Domácnost

Co s úrodou jablek? Moštujete, zavařujete, pálíte?

V říjnu je na zahradě spousta práce s přípravou na podzim. Kam dřív skočit? Vykopat hlízy květin, sklidit zeleninu ze záhonů, nebo se postarat o bohatou úrodu jablek? Třetí možnost je opravdu na spadnutí.

 Oslím můstkem jsem se přenesla k padaným jablkům.

Padaná jablka. Co s nimi?

Znám spoustu případů, kdy se jimi nikdo nezabývá. Padaná jablka bere jako nechtěný odpad a nahází je na kompost. V horším případě vyveze někam na skládku mimo obec. Už jsem haldy padaných jablek viděla i v lese. Možná si z nich něco přebere lesní zvěř, ale moc se mi to nelíbí.

jablkaZ padaných jablek se dá udělat skvělý mošt. Snad v každé obci funguje moštárna, kde za drobný poplatek jablka zpracují. Takový mošt je nejen velice chutný, zdravý, a bez  konzervantů, takže víte, co pijete. A že dlouho nevydrží? Pokud ho zahřejete na osmdesát stupňů, můžete ho i skladovat a v zimě jako když ho najdete. Už jste někdy pily horký mošt s rumem?

Padaná jablka horší jakosti můžete nechat vypálit. Skvělá čistá pálenka z jablek si v ničem nezadá se známější slivovicí. A v době malérů s metanolem se možná bude vyvažovat zlatem, protože je zárukou, že pijete nezávadný a bezpečný alkohol.

Padaná jablka, která nejsou nahnilá, ale jen natlučená můžete zpracovat na křížaly. Je to báječná pochoutka, kterou oceníte jako zdravé zobání k televizi, nebo jako osvěžení místo sušenek a bonbonů. Už mám pěkné zásoby a můžu jen doporučit.

Jablka trhaná

Česání a třídění provádějte opravdu pečlivě, zvýšená pozornost se vám vrátí v trvanlivosti uloženého ovoce. Prvotřídní kvalitu uložte v jedné vrstvě na lísky stopkou nahoru, nejlépe do sklepa, kde je optimální vlhkost a teplota.  Správně uskladněná jablka vám při ideálních podmínkách mohou vydržet až do jara.

Horší kvalitu můžete zpracovat na záviny, zavařit, nebo usušit.

Jak se postarat o stromy

Po sklizni je dobré stromy připravit na zimu a přihnojit je draselným hnojivem. V říjnu je ještě relativně prohřátá půda vhodná k vysazování nových stromků. Nový stromek namočíme na půl dne do vody. Pak odstraníme polámané a poškozené kořeny, upravíme je na potřebnou délku a zasadíme. Ke kmínku připevníme kůl, případně obalíme pletivem proti okusu a zalijeme.

Zítra se můžete těšit na téma: Moje zahradní výpěstky, takže budete mít prostor vyjádřit svůj názor, podělit se s námi o své zkušenosti, nebo se pochlubit svými pěstitelskými úspěchy.

   
01.10.2012 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [64] Martina59 [*]

    Zkuste výkup jablek

    superkarma: 0 19.07.2013, 08:57:57
  2. avatar
    [63] cibulicka [*]

    Ksyž všechny nesbaštíme ,dělám přesnídávky,po kterých se jen zapráší.Děti  je milují,tak všechnu úrodu zpracuji..

    superkarma: 0 16.10.2012, 21:45:57
  3. [62] Evuš [*]

    Moje řeč, moštujeme, budeme pálit z jablíček pálenku, dělám kompoty, zavařuji stouhaná jablíčka ve vlastní šťávě, v zimě se hodí na jablečný závin, mixuji na výživu, když je čas i suším. Výborná jsou nakrájená na dílky místo sladkostí.

    superkarma: 0 02.10.2012, 19:49:27
  4. [61] jukl [*]

    jablíčka miluju

    superkarma: 0 02.10.2012, 16:02:59

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] denkas [*]

    Loni sme měli 7 jablek!Letos je obsypaný strom.Nevim co s tim,sklep nemámeSml80

    superkarma: 0 02.10.2012, 00:01:38
  2. [59] Reni [*]

    Děláme mošt, štrůdl a necháváme - tak na jídlo. Úroda je letos dost dobrá. Sml16 Sml22

    superkarma: 0 01.10.2012, 22:18:40
  3. avatar
    [58] arminka [*]

    onohlo — #57 a u nás žádná Sml31 Sml30

    superkarma: 0 01.10.2012, 22:07:54
  4. [57] onohlo [*]

    u nás je letos úroda skromná Sml31

    1. na komentář reaguje arminka — #58
    superkarma: 0 01.10.2012, 22:06:28
  5. [56] V19 [*]

    saruz — #55 my tiež podobne spracúvame jablkaSml22

    superkarma: 0 01.10.2012, 20:35:34
  6. avatar
    [55] saruz [*]

    Dělám přesnídávky, strouhám do sklenek, suším na křížaly, baštíme je  jen tak, taky štrůdly a žemlovka jsou u nás oblíbené, jen nevypalujeme.

    1. na komentář reaguje V19 — #56
    superkarma: 0 01.10.2012, 20:30:12
  7. [54] mirek24 [*]

    jablka s čerstvým křenem - skutečná lahůdka, která vám protáhne nos a udělé pohodičku v žaludku.

    superkarma: 0 01.10.2012, 20:22:36
  8. [53] step1 [*]

    Dříve jsem dělala přesnídávky, dnes strouhám do sklenek na zimu. Každý týden máme nějaký jablečný koláč. Křížaly mám ráda, ale v el. troubě by to bylo drahé.

    superkarma: 0 01.10.2012, 20:07:53
  9. avatar
    [52] kapkamore [*]

    Letošní úroda jablíček není moc velká, na jaře byl stromek ostříhán, ale něco málo tam budeSml67

    superkarma: 0 01.10.2012, 19:56:47
  10. [51] zzandaa [*]

    Do bečky s tím Sml22

    superkarma: 0 01.10.2012, 19:50:43
  11. avatar
    [50] carmi [*]

    Vendááá — #49 Zrovna teď o víkendu jsme si udělali pár litříků moštu, je to dobrota. Bojím se, že když to zahřeju, zmizí ta dobrá chuť a vůně.

    superkarma: 0 01.10.2012, 19:25:19
  12. [49] Vendááá [*]

    my z letních jablek děláme mošt a vždycky je to dobrota, jen nevýhoda, že se to musí rychle spotřebovat, jinak je z toho jablečný burčákSml30

    1. na komentář reaguje carmi — #50
    superkarma: 0 01.10.2012, 18:53:49
  13. avatar
    [48] ekleinovka [*]

    Jablka letos rozdáváme,urodilo se jich hodně,všichni sousedé,příbuzní,známí,kolegové v práci....

    superkarma: 0 01.10.2012, 17:57:58
  14. [47] Trefa [*]

    Trefa:dneska cely den jsem jablka trhala a tridila.nejake budu susit na krizaly

    superkarma: 0 01.10.2012, 17:10:08
  15. avatar
    [46] daska59 [*]

    Jablka už jsme zlikvidovali, meruňky jsou lepší, a těch pár jablek si koupíme Sml16. Ale ten mošt s rumem musím zkusit Sml59

    superkarma: 0 01.10.2012, 17:02:24
  16. [45] Saritka [*]

    Já už nadělalaoláčů, přesnidávek a i zavařila.Sml22

    superkarma: 0 01.10.2012, 16:11:23
  17. avatar
    [44] datura [*]

    Děláme mošt, peče se štůdl, strouhají se s mrkví, něco schroupne králík, zbytek skončí v pískovcovém sklepě, kde jsou jako čerstvě utržená až do února Sml59

    superkarma: 0 01.10.2012, 15:36:52
  18. avatar
    [43] marianaant [*]

    Danila — #42 Pálenka z jablek je vlastně calvados.Sml16

    superkarma: 0 01.10.2012, 15:05:41
  19. avatar
    [42] Danila [*]

    Pálenku z jablek jsem ješte nepila Sml15

    1. na komentář reaguje marianaant — #43
    superkarma: 0 01.10.2012, 14:11:41
  20. avatar
    [41] marianaant [*]

    Tak my jablka necháme vypálit. Něco zpracuji, ale zbytek je škoda aby spadl a jezdíme do výborné Palírny v Rosicích u Brna tak máme kvalitní alkohol a ne něco co se prodává v obchodě. Když máme hodně třešní tak to je to samé, byla i meruňkovice, ale teď se nám již dlouho moc neurodilo, tak není.Sml15Sml15

    superkarma: 0 01.10.2012, 12:50:31
  21. avatar
    [40] dajrin [*]

    Z jablíček dělám přesnidávky a stouhám je do zavařovacích sklenic na buchty, štrůdly Sml16. Chystám se udělat i jablečný pečený čaj. V zimě jako když člověk najde... Sml22

    superkarma: 0 01.10.2012, 12:28:09
  22. [39] free [*]

    Budu strouhat, abych měla do štrůdlu i v zimě ale nejdřív se musím zbavit rajčat

    superkarma: 0 01.10.2012, 11:40:10
  23. avatar
    [38] ladouch [*]

    Udělala jsem pro vnoučka přesnídávky, něco do buchet a také jsme si nechali namoštovat.Sml58

    superkarma: 0 01.10.2012, 11:06:15
  24. [37] kimil [*]

    Jablka jíme, zavařujeme, sušíme  a spoustu jsme jich odvezli do výkupu

    superkarma: 0 01.10.2012, 10:58:20
  25. avatar
    [36] Alena 12 [*]

    Dělám na zimu do sklenic je to pak super .

    superkarma: 0 01.10.2012, 10:54:59
  26. avatar
    [35] hubajda [*]

    Deta — #31 svagrova take dela presnidavky a susi

    superkarma: 0 01.10.2012, 10:51:02
  27. avatar
    [34] delfi.na [*]

    něco se skladuje na zimu, křížaly taky, ale většinou se pálí, takže kalvados bude i letos Sml58

    superkarma: 0 01.10.2012, 10:33:46
  28. [33] Jala [*]

    Když jsme měli kdysi velikou zahradu, většina stromů byly jabloně. Ne ovšem výstavní, nikdo je nestříkal, takže jsme moštovali a pálili calvados.

    Ještě ve sklepě máme vzorky.

    Dmes máme naštěstí zahradu u domu a tam těch jabloní není mnoho.  Dělám buchty, ale nezavařuji.

    Pálíme naopak meruňky.

    Dana Haklová — #23 Paní Dano, doporučte, prosím, nějakou dobrou a skladnou sušičku ovoce. Nemusí být profi.

    superkarma: 0 01.10.2012, 10:32:19
  29. avatar
    [32] capkova [*]

    PÁLÍME, PÁLÍME Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 01.10.2012, 10:32:18
  30. avatar
    [31] Deta [*]

    Dcera si začala vyrábět jabkovo-hruškové přesnídávky, jinak  ovoce schováváme do sklepa a  něco sušíme.

    1. na komentář reaguje hubajda — #35
    superkarma: 0 01.10.2012, 10:22:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme