Domácnost

Co se „starým“ chlebem?

bread

Také máte pocit, že se strašně plýtvá? Nezřídka vídám v popelnicích celé bochníky plesnivého chleba a pečiva. Proč toho lidé tolik kupují, když to nestačí sníst? To mi hlava nebere. Nejraději bych na popelnici napsala cedulku s prosbou, ať staré pečivo usuší a pověsí mi ho v pytlíku na kliku. Dala bych ho koním.

Alespoň já to tak dělám. Pečivo, které nespotřebuju v podobě topinek nebo opečených toustů, prostě rozkrájím na plátky a dám ho sušit. Ale abych zase nebyla za úplného svatouška, přiznám se bez mučení, že na to také občas zapomenu a chléb zplesniví. Nebo když koupím dceři pečivo na víkend, druhý den už jí nechutná, protože rohlíky jsou gumové a chleba už nemá tu křupavou kůrčičku. Je pěkně rozmazlená. Zřejmě jako mí sousedi v domě.

Kdyby to tak viděla moje babička! Ta pekla vlastní chleba a také se s ním pěkně mazlila. Bochník  zabalila do utěrky a uložila do plechového chlebníku s dírkami. Nevím, jestli to bylo těstem nebo právě tím ukládáním, nikdy to nenechala dojít tak daleko, aby chytil plíseň. Vždycky říkávala: „Jak se srovnáš s chlebem, tak se srovnáš s lidmi.“ Když chleba náhodou nespotřebovala, což se stávalo zřídka, rozhodně ho nevyhodila, ale dala zvířatům. Prostě ani kůrka nepřišla nazmar.

No jo, ale lidé ve městech většinou žádné slepice, natož jiná hospodářská zvířata nechovají, tak putuje „starý“ chleba tam, kde ho bohužel často nacházím. Do popelnice. No a co, koupí se čerstvý… A tak je to stále dokola.

Jak tedy správně ukládat pečivo, aby vydrželo co nejdéle poživatelné?

Pokud koupíte chléb ještě teplý, nikdy ho nenechávejte v mikrotenovém sáčku. Tam se snadno zapaří a vytvoří tu nejlepší živnou půdu pro plísně. Nechte ho vychladnout, zabalte po staru do utěrky nebo dejte do papírového sáčku a uložte nejlépe do speciálního chlebníku.

Neskladujte dohromady bílé pečivo a chleba. Obojí rychleji ztvrdne.

Někdo ho ukládá do lednice. Chléb v chladu sice poněkud ztuhne, ale zase se oddálí jeho plesnivění.  

Bagety a podobné nadýchané pečivo raději zkonzumujte ještě týž den, protože jeho křupavost neudržíte, i kdybyste se na hlavu postavila. V mikrotenovém sáčku se z něj stane guma a v papírovém zase uschne na troud.

Ale stejně, když se nad tím zamyslím a porovnám dnešní chleba s tím babiččiným, mám neblahý pocit, že sami výrobci nemají zájem na tom, aby nám chleba vydržel.

Co děláte s chlebem, který už není čerstvý?

Možnost%
Kupuji ho jen tolik, abychom ho spotřebovali10
Nic, jím ho stejně jako čerstvý, nejsem zmlsaná17,5
Opeču si ho v toustovači, nebo udělám topinky28,8
Usuším ho38,8
Vyhodím5

   
16.07.2010 - Dům a byt - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [23] dajrin [*]

    Starší chléb má u nás spoustu využití... Sml22

    superkarma: 0 24.07.2013, 09:47:44
  2. [22] Pocahontas 3 [*]

    Sml16mám pekárnu a vlastně si upeču tolik chleba, kolik potřebuji a navíc na jaký máme zrovna chuťSml30 občas nějaký zbude a ten usuším koníkům 

    nejmladší syn má rád chleba ve vajíčku a ten je nejlepší ze starého chleba

    superkarma: 0 20.07.2010, 15:46:42
  3. avatar
    [21] LadyZa [*]

    No bydlíme v Praze dvě, já a moje neteř a tak ztvrdlý chleba se suší a dává do papírových tašek. Jednou za čas, když jedu k sestře na Moravu holt si místo baťůžku vezmu kufr, do něj naskládám tvrdej chleba a skořápky a jedu. To si pak ze mně dělají srandu - jestli se k nim stěhuju nebo co, že tak objemnej kufr. Ale nikdy mi nic nenabalí zpátky parchanti, všechno sežerou sami.Sml15Sml30

    superkarma: 0 19.07.2010, 14:36:36
  4. avatar
    [20] marianaant [*]

    Já dělám chlebové karbanátky, děckám moc chutnají,Sml16

    superkarma: 0 18.07.2010, 19:21:47
  5. [19] pani [*]

    Já mám i recepty na suchý chleba.Chlebové bramboráky jsou velmi dobré.Sml59

    superkarma: 0 18.07.2010, 17:13:53
  6. avatar
    [18] Dimsy [*]

    femme — #7 My taky. Každý si rozmrazí, kolik sní a žádný starý nezbývá.

    superkarma: 0 16.07.2010, 16:14:54
  7. avatar
    [17] hardy [*]

    No, co se mi to stalo ??? Začala jsem psát a příspěvek mi zmizel, tak jsem napsala druhý a najednou se mi objevily tři Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 16.07.2010, 15:29:54
  8. avatar
    [16] hardy [*]

    Také se snažím kupovat tolik, aby nezbyl , ale když náhodou, tak ho usuším a dám známým pro slepice ,pro králíky, nebo třeba tak dva krajíčky si nakrájím na kostičky pak opeču a příležitostně přidám do hrachové , nabo čočkové polévky /mňam/, nabo jdeme nakrmit kachny, které mají pořád hlad Sml30.

    No ale musím se přiznat, že se mi také stalo, že mi splesnivěl, ale byl to jen kousíček. Ale u nás v popelnicích se teda plesnivý chléb, nebo vůbec pečivo ani moc neobjevuje,Sml23 myslím si , že se dnes už lidé také snaží víc šetřitSml22

    superkarma: 0 16.07.2010, 15:26:57
  9. avatar
    [15] hardy [*]

    Také raději kupuji menší množství, aby se snědl a kyž náhodou kousek zbyde, tak také usuším, nebo nakrájím třeba tak dva krajíčky na kostičky a příležitostně je přidám do hrachové nebo čočkové polévky, nabo chodíme krmit kachny, nabo ho dáme známým pro  slepice. H

    superkarma: 0 16.07.2010, 15:13:03
  10. avatar
    [14] hardy [*]

    Také raději kupuji menší množství, aby se snědl a kyž náhodou kousek zbyde, tak také usuším, nebo nakrájím třeba tak dva krajíčky na kostičky a příležitostně je přidám do hrachové nebo čočkové polévky, nabo chodíme krmit kachny, nabo ho dáme známým pro  slepice. H

    superkarma: 0 16.07.2010, 15:12:54
  11. avatar
    [13] catcat [*]

    mě chleba zbývá často, ale co s ním, když ho třetí den vyndám ze skříně plesnivý? Zrovna už asi měsíc dumám, kde sehnat dobrý chleba v malém provedení...

    superkarma: 0 16.07.2010, 14:48:30
  12. avatar
    [12] lalica [*]

    Sml16 Také chleba nevyhazuji, přijde vhod vodnímu ptactvu v Českém Těšíně a také jej dávám příbuzným, co chovají slepice.

    superkarma: 0 16.07.2010, 14:46:40
  13. [11] kofronka [*]

    Naše celá rodina nakupuje chleba každý druhý den a malákdy se stane, že by zbyl a když se tak stane, dáme ho usušit a potom když jdeme na procházku, tak se zastavíme u koníčků a to byste koukali, jak si pochutnávají, a nebo se můžou krmit labutě a různě,možností jsou.

    superkarma: 0 16.07.2010, 12:57:31
  14. avatar
    [10] Tulinka [*]

    Když zbyde usuším ho.Chodíme s dětmi za koníkama Sml16 nebo v zimě krmíme kačeny.

    superkarma: 0 16.07.2010, 10:49:04
  15. avatar
    [9] carmi [*]

    Moc se mi nestává, aby mi zbylo nějaké pečivo, ale když už, nechám ztvrdnout, schovávám a když je ho víc, dám známé - má velbloudy a ti je milujou. Akorát - tu mou tašku maj jen tak na oblíznutí!

    superkarma: 0 16.07.2010, 10:41:58
  16. avatar
    [8] vladka006 [*]

    Většinou nezbyde a když jo, suším ho a pak vezu na chatu do lesa srnkám, nebo krmím sousedovic ovečky.

    superkarma: 0 16.07.2010, 10:23:27
  17. avatar
    [7] femme [*]

    mně chleba nezbývá, mám ho v mrazáku nakrájený na jednotlivé krajíčky Sml22 

    1. na komentář reaguje Dimsy — #18
    superkarma: 0 16.07.2010, 10:11:54
  18. avatar
    [6] bookcase [*]

    karboše z chleba jsou dobréSml67

    superkarma: 0 16.07.2010, 09:59:49
  19. avatar
    [5] Alenka0010 [*]

    Chleba u nás většinou nezbyde a když zbyde, tak ho suším psům, je dobrý na zubní kámen.

    superkarma: 0 16.07.2010, 09:35:47
  20. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Topinky když zbyde, ale naučila jsem se, aby nezbýval Sml59

    superkarma: 0 16.07.2010, 09:30:45
  21. [3] Dana Haklová [*]

    ToraToraTora — #1 domácí chleba je vynikající, to se vůbec nedivím, že nezbydeSml16

    superkarma: 0 16.07.2010, 09:18:54
  22. avatar
    [2] myše [*]

    já mám slepičky... heč...

    chleba mi nosí celá ulice a půlka lidí z práce...

    Jinak se ještě dělí o chleba s koníkama - kteří se pasou nedaleko a dcera chodí jezdit...

    superkarma: 0 16.07.2010, 08:23:00
  23. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Peču si chléb vlastní a to vždycky jen tak velký, jak se s ní. Když vidím, že už má za zenitem, dělám vaječné topinky nebo ho nahážeme labutím. Ale ne plesnivý. Dlouho se mi nestalo, že by zplesnivěl. Má sarančata to nedovolí:))

    1. na komentář reaguje Dana Svobodová — #3
    superkarma: 0 16.07.2010, 07:55:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme