Domácnost

Co s těmi vejci? Zakuklit a sezobnout!

Máme po Velikonocích a naše stoly praskají po tíhou vařených vajec, která jsme buďto nerozdali z vrozené hamižnosti, nebo nerozdali, protože nebylo tolik koledníků, nebo naopak vyfasovali od svých synů, kteří byli v pondělí aktivními.

Jestli nechceme rodině způsobit doživotní averzi vůči tomuto produktu kuru domácího, případně zabetonovat všem střeva trapnými chleby s vejci na sto způsobů, nebo nejsme básník, abychom pozvali nějakou vílu na vaječný dýchánek, budeme třeba hledat nějaký originální způsob, jak je zpracovat.

Nabízím několik zajímavých a ne příliš pracných tipů.

Vyzkoušeno.

Vejce v kukle

Je to dobré a jde to poměrně rychle.

mleté maso míchané

Majoránka

1 rohlík

1 syrové vejce

1 stroužek česneku

Malý hrneček mléka

pepř mletý

sůl

1-2 lžíce hladké mouky

strouhanka


Rohlík nakrájíme na kostičky a necháme ho rozmočit v mléce. Mléko podle potřeby dolijeme. Česnek nasekáme najemno.

Mleté maso smícháme s rohlíkem, přidáme syrové vejce, hladkou mouku, česnek a směs podle chuti osolíme, opepříme a nakonec ji spojíme strouhankou. Pořádně promícháme. Uvařená vejce logicky oloupeme. Každé vejce zabalíme do masové směsi a vzniklou kuklu obalíme ve strouhance.

Na pánvi  na mírném oleji pomalu osmažíme ze všech stran.

Hotové kukly po délce rozřízneme a posypeme jemně rozsekanou petrželkou.

b

Lze sezobnout třeba s bramborovou kaší a okurkou.

Vaječná tlačenka rychlá

1 sterilovaná zelenina

1 malá majonéza

Cukr

1 želatina

8 vajec

Mletý černý pepř

15 dkg šunky

3 dl vody

Sůl

2 kyselé okurky

2-3 lžíce octa


Ocet smícháme s vodou, trochou pepře a soli a dáme všechno pomalu ohřívat. Zeleninu scedíme. Okurky a šunku nakrájíme na kostičky.

Želatinu necháme nabobtnat v troše vody, přidáme ji do zahřátého octového roztoku a necháme za stálého míchání rozpustit, ale nevaříme.

Pak to necháme trochu vychladit.

Vejce oloupeme, nakrájíme na menší kousky a smícháme s nakrájenou sterilovanou zeleninou bez nálevu, okurkami a šunkou. Všechno pak vmícháme do zchladlého želatinového roztoku, přidáme majonézu a celou „patlu“ lehce promícháme. Nakonec ji nalijeme do formy a necháme ztuhnout.

Dobrou chuť!

   
06.04.2010 - Dům a byt - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. avatar
    [7] moula [*]

    Jo, jo, skotska vejce jak vymalovana:), oni do toho ale davaji uz namichane maso jako na klobasky a salvej a a smazi se to v oleji jak koblihy, aby plavalo:) Desne dobry je toSml67

    superkarma: 0 07.04.2010, 00:05:02
  2. avatar
    [6] paníliška [*]

    karym — #5 Jo, pštrosí vejce. Sml22

    superkarma: 0 06.04.2010, 19:57:06
  3. [5] karym [*]

    a u nás se tomu říká pštrosí vejce :-)

    1. na komentář reaguje paníliška — #6
    superkarma: 0 06.04.2010, 15:47:49
  4. avatar
    [4] kačinka [*]

    Když je přebytek vajec natvrdo, dělám salát s rajčaty.

    superkarma: 0 06.04.2010, 14:37:26
  5. avatar
    [3] femme [*]

    *modrá — #1  u nás se jim říká skotská vejce  Sml58 Sml30

    superkarma: 0 06.04.2010, 10:00:56
  6. [2] bles [*]

    já dělám většinou vajíčkový salát, ale letos jsem našla na www.skutecnachut.cz dobrý recept s hellmanns majolkou a s lososem, kterého doma milujeme, tak ho vyzkouším.

    superkarma: 0 06.04.2010, 08:21:06
  7. avatar
    [1] *modrá [*]

    Vajíčka v mletém mase (Šumperská vejce) míváme v jídelně, doma dělám z vykoledovaných vajec vajíčkový salát Sml16

    1. na komentář reaguje femme — #3
    superkarma: 0 06.04.2010, 08:08:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme