Domácnost

Co s rebarborou?

Roste vám na zahradě a nevíte, co s ní? Možností je spousta. Při konzumaci buďte však opatrní, tato výrazně kyselá zelenina není vhodná pro každého.

Kde se vzala?Rebarbora

Rebarbora se v Evropě začala pěstovat až v novověku, v Čechách to začalo na jižní Moravě. Pochází z horských oblastí Tibetu a Číny.

Přestože je zpracovávána více jako ovoce, řadí se rebarbora mezi zeleninu. Charakteristická je pro ni výrazně kyselá chuť, která je dána přítomností kyseliny šťavelové. Její obsah se během léta zvyšuje, na začátku léta a na podzim bývá nižší, při přípravě pokrmů v tomto období není tedy třeba přidávat tolik cukru.

Právě kyselina šťavelová a z ní tepelnou úpravou vznikající krystalky mohou být problémem u lidí s ledvinovými obtížemi, revmatismem, žaludečními obtížemi či dnou. U těchto lidí se konzumace rebarbory nedoporučuje. Ani zdravý člověk by se její konzumaci neměl oddávat více než dvakrát týdně. Kyselina šťavelová zamezuje vstřebávání vápníku, který je v rebarboře obsažen, doporučuje se ji konzumovat v kombinaci s mléčnými výrobky.

A co všechno je možné z rebarbory připravit?

Rebarborový koláč

Koláče a sladkosti

Klasickým pokrmem, který asi ochutnal každý, je koláč s drobenkou. Mnozí při přípravě přidají ještě tvaroh. Výborná je i kombinace s dalším ovocem, například jahodami nebo borůvkami. Rebarboru je možné použít i namísto třešní do bublaniny, místo jablek do štrůdlu nebo do dezertu s pudinkem. Zajímavé může být i použití rebarbory namísto jablek při přípravě žemlovky nebo jako náplň ovocných knedlíků.

Zavařování

Rebarbora je vhodná i k zavařování. Do kompotů se přidává skořice, hřebíček a citronová kůra. Zavařit ji můžeme  samotnou, nebo lze přidat nějaké ovoce.

Marmelády, džemy

Z rebarbory se dají připravit i chutná marmeláda a džem, buď ze samotné zeleniny, nebo v kombinaci například s mrkví nebo jahodami.

Sirup

Připravit si můžete i výborný sirup, na jehož přípravu budete potřebovat jen rebarboru, cukr a vodu. Na internetu se dají najít dokonce i recepty na rebarborovou vodku.

Rebarborový vdolek

Omáčky k masu nebo rybám

Tato zelenina ale nemusí být součástí pouze sladkých receptů. Dají se z ní vyrobit chutné omáčky k masu nebo rybám. 

Jeden recept pro inspiraci…

Omáčka ke grilovanému masu

3 šálky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 šálek pomerančové šťávy, 3 šálky cukru, 1 polévkovou lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 na drobno nakrájenou jalapeno papričku, 2 na jemno nasekané šalotky dáme do hlubší pánve a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme ještě zhruba 10 minut, dokud směs nezhoustne. Rebarborovou omáčku podáváme ke grilovaným masům. Vhodná je i k rybám.

Recept přebrán z http://www.tvujdum.cz/

Máte nějaké osvědčené recepty na pokrmy z rebarbory?

lupa

   
20.08.2010 - Zahrada a květiny - autor: Linda Wimmerová

Komentáře:

  1. [8] musilovahana [*]

    rebarboru mám na zahrádce. Zásobuji s ní všechny sousedky.

    superkarma: 0 07.10.2012, 23:00:16
  2. [7] Andy2 [*]

    Mnam,rebarbora je moc dobrá,ale málo dostupna.Nejlepší ji mám v buchtě Sml66

    superkarma: 0 06.12.2010, 22:23:12
  3. avatar
    [6] vodfon, kolie [*]

    Sml59

    superkarma: 0 26.09.2010, 16:30:40
  4. [5] dasad [*]

    Ja mam rebarboru moc rada a delam z ni omacku s nokama, mnam http://www.nadoma.cz/recepty/slug_172154

    superkarma: 0 22.08.2010, 21:56:59
  5. avatar
    [4] Eliza [*]

    ToraToraTora — #3 hmm, tak to někdo třetí, taky budu mizet Sml24

    superkarma: 0 20.08.2010, 09:47:21
  6. avatar
    [3] ToraToraTora [*]

    Eliza — #2 Neboj, za chvíli mizím a budeš mít prostor Sml54

    1. na komentář reaguje Eliza — #4
    superkarma: 0 20.08.2010, 08:12:20
  7. avatar
    [2] Eliza [*]

    ToraToraTora — #1 zase jsi mě předběhla Sml57 chtěla jsem psát: Co strašíte s rebarborou? Ta má dávno po sezoně, sklízí se do konce června. Mám jí sice v mrazáku, ale stejně je to těžce sezoní zelenina, podobně jako chřest.

    Ale holt jsem druhá Sml30

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #3
    superkarma: 0 20.08.2010, 08:09:37
  8. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Je to trochu mimo mísu. nejlepší rebarbora je čerstvá. Řeže se na přelomu května a června, potom obsah šťavelanů stoupne natolik, že už ničemu a nikomu neprospívá, spíš naopak. Já vím, přebraný článek....ale stejně.

    1. na komentář reaguje Eliza — #2
    superkarma: 1 20.08.2010, 07:56:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme