Domácnost

Co s padavkami? Vyrobte z nich křížaly a máte zdravé mlsání na zimu

krizaly z hrusek

Padané ovoce je natlučené a brzy se kazí. Přesto je ho škoda vyhodit. Vezměte si příklad z našich předků a usušte ho na křížaly. Zabijete tak několik much jednou ranou: Zužitkujete plody, které nelákají ke konzumaci, zabavíte se a ještě získáte zdravé mlsání, které v zimě jako když najdete. A možná budou tak dobré, že se zimy ani nedočkají.

Dovolte, abych se opět vrátila v čase a poučila se u našich předků. Na venkově nebylo domácnosti, kde by se úroda nezužitkovala do posledního kousku. Vše, co dala zahrada, se zpracovalo a konzumovalo přes zimu. Bylo to šetrné, moudré a zdraví prospěšné

Možná namítnete, že dnes je jiná doba a lopotit se s křížalami je zbytečnost, na kterou nemáte čas. A proč také, když si můžete koupit ovoce čerstvé. A dostanete-li náhodou chuť na ty sladké scvrklé kousky, seženete je v každém supermarketu.

Ano, budete mít pravdu, ale v jednom se určitě mýlíte. Kupované křížaly, se s těmi domácími nedají vůbec srovnat. Pominu-li chemickou konzervaci, doslazování a podobné „špumprnágle“, které musí sušené ovoce podstoupit, aby vydrželo dlouho krásné, šťavnaté, lákavé, u domácích křížal vždycky víte, co jíte.

krizaly

Pokud se úplně nebráníte myšlence na výrobu křížal, vězte, že děláte moc dobře

Večery se prodlužují a krájení křížal při poslechu hudby, nebo zajímavé konverzaci považuji za příjemně strávený čas. Pro někoho je to možná „piplačka“, ale já na tuhle bohulibou činnost nedám dopustit.

Ani nevím, kdy jsme začali, ale „křížalujeme“ už několik let, takže můžeme předat pár zkušeností

  • Vybírejte jen zralé ovoce, které je dostatečně sladké. Nahnilým plodům se však vyhněte!
  • Pro začátečníky jsou nejvhodnější jablka, protože se suší snadno a rychle.
  • Pak si můžete troufnout na švestky, jejichž vypeckování je sice trochu otravné, ale výsledek stojí zato.
  • A hrušky? Ty nemají chybu. Když jejich sušení neuspěcháte, a dáte jim čas, lepší křížaly mít nemůžete. Uvidíte, že vždycky nejrychleji zmizí.

Jak ovoce sušit?

Měly jsme rám na sušení hub, který po malých úpravách posloužil i na sušení křížal. Protože je ovoce těžší, museli jsme ho jen trochu vyztužit, ale v podstatě je univerzální. Ideálně se suší nad kamny, (nebo na peci), ale když je hezky, můžete křížaly vystavit i podzimnímu sluníčku. Kdo nemá kamna, pec ani slunce, může sušit v troubě, nebo si koupit sušičku na ovoce. Moje maminka suší i na radiátorech a také se jí křížaly povedou. Jen musí být nakrájené na tenčí plátky, aby důkladně proschly.  

U nás ale platí pravidlo - Čím silnější dílky, tím šťavnatější křížaly.

K čemu jsou křížaly dobré?

Nejen že jsou opravdu chutmé, ale výborně nahradí sladkosti, když vás honí mlsná. Chuťově vynikající a zdravá je kombinace křížal s oříšky. Křížaly (hlavně švestky) můžete namočit a přidat třeba do rýžového nákypu. Křížaly si bereme do kapsy, když jdeme na delší procházku, nebo vyjížďku na koních, kolech, bruslích...neboť jsou skvělou náhradou energetických tyčinek.

 Ale jistě by se našlo mnoho dalších důvodů, proč se pustit do křížal.

/users/1/galerie/files/img/krizaly/middle_krizaly3.jpg
Na počátku jsou jablíčka
/users/1/galerie/files/img/krizaly/middle_rizaly.jpg
Rozkrájí se na dílky
/users/1/galerie/files/img/krizaly/middle_krizal1.jpg
Rozloží na síto
/users/1/galerie/files/img/krizaly/middle_kriz2.jpg
Umístí nad kamna
/users/1/galerie/files/img/krizaly/middle_kriz1.jpg
Když hřeje slunce tak třeba do okna
/users/1/galerie/files/img/krizaly/middle_krzi.jpg
A takhle krásně se usuší
 

Foto autorka

Máte také zkušenosti s domácím sušením ovoce? Sušíte i jiné plody? Podělte se s námi o své moudré rady. Prostor pod tímto článkem je vám k dispozici

Čtěte také:

   
05.10.2015 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [32] SNÍŽEK [*]

    nejlevnější je sušení na radiátorech

    superkarma: 0 22.10.2015, 15:35:11
  2. avatar
    [31] Linde [*]

    kobližka — #30 já zavařovat ani neumím a doma jsem vždy viděla, jak se s tím mamka pracně zavařovala, pak jí to buď zkvasilo, nebo chytlo plíseň, anebo když to přežilo zimu, tak zavadila o polici a všechny zavařeniny spadly a bylo po nich Sml6. Takže já vše, co jde, hážu do mražáku Sml24. Máme dva velké, stejně běží kvůli mraženému masu, takže u nás se vše schoá do mražáku Sml30

    superkarma: 0 06.10.2015, 11:08:42

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kobližka [*]

    linde — #29 Bezva nápad.Já se s tím před lety pracně zavařovala,tohle je lepš způsob.

    1. na komentář reaguje linde — #31
    superkarma: 0 05.10.2015, 22:56:08
  2. avatar
    [29] Linde [*]

    taky křížaly nemám ráda Sml26. U nás se přebytky jablek postrouhají na jemno, lehce vymačkají, tak vznikne mošt a lehce šťavnatá strouhaná jablka zamrazím v sáčcích a peču z toho celou zimu jablkové záviny.

    1. na komentář reaguje kobližka — #30
    superkarma: 0 05.10.2015, 22:51:46
  3. avatar
    [28] kobližka [*]

    Dana Haklová — #27 Tak já jdu proti proudu,já nesuším,páč mě křížaly zrovna dvakrát nechutnají,ale zase odšťavňuju.Tak alespon tak Sml33

    superkarma: 1 05.10.2015, 21:06:36
  4. [27] Dana Haklová [*]

    bravo, děvčata, ani jsem netušila, kolik z vás suší ovoceSml79

    1. na komentář reaguje kobližka — #28
    superkarma: 0 05.10.2015, 20:09:00
  5. [26] AlčaD [*]

    Zrovna jsem dosušila 9 plat v sušičce...a už testuji :-) a budu zkušet asi každý den, aby se nám nezkazila :-D Sml30

    superkarma: 0 05.10.2015, 19:38:22
  6. [25] mismidka [*]

    Já mám vzpomínku na tatínka (který už bohužel mezi námi není) spojenou s křížalami sušenými na sítech. letos sama suším křížaly v sušičce a podle mé rodiny nemají chybu. Ještě jich musím pár udělat, v zimě se budou hodit a malá jablíčka, která se na uskladnění nehodí se tak velmi dobře zužitkují :)

    superkarma: 0 05.10.2015, 19:22:11
  7. avatar
    [24] Akdar [*]

    Suším v sušičce - meruňky, švestky, hrušky, jablíčka Sml67

    V zimě je to velká dobrota!!Sml59

    superkarma: 0 05.10.2015, 19:12:17
  8. avatar
    [23] kobližka [*]

    bobani — #14 No,zrovna letošní rok přinesl tak nebývalou úrodu jablek,že jich pár nasbírat není vůbec žádný problém.

    superkarma: 0 05.10.2015, 17:47:29
  9. [22] manislava [*]

    super suším už leta Sml67

    superkarma: 0 05.10.2015, 17:39:01
  10. [21] gazdina [*]

    Susicku nemame, no skusit by bolo dobre aj v rure...

    superkarma: 0 05.10.2015, 14:34:10
  11. [20] Dana Haklová [*]

    Midsummer — #19Já sušení na slunci kombinuji se sušením nad kamny. Zatím jsem neměla s mouchami žádný problém, ale dá se to vyřešit tylem, nebo sítí na okna

    superkarma: 0 05.10.2015, 14:27:34
  12. avatar
    [19] Midsummer [*]

    Jak to, sakra, sušíte na tom sluníčku, aby vám to neoslintaly a pokakaly mouchy?

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #20
    superkarma: 1 05.10.2015, 14:18:45
  13. [18] Dana Haklová [*]

    bobani — #14To nemáte nějaký zdroj padanek? Kupovat předražená jablka a ještě k tomu bez chuti v supermarketu určitě nemá cenu

    superkarma: 0 05.10.2015, 14:05:16
  14. [17] Dana Haklová [*]

    SandraAbigail — #10nad kamny vám to skoro žádné místo nezabere a ještě vás to nic nestojíSml67

    superkarma: 0 05.10.2015, 14:03:01
  15. avatar
    [16] SNÍŽEK [*]

    taky zkusím sušit,sušičku nemám,tak v troubě Sml58

    superkarma: 0 05.10.2015, 14:00:30
  16. avatar
    [15] ToraToraTora [*]

    Letos jsem nasušila už snad 10 kilo jablek a taky švestky, hrušky a z kraje léta i jahody. Těším se na zimu.

    superkarma: 0 05.10.2015, 13:23:13
  17. [14] bobani [*]

    křížaly miluju , ale kvůli nim nehodlám kupovat drahé ovoce

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #18
    2. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 1 05.10.2015, 12:58:06
  18. avatar
    [13] vladka321 [*]

    samecka — #11Není nad výměnný obchod Sml67

    superkarma: 0 05.10.2015, 12:15:45
  19. avatar
    [12] enka1 [*]

    Suším letos poprvé - na radiátoru

    superkarma: 0 05.10.2015, 10:22:12
  20. avatar
    [11] samecka [*]

    U nás v ulici bydlela babička, která nikoho neměla. Brácha jí, když šel kolem, vždycky něco pomohl a ona mu křížalami "platila". Měna to nebyla tvrdá, leč vynikající.Sml16

    1. na komentář reaguje vladka321 — #13
    superkarma: 0 05.10.2015, 10:20:47
  21. avatar
    [10] SandraAbigail [*]

    Koupily jsme si letos začátkem léta sušičku a už máme pěknou zásobu různých sušených věcí, je to bezva věc. Nad kamny bych to sušit nechtěla, trvá to moc dlouho a zabírá to zbytečně moc místa, sušička je lepší. Jen je potřeba nekupovat ten nejlevnější šunt, ale koupit nějakou lepší, která má alespoň regulaci teploty, ventilátor a co nejmenší příkon.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #17
    superkarma: 0 05.10.2015, 09:55:51
  22. avatar
    [9] Avosanaj [*]

    Sml67

    superkarma: 0 05.10.2015, 09:28:09
  23. [8] kozeluhova [*]

    Z padavek také peču a super

    superkarma: 0 05.10.2015, 09:23:28
  24. avatar
    [7] delfi.na [*]

    křížaly můžu ... hlavně mi chutnají z jablek

    superkarma: 0 05.10.2015, 09:10:13
  25. [6] Dana Haklová [*]

    knihovna — #4Křížaly můžou být i docela dobrým dárkem. Tím neurazíte nikohoSml67

    superkarma: 0 05.10.2015, 08:53:23
  26. [5] Dana Haklová [*]

    Jitka-x — #1To bych nohla vyzkoušet

    superkarma: 0 05.10.2015, 08:46:27
  27. [4] knihovna [*]

    Mňam. Včera jsem sbírala na chalupě jablka a šla na návštěvu za svou kamarádkou chalupářkou. Hodinku jsme povídaly a ona krájely jablíčka na křížaly. Sml67 Můk tatínek taky vyrábí křížaly. No možná se taky do nich pustím. Na Vánoce a Silvestra mívají velký úspěch.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #6
    superkarma: 0 05.10.2015, 08:18:13
  28. avatar
    [3] Milala [*]

    Sušíme už asi tři týdny a nemá to chybuSml67

    superkarma: 0 05.10.2015, 08:17:20
  29. [2] frenky299 [*]

    Ja z padanych jablek delala presnidavku

    superkarma: 0 05.10.2015, 07:49:15
  30. [1] Jitka-x [*]

    Sušila jsem i jahody, jsou vynikající.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #5
    superkarma: 0 05.10.2015, 07:04:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme