bez

Už kvetou! Milovníci bylinek a přírodních léčivých zdrojů mají sezonu. Kvete totiž černý bez. Jeho květy jsou téměř všeléčivé. A nejen květy. Všechny jeho části. Vyrazte do přírody a nasbírejte si zásobu na celý zbytek roku. Co s ní? Poradíme vám.

Připravit si domácí sirup z bezových květů je prý letos velice IN. U nás doma jsme vařili tenhle sirup, co si pamatuji. Nastalo krátké období, kdy si můžete připravit výborný domácí sirup, který vám pomůže s mnoha nemocemi. Třeba s kašlem, zahleněním či při nachlazení. A také naprosto výborně chutná, takže máte postaráno i o letní limonády.

Co je vlastně černý bez?

Je to keř nebo vzácněji strom z čeledi zimolezovitých. Bílé kvítky jsou uspořádány ve velkých, ploše rozložených květenstvích. Květy rozkvétají od konce května do července, kdy jsou již plně vyvinuté listy.
Plody jsou lesklé černofialové peckovice s inkoustově barvící šťávou. Jsou to malé, měkké kuličky.

Které části bezu se využívají? 

Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části.
Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra a zvláště pak plody v rozmanité úpravě. Určitě můžete s klidem použít i listy. Je to prostě obrovský všelék.

Květ se sbírá v červnu a červenci jen za suchého počasí; nůžkami se odstřihují celá květenství a volně ukládají do koše. Nechají se krátce zavadnout a pak se očesají jednotlivé květy z květních stopek. Suší se v tenkých vrstvách a mají si zachovat nažloutlou barvu. Při pomalém sušení hnědnou až černají a jsou méně hodnotné.

Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený, jinak se účinné látky rozkládají. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy. Mají svěží vůni a v Evropě bývaly proto používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy.

K čemu a proti čemu vám květ černého bezu pomůže?

Jeho účinky pomáhají bojovat s angínou, kašlem, chřipkou, rýmou, zánětem dutin. Při nachlazení zklidňují kašel a celkově organismus. Pomáhají pocení. Snad nejvíce ho používáme na podporu vykašlávání, tam funguje spolehlivě. Pomáhá čistit organismus, zbavuje ho toxinů a kyseliny močové.

bez2

Ale sirup… ten je prostě nejlepší. Nejen pomáhá, ale také výtečně chutná. V létě jeho chuť oceníte v nejrůznějších limonádách. Pokud máte bylinkovou zahrádku, můžete si vyrobit několik různých druhů sirupu. Kombinovat květy černého bezu s meduňkou, mátou, šalvějí. Zkuste kombinovat chutě i léčivé účinky.

Bezový sirup

  • 2 l vody
  • 30 květů černého bezu
  • 25 g kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 1,5 kg cukru krupice nebo krystal

Postup

Vodu svařte a nechejte vychladnout. Dejte do ní květy, které jste chvilku nechali rozložené na stole nebo na podlaze, aby z nich vylezli všichni broučci a jiní hmyzí obyvatelé.

DSC_5666

Citrony omyjte, velice důkladně pod horkou vodou a nakrájejte na plátky. Vyberte z nich pecky.

Květy, kyselinu citronovou a plátky citronů dejte do svařené a vychlazené vody. Celou směs nechejte 24 hodin stát na chladném místě.

Přeceďte, ideálně přes plátno a do bezinkové vody přimíchejte cukr. Průběžně míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nedoporučujeme zahřívat, aby v sirupu zůstalo co nejvíce účinných látek.

Hotový sirup slijte do lahví a skladujte v chladnu. Kdo chce, může důkladně zavíčkované lahve ještě zavařit a potom mu sirup vydrží déle.

PepaDrabek

Poslední fotografie není má, ale mého kamaráda skvělého Pepy Drábka. Mrkněte na jeho FOTOKUCHAŘKU.

Zajímavou úpravou květenství černého bezu je také jeho smažení. Rozkvetlá květenství obalíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji. Tenhle recept pochází už od našich babiček a já jsem ho našla u své oblíbené Gurmánky.

Kosmatice podle Gurmánky

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky)
  • jeho správnou konzistenci poznáme tak, že musí od šlehací metly odkapávat jako kapání do polévky
  • použijte hladkou mouku bílou – já používám tradičně celozrnnou špaldovou (jemně mletou) mouku, která se mi velmi osvědčuje
  • slunečnicový olej na smažení a šikovná pánev

Postup

Z uvedených surovin připravíme těstíčko. Rozpálíme si pánev s vyšší vrstvou oleje. Připravíme si nůžky a obracečku.

Omyté a okapané květy namočíme v těstíčku. Držíme je za stopku, tu si pro účely smažení nechejte delší. Vložte do rozpáleného oleje a smažte po jedné straně. Nůžkami si odstřihněte stonek a všechny ostatní části květenství, které vyčnívají ven.

Obracečkou otočte a osmažte i po druhé straně.

Usmažené kosmatice dejte na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.

Co k tomu? Bramborovou kaši, brambory nebo jen nějaký dobrý dip.

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Josef Drábek.

Skvělé sirupy připravíte nejen z černého bezu

Pampeliška lékařská

tymiánový sirup

třešňový sirup

Reklama