Domácnost

Co s načatým…košťálem?

Je léto, čas zeleniny. Z trhu, a nebo ze zahrádek, nosíme spoustu zdravých věcí a než je můžeme zkonzumovat, tak je  přebereme, okrájíme, obereme, olámeme a vyštípeme. Po každé zdravé hostině nám zbude hromada odpadu. Nebo ne? Podívejme se na ty zbytky trošku blíž!

Mrkvová nať - opereme, nakrájíme na kousky a osmažíme s trošičkou tuku. Dostane krásnou žlutou barvu, a to právě chceme. Má stejný obsah beta-karotenu jako samotná mrkev a navíc má docela dobrou chuť.

Kopr - lístečky jsou jasné - do majonézy, omáček, polévek, na zdobení chuťovek a chlebů. Co ale se zbytky stonků? Nakrájíme vepřové na kostičky, osmažíme s troškou oleje na pánvi, přidáme nakrájené nedřevnaté části stonků, sójovou omáčku, popřípadě nějaké to koření. Posolíme. Když stonky změknou, přidáme Vegetu a kdyby se jim nechtělo, není problém - pomůžeme lžičkou alkoholu bez výrazné chuti. A „pravá čína“ je na světě!

Kedlubny - drobné lístečky můžeme nasekat jako ozdobu nebo použít na salát a někdo jimi nahrazuje bambusové výhonky.

Ředkvičky - ty nejmenší lístečky se dají použít podobně jako u kedluben, ty větší spaříme a nasekáme. Pak je smícháme s utřeným česnekem a nebo je klademe na jídlo rovnou.

Česnek - touhle dobou by se měly vyštípávat výhonky, aby nešel do květu. Doneseme je domů a nakrájíme na malinké kousky. Pak použijeme podobně jako koprové stonky, jen s tím rozdílem, že jsou chutnější s hovězím. Před smažením můžeme maso obalit v Solamylu s vodou.

Vnitřky paprik - přidáváme (samozřejmě bez jader) do polévky. Ta získá na chuti i vůni. Koneckonců na talíři se pak objevit nemusí, že?

To ale pořád jaksi nestačí. Zbývají vnější listy zeleniny, košťály, dřevnaté stonky, hrachové lusky…slepičky v nedohlednu, králíky taky z paneláku vyhnali…a tady se obrátíme o radu k našim babičkám.
Všechny takovéhle kousky se hodí do velikého hrnce - nejlépe hned, jakmile zeleninu očistíme, přidáme vodu a zapálíme pod ním. Postupně přidáváme další a další zbytky. Nesmíme si ovšem představovat, že do hrnce hodíme cokoliv, co najdeme - zelenina musí být dobré jakosti, neohnilá a nepoškozená. A vaříme. Dlouho, předlouho…klidně i po tu dobu, po kterou konzumujeme ty „lepší“ části. Dřív stál takový hrnec na kamnech třebas celý den, ale to by bylo poněkud finančně náročné. Výsledný vývar má vyváženou chuť, žádné vitamíny, ale zato má spoustu minerálů, které se při běžném vaření ze zeleniny neuvolní a které mnohdy naše tělo neumí ve vázané podobě zpracovat. Vývar použijeme co nejdříve - na podlévání, pod maso, k vaření brambor…v ledničce jej můžeme uchovat nanejvýš pár dní, ovšem není problém vyrobit nový.  

A můžeme se radovat, že jsme využili všechno, co využít šlo.

       
   
27.06.2003 - Dům a byt - autor: Herta

Komentáře:

  1. avatar
    [21] Simba [*]

    Ťapina: ...kdyby to neskončilo na smetišti?

    superkarma: 0 03.12.2003, 11:07:18
  2. avatar
    [20] Ťapina [*]

    No jo, stejně to všechno vyhazuju. Ale aspoň vím, co by se s tím dalo všechno dělat, kdyby ...

    superkarma: 0 22.11.2003, 23:47:07
  3. avatar
    [19] Simba [*]

    hm, to jsou inspirace ... já se radovat budu, ale hlavně aby se to dalo i jíst.

    superkarma: 0 10.11.2003, 15:01:48
  4. avatar
    [16] Lída [*]

    Moje mamka nakládá vyštípané výhonky česneku do nálevu jako okurky a je to moc dobré třeba k masu.Nebo je syrové dá do guláše

    superkarma: 0 29.06.2003, 00:18:17
  5. avatar
    [15] pajda [*]

    mirrea: ne, není. Opravdu se takhle používají...možná bych to měla vysvětlit: děda byl myslivec a biolog, babička (i její sestra) studovaly "dívčí školu" a babička pak ještě pedagogiku a celý život se věnovala přírodě, bylinkám a ručním pracem. No a já jsem jednak po ní a jednak jsem s ní jezdívala "na chalupu ke kamarádce" což byla klasická roubenka v horách - nejbližší sousedi 10 minut, nejbližší obchod (elektřina,telefon a hospoda) dvě hodiny ostré chůze a když jsme chtěly ráno vodu, musely jsme od studánky zahnat srnce...tam jsem se právě naučila tyhle věci, protože k doktorovi bylo tak daleko, že kdyby člověk vyrazil s bolením břicha, dorazil by buď uzdravený nebo mrtvý Listí z třešní se používá také, ale má trošku jiné účinky a čaj nemá tak dobrou chuť.

    superkarma: 0 28.06.2003, 10:35:22
  6. avatar
    [14] mirrea [*]

    BIM: ano, není nad morčáčka
    pajda: to s těma stopkama je legrace?

    superkarma: 0 27.06.2003, 21:59:22
  7. avatar
    [13] pajda [*]

    Ferdička: nééééééé, já jsem hlodavec - teoretik ale dělávala jsem to, když jsem ještě neválčila s máti a bývala jsem celé léto na chalupě. Tam totiž fungoval jediný obchod a ještě měli mlíko, jeden druh salámu, konzervy, tužky a sešity...a občas mýdlo. Holt jsem si musela pomoct, jak to šlo

    superkarma: 0 27.06.2003, 15:18:53
  8. avatar
    [10] pajda [*]

    Aja:

    superkarma: 0 27.06.2003, 13:13:08
  9. avatar
    [9] Aja [*]

    No a já je vyházela...

    superkarma: 0 27.06.2003, 13:02:41
  10. avatar
    [8] pajda [*]

    Aja: vím - usušené je lze použít na léčivý čaj. Mírní obtíže se zvýšenou teplotou a jemně tonizuje.

    superkarma: 0 27.06.2003, 12:54:00
  11. avatar
    [3] Ťapina [*]

    Lucimo: Nemá, zeleninový vývar se pro mě rovná kostka Maggi s mrkví na obale Ale tipy to nejsou špané.

    superkarma: 0 27.06.2003, 10:33:50
  12. avatar
    [2] Aja [*]

    pajdo, a nevíš, co se šťopkama od třešní...?

    superkarma: 0 27.06.2003, 09:46:20
  13. avatar
    [1] Lucimo [*]

    Hm, to je zajimave, pajdi, ale myslis, ze ma na to vsechno v dnesni uspechane dobe nekdo cas? Rozkodne zkusim neco pouzit... Diky!

    superkarma: 0 27.06.2003, 09:32:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme