Vaření

Co s dary zahrádky? Vytěžte z nich maximum!

Sklizeň sezónního ovoce a zeleniny přináší každoročně otázku, jak s ní naložit, abychom měli z vypěstovaných dobrot co největší potěšení a samozřejmě i zdraví. Zvláště když se vám toho na zahrádce urodí víc než jste čekali, je nutno rychle jednat. Možností je dost – pokud si chcete dopřát výsledky své zahrádkářské činnosti ještě o vánocích, sušte, mražte, zavařujte, ale pro okamžitý chuťový i zdravotně nejblahodárnější zážitek je volba jasná. Odšťavňujte!

Během všech procesů je především důležité zachovat z potravin co nejvíce vitamínů. Pojďme se na ně podívat zblízka.

Catler

Delší doba uchování

Jedním ze způsobů je tepelné zpracování zavařováním, jehož výhodou je ochrana před působením mikroorganismů a delší uchování bez zkažení surovin. K prodloužení doby uchovávání pokrmů se používá nakládání. Pro tuto konzervační metodu jsou vhodné různé druhy ovoce a zeleniny. Mezi nejoblíbenější patří například červená řepa, okurky, cibule, zelí a stále častěji se se začínají konzerovat i mrkve, papriky či houby. Trvanlivost naložených potravin dosahuje až 1 roku, tedy můžete se do něj pustit kdykoliv jindy v období, když se vám po dobrotách zasteskne.

Horký vzduch či mráz?

Velice populární metodou a velmi využívanou je sušení ovoce. Pozitivní dopady u sušení pomocí sušičky ovoce představuje zachování všech vitamínů, nedochucování a nepřidávání žádných konzervantů. Následné skladování usušeného ovoce je jednoduché, jelikož objem ovoce se procesem sušení zmenší. Naopak pokud máte spoustu místa na mražené produkty, například vlastníte několik mrazáků, můžete ovoce zamrazovat. Ovoce a zelenina neztratí ani tvar, ani barvu a při následné konzumaci budou snadněji stravitelné. Aby plody nezměnily tvar přidává se cukr, pár kapek kyseliny citronové či čerstvé citronové šťávy. Zamražovat by se něměly přezrálé plody.

Catler

Hit letošního léta - odšťavňování

Oblíbený a prakticky nejrychlejší a nejzdravější způsob, který ovoce a zeleninu zpracuje, představuje odšťavňování. V létě máme k dispozici rozmanité druhy čerstvého ovoce a zeleniny a každý si z nech chceme vzít to pravé léto. Připravit si domácí džus či pyré je snadné, pokud použijete ten správný přistroj. Proč jsou odšťavňovače tak oblíbené? Žádný džus nenahradí čerstvě vymačkanou šťávu, ve které se nachází až 95 % nutričních hodnot čerstvého ovoce a zeleniny. V tomto případě se vyplatí investovat do kvalitního odšťavňovače. Příkladem je Catler JE 4011, s nímž nejen že z ovoce získá maximální množství čerstvé šťávy, ale navíc oproti některým dalším typům odšťavňovačů, dokáže zpracovat měkké ovoce na pyré, ze kterého lze připravit celou řadu lahůdek včerně přesnídávek pro ty nejmenší.

CatlerOvoce a zelenina obsahují mnoho nutričních látek obsažených ve vláknině. Jenže během trávicího procesu je vláknina často tělem  vyloučena, aniž by se živiny uvolnily. To se děje teprve v průběhu odšťavňování. Živiny z čerstvých šťáv jsou tedy lépe stravitelné a tělo z nich umí vstřebat živiny mnohem lépe než z tuhé stravy – efektivita vstřebávání tekutých látek je 4x rychlejší. Oproti tepelné úpravě se během odšťavňování neničí enzymy a výživné látky, které plody obsahují, a do těla tak dostaneme maximum, které nám plody můžou poskytnout.

Mnohdy je těžké přesvědčit zejména menší děti, aby jedly více zeleniny. Právě tu ale můžete snadno  zamaskovat v pyré, kam kromě ní přidáte i ocove, které zeleninovou chuť spolehlivě „zamaskuje“. Jedna sklenice ovocné nebo zeleninové šťávy představuje množsví plodů, které by jste chroupali během celého dne (a možná i déle). Popíjení šťávy během dne je tak o něco příjemnější variantou, jak do sebe potřebné živiny dostat.

Více informací najdete www.catler.cz nebo na www.catler.cz/odšťavňovače

Líbí se vám? Zapojte se do naší soutěže!

Najdete ji v rubrice soutěže zde http://zena-in.cz/kategorie/souteze-domacnost/soutez/4379?detail

   
03.07.2014 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [10] Katlinn [*]

    Já mám odšťavňovač Kuvings - šnekový. A pro mě je jednou z výhod právě proto, že se snadno čístí a sestavuje. Předtím jsem měla odšťavňovač a jak píše rendvo tak mě štvalo celé sestavování a mytí jednotlivých částí přístroje.Sml16

    superkarma: 0 20.12.2014, 22:49:19
  2. [9] manislava [*]

    používám mixér,takže piju i tu dužinu

    superkarma: 0 03.07.2014, 13:37:48
  3. [8] slávenka [*]

    po nějakém odšťavňovači už delší dobu pokukuju, ale mně by stačil i nějaký obyčejný...Sml16

    superkarma: 0 03.07.2014, 12:42:21
  4. avatar
    [7] hubajda [*]

    datura — #3 hm malinova ta je luxusni ja mela zalusk na maliny sousedy co se odstehovala jenze ona se vratila tak je po malinach Sml15

    superkarma: 0 03.07.2014, 08:43:31
  5. avatar
    [6] hubajda [*]

    Hajerka — #5 mohla bych poprosit o recept na ten kavovy liker ,take delam sirup bezovej a ted jsem pila o vikendu medunkovy a ten bych rekla dle meho ze je lepsi ja ten bezovej moc nemusim na me je moc vonavej jinak rodina sirup pije po litrech

    superkarma: 0 03.07.2014, 08:32:47
  6. [5] Hajerka [*]

    letos jsem využila černého bezu,máme na zimu bezový med,sirup(nejvíc chutná s čistou vodou,led,citron a mátou.Děti to hojně využívají v létě a zároveň si vytvářejí imunitu.Už netrpělivě čekám na plody bezu,děláme z něj kávový likérSml22.

    1. na komentář reaguje hubajda — #6
    superkarma: 0 03.07.2014, 07:22:06
  7. [4] Hajerka [*]

    letos jsem využila černého bezu,máme na zimu bezový med,sirup(nejvíc chutná s čistou vodou,led,citron a mátou.Děti to hojně využívají v létě a zároveň si vytvářejí imunitu.Už netrpělivě čekám na plody bezu,děláme z něj kávový likérSml22.

    superkarma: 0 03.07.2014, 07:21:41
  8. avatar
    [3] datura [*]

    Tak to já plody zahrady využívám letos maximálně neb letos máme nadúrodu malin, tak patlám marmelády, včera to byla i meruňková a dnes jdeme na borůvky, tak bude pokračování, ale souhlasím s tím, že nepříjemné je potom mytí hrnců , odšťavňovač pak jede na plné pecky na podzim, jablečný mošt bio nemá chybu, ale přípravy jsou náročné.Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #7
    superkarma: 0 03.07.2014, 07:03:27
  9. [2] hada [*]

    rendvo — #1 souhlasím to umývání je nejhorší a přijde mi že když se tam dají jabka i s jadřincemi tak je ten mošt takový trpký než když ty jádřince vykrojíteSml16

    superkarma: 0 03.07.2014, 00:45:33
  10. avatar
    [1] rendvo [*]

    odšťavňovač doma mám, ale nejvíce práce mi pak dá to umytí toho odšťavňovače, takže na něm moc nepracuji. Nechce se mi rozebírat a umývat. Třeba tento typ catler není tak náročný na údržbuSml58

    1. na komentář reaguje hada — #2
    superkarma: 0 03.07.2014, 00:30:03

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme