Reklama

černý bez

Květy černého bezu jsou už v plném květu. Kromě toho, že jsou velice léčivé, tak jsou i moc chutné. Můžete z nich připravit lahodný sirup, který využijete v létě do osvěžujících limonád, ale i do dezertů nebo do zmrzliny.

Připravit si domácí sirup z bezových květů je letos opět velice IN. U nás doma jsme vařili tenhle sirup, co si pamatuji. Nastalo krátké období, kdy si můžete připravit výborný domácí sirup, který vám pomůže s mnoha nemocemi. Třeba s kašlem, zahleněním či při nachlazení. A také naprosto výborně chutná, takže máte postaráno i o letní limonády.

Co je vlastně černý bez?

Je to keř nebo vzácněji strom z čeledi zimolezovitých. Bílé kvítky jsou uspořádány ve velkých, ploše rozložených květenstvích. Květy rozkvétají od konce května do července, kdy jsou již plně vyvinuté listy.

Plody jsou lesklé černofialové peckovice s inkoustově barvící šťávou. Jsou to malé, měkké kuličky.

Které části bezu se využívají? 

Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části.
Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra a zvláště pak plody v rozmanité úpravě. Určitě můžete s klidem použít i listy. Je to prostě obrovský všelék.

Květ se sbírá v červnu a červenci jen za suchého počasí; nůžkami se odstřihují celá květenství a volně ukládají do koše. Nechají se krátce zavadnout a pak se očesají jednotlivé květy z květních stopek. Suší se v tenkých vrstvách a mají si zachovat nažloutlou barvu. Při pomalém sušení hnědnou, až černají a jsou méně hodnotné.

Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený, jinak se účinné látky rozkládají. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy. Mají svěží vůni a v Evropě bývaly proto používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy.

K čemu a proti čemu vám květ černého bezu pomůže?

Jeho účinky pomáhají bojovat s angínou, kašlem, chřipkou, rýmou, zánětem dutin. Při nachlazení zklidňují kašel a celkově organismus. Pomáhají pocení. Snad nejvíce ho používáme na podporu vykašlávání, tam funguje spolehlivě. Pomáhá čistit organismus, zbavuje ho toxinů a kyseliny močové.

bez2

Ale sirup… ten je prostě nejlepší. Nejen pomáhá, ale také výtečně chutná. V létě jeho chuť oceníte v nejrůznějších limonádách. Pokud máte bylinkovou zahrádku, můžete si vyrobit několik různých druhů sirupu. Kombinovat květy černého bezu s meduňkou, mátou, šalvějí. Zkuste kombinovat chutě i léčivé účinky.

Bezový sirup

  • 2 l vody
  • 30 květů černého bezu
  • 25 g kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 1,5 kg cukru krupice nebo krystal

Postup

Vodu svařte a nechejte vychladnout. Dejte do ní květy, které jste chvilku nechali rozložené na stole nebo na podlaze, aby z nich vylezli všichni broučci a jiní hmyzí obyvatelé.

černý bez

Citrony omyjte, velice důkladně pod horkou vodou a nakrájejte na plátky. Vyberte z nich pecky.

Květy, kyselinu citronovou a plátky citronů dejte do svařené a vychlazené vody. Celou směs nechejte 24 hodin stát na chladném místě.

Přeceďte, ideálně přes plátno a do bezinkové vody přimíchejte cukr. Průběžně míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nedoporučujeme zahřívat, aby v sirupu zůstalo co nejvíce účinných látek.

Hotový sirup slijte do lahví a skladujte v chladnu. Kdo chce, může důkladně zavíčkované lahve ještě zavařit a potom mu sirup vydrží déle.

hugo

Co s bezovým sirupem?

Je výborný do čaje nebo do osvěžujících letních limonád. Můžete ho trochu přidat do bublaniny nebo z něj připravit osvěžující sorbet. Perfektní míchaný nápoj z bezového sirupu a prosecca si můžete vychutnat v Jižním Tyrolsku. Jmenuje se HUGO. A je to opravdový hit!

Hugo

  • 100 ml prosecca
  • 80 ml perlivé vody
  • 2 cl bezinkového sirupu
  • pár lístků máty
  • 1 limeta
  • led

Limetu rozkrojte na polovinu. Šťávu z jedné poloviny dejte do sklenice. Přidejte mátu, kterou můžete předtím trochu rozmělnit v hmoždíři, aby dodala nápoji co nejvíce chuti i vůně.

Přidejte bezinkový sirup, prosecco a led. Led může být rozdrcený nebo celé kostky. Dolijte vodou.

Ozdobte snítkou máty a limetkou.

Hugo

Máte chuť i na jiné domácí sirupy? Máme pro vás pár vyzkoušených receptů.

Pampeliška lékařská

třešňový sirup

meduňka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, redakce