, co to je, co to obnáší, jak proti němu bojovat. Ale nedovedu si vysvětlit prozánětlivý stav organizmu. Sml80

    1. na komentář reaguje macamala — #10
    superkarma: 0 08.08.2012, 07:27:55
  24. avatar
    [7] enka1 [*]

    hubajda — #3 Eva_Fl — #2 Sml22 a já žeru pořád stejněSml24

    superkarma: 0 08.08.2012, 06:42:43
  25. [6] lidicka [*]

    no jo, kdysi sme každou neděli měli pečenou kachnu nebo husu (chovali jsme celé hejna), k tomu jatýrka se škvarečkami, v zimě zabíjačkové dobroty. Ale sme se taky více hýbali. Teď samozřejmě jíme zdravěji - spoustu ovoce a hlavně zeleniny.Sml22

    1. na komentář reaguje wich — #20
    superkarma: 0 08.08.2012, 06:18:19
  26. avatar
    [5] Eva_CZ [*]

    hubajda — #3 ale kdyz jsme si dali kofolu, nevideli jsme tam 40 ( ci kolik ) kostek cukru a nejaky ecka a co ja vim. Proste jsme si pochutnali na kofole. Mne uz cely to silestvi ohledne nutricnich hodnot a hysterie okolo zradla lezou na nervy. Teda ne ze bych si nepocitala kalorie. Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 08.08.2012, 02:11:38
  27. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    hubajda — #3 pili jsme vodu z vodovodu a stavu. Pamatujes? Zahradni a lesni smes, pomerancova, jahodova - asi to byly shity, ale nikdo to neresil. Limonady jsme domu nekupovali, ale kazdou nedeli jel tata pro bednu zakusku. NERESILI JSME. Sml23 A vypadali jsme uplne normalne.

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #29
    superkarma: 0 08.08.2012, 02:09:56
  28. avatar
    [3] hubajda [*]

    Eva_Fl — #2 presne moje rec a tez nebylo tolik bramburku a kola(vim ze byla ale mam na mysli tak dostupna jako dnes) dnesni decka nic jineho pomalu ani nechcou jedi to stale a zelenina jim nic nerika

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #4
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #5
    3. na komentář reaguje enka1 — #7
    superkarma: 0 08.08.2012, 01:13:09
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    ..... zrovna jsem tuhle rikala : kdyz jsem byla mala, smazilo se na sadle, jedlo se vsechno, co se sehnalo, nikdo neresil kalorie a nasyceny tuky a sacharidy, sladil se caj i kafe, samozrejme cukrem a ve tride jsme meli jednoho kluka s lehkou nadvahou, jinak v mem okoli nebyl nikdo fakt tlusty. Sml80 Ale taky jsme furt nesedeli u PC na prdelich, to je fakt. Sml24

    1. na komentář reaguje hubajda — #3
    2. na komentář reaguje enka1 — #7
    3. na komentář reaguje ladouch — #25
    superkarma: 1 08.08.2012, 01:07:15
  30. [1] libuno [*]

    Články tohoto typu mě naprosto vytáčí. Populismus. Dnešní doba včetně reklam nabízí tolik lákadel, veškeré výkřiky do tmy jsou naprosto míjející se svým účinkem, toť tento článek. Ať už rodiče vychovávají své děti ke zdravé výživě, je kolem dětí tolik reklam, že veškerá výchova jde mimo. Tlučou nám to všem do hlavy, kdo by neodolal. Ti malí jsou nejvíce postiženi ( dokud je proutek mladý, dá se ohýbat). Hlavně, že řetězce vydělávají (a nejen ony).

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #17
    superkarma: 0 08.08.2012, 00:30:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme