Sklizeň sezónního ovoce a zeleniny přináší každoročně otázku, jak s ní naložit, abychom měli z vypěstovaných dobrot co největší potěšení a samozřejmě i zdraví. Zvláště když se vám toho na zahrádce urodí víc než jste čekali, je nutno rychle jednat. Možností je dost – pokud si chcete dopřát výsledky své zahrádkářské činnosti ještě o vánocích, sušte, mražte, zavařujte, ale pro okamžitý chuťový i zdravotně nejblahodárnější zážitek je volba jasná. Odšťavňujte!

Během všech procesů je především důležité zachovat z potravin co nejvíce vitamínů. Pojďme se na ně podívat zblízka.

Catler

Delší doba uchování

Jedním ze způsobů je tepelné zpracování zavařováním, jehož výhodou je ochrana před působením mikroorganismů a delší uchování bez zkažení surovin. K prodloužení doby uchovávání pokrmů se používá nakládání. Pro tuto konzervační metodu jsou vhodné různé druhy ovoce a zeleniny. Mezi nejoblíbenější patří například červená řepa, okurky, cibule, zelí a stále častěji se se začínají konzerovat i mrkve, papriky či houby. Trvanlivost naložených potravin dosahuje až 1 roku, tedy můžete se do něj pustit kdykoliv jindy v období, když se vám po dobrotách zasteskne.

Horký vzduch či mráz?

Velice populární metodou a velmi využívanou je sušení ovoce. Pozitivní dopady u sušení pomocí sušičky ovoce představuje zachování všech vitamínů, nedochucování a nepřidávání žádných konzervantů. Následné skladování usušeného ovoce je jednoduché, jelikož objem ovoce se procesem sušení zmenší. Naopak pokud máte spoustu místa na mražené produkty, například vlastníte několik mrazáků, můžete ovoce zamrazovat. Ovoce a zelenina neztratí ani tvar, ani barvu a při následné konzumaci budou snadněji stravitelné. Aby plody nezměnily tvar přidává se cukr, pár kapek kyseliny citronové či čerstvé citronové šťávy. Zamražovat by se něměly přezrálé plody.

Catler

Hit letošního léta - odšťavňování

Oblíbený a prakticky nejrychlejší a nejzdravější způsob, který ovoce a zeleninu zpracuje, představuje odšťavňování. V létě máme k dispozici rozmanité druhy čerstvého ovoce a zeleniny a každý si z nech chceme vzít to pravé léto. Připravit si domácí džus či pyré je snadné, pokud použijete ten správný přistroj. Proč jsou odšťavňovače tak oblíbené? Žádný džus nenahradí čerstvě vymačkanou šťávu, ve které se nachází až 95 % nutričních hodnot čerstvého ovoce a zeleniny. V tomto případě se vyplatí investovat do kvalitního odšťavňovače. Příkladem je Catler JE 4011, s nímž nejen že z ovoce získá maximální množství čerstvé šťávy, ale navíc oproti některým dalším typům odšťavňovačů, dokáže zpracovat měkké ovoce na pyré, ze kterého lze připravit celou řadu lahůdek včerně přesnídávek pro ty nejmenší.

CatlerOvoce a zelenina obsahují mnoho nutričních látek obsažených ve vláknině. Jenže během trávicího procesu je vláknina často tělem  vyloučena, aniž by se živiny uvolnily. To se děje teprve v průběhu odšťavňování. Živiny z čerstvých šťáv jsou tedy lépe stravitelné a tělo z nich umí vstřebat živiny mnohem lépe než z tuhé stravy – efektivita vstřebávání tekutých látek je 4x rychlejší. Oproti tepelné úpravě se během odšťavňování neničí enzymy a výživné látky, které plody obsahují, a do těla tak dostaneme maximum, které nám plody můžou poskytnout.

Mnohdy je těžké přesvědčit zejména menší děti, aby jedly více zeleniny. Právě tu ale můžete snadno  zamaskovat v pyré, kam kromě ní přidáte i ocove, které zeleninovou chuť spolehlivě „zamaskuje“. Jedna sklenice ovocné nebo zeleninové šťávy představuje množsví plodů, které by jste chroupali během celého dne (a možná i déle). Popíjení šťávy během dne je tak o něco příjemnější variantou, jak do sebe potřebné živiny dostat.

Více informací najdete www.catler.cz nebo na www.catler.cz/odšťavňovače

Líbí se vám? Zapojte se do naší soutěže!

Najdete ji v rubrice soutěže zde http://zena-in.cz/kategorie/souteze-domacnost/soutez/4379?detail

Reklama