Vaření

Co s bezovými květy?

bez

Už kvetou! Milovníci bylinek a přírodních léčivých zdrojů mají sezonu. Kvete totiž černý bez. Jeho květy jsou téměř všeléčivé. A nejen květy. Všechny jeho části. Vyrazte do přírody a nasbírejte si zásobu na celý zbytek roku. Co s ní? Poradíme vám.

Připravit si domácí sirup z bezových květů je prý letos velice IN. U nás doma jsme vařili tenhle sirup, co si pamatuji. Nastalo krátké období, kdy si můžete připravit výborný domácí sirup, který vám pomůže s mnoha nemocemi. Třeba s kašlem, zahleněním či při nachlazení. A také naprosto výborně chutná, takže máte postaráno i o letní limonády.

Co je vlastně černý bez?

Je to keř nebo vzácněji strom z čeledi zimolezovitých. Bílé kvítky jsou uspořádány ve velkých, ploše rozložených květenstvích. Květy rozkvétají od konce května do července, kdy jsou již plně vyvinuté listy.
Plody jsou lesklé černofialové peckovice s inkoustově barvící šťávou. Jsou to malé, měkké kuličky.

Které části bezu se využívají? 

Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části.
Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra a zvláště pak plody v rozmanité úpravě. Určitě můžete s klidem použít i listy. Je to prostě obrovský všelék.

Květ se sbírá v červnu a červenci jen za suchého počasí; nůžkami se odstřihují celá květenství a volně ukládají do koše. Nechají se krátce zavadnout a pak se očesají jednotlivé květy z květních stopek. Suší se v tenkých vrstvách a mají si zachovat nažloutlou barvu. Při pomalém sušení hnědnou až černají a jsou méně hodnotné.

Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený, jinak se účinné látky rozkládají. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy. Mají svěží vůni a v Evropě bývaly proto používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy.

K čemu a proti čemu vám květ černého bezu pomůže?

Jeho účinky pomáhají bojovat s angínou, kašlem, chřipkou, rýmou, zánětem dutin. Při nachlazení zklidňují kašel a celkově organismus. Pomáhají pocení. Snad nejvíce ho používáme na podporu vykašlávání, tam funguje spolehlivě. Pomáhá čistit organismus, zbavuje ho toxinů a kyseliny močové.

bez2

Ale sirup… ten je prostě nejlepší. Nejen pomáhá, ale také výtečně chutná. V létě jeho chuť oceníte v nejrůznějších limonádách. Pokud máte bylinkovou zahrádku, můžete si vyrobit několik různých druhů sirupu. Kombinovat květy černého bezu s meduňkou, mátou, šalvějí. Zkuste kombinovat chutě i léčivé účinky.

Bezový sirup

  • 2 l vody
  • 30 květů černého bezu
  • 25 g kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 1,5 kg cukru krupice nebo krystal

Postup

Vodu svařte a nechejte vychladnout. Dejte do ní květy, které jste chvilku nechali rozložené na stole nebo na podlaze, aby z nich vylezli všichni broučci a jiní hmyzí obyvatelé.

DSC_5666

Citrony omyjte, velice důkladně pod horkou vodou a nakrájejte na plátky. Vyberte z nich pecky.

Květy, kyselinu citronovou a plátky citronů dejte do svařené a vychlazené vody. Celou směs nechejte 24 hodin stát na chladném místě.

Přeceďte, ideálně přes plátno a do bezinkové vody přimíchejte cukr. Průběžně míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nedoporučujeme zahřívat, aby v sirupu zůstalo co nejvíce účinných látek.

Hotový sirup slijte do lahví a skladujte v chladnu. Kdo chce, může důkladně zavíčkované lahve ještě zavařit a potom mu sirup vydrží déle.

PepaDrabek

Poslední fotografie není má, ale mého kamaráda skvělého Pepy Drábka. Mrkněte na jeho FOTOKUCHAŘKU.

Zajímavou úpravou květenství černého bezu je také jeho smažení. Rozkvetlá květenství obalíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji. Tenhle recept pochází už od našich babiček a já jsem ho našla u své oblíbené Gurmánky.

Kosmatice podle Gurmánky

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky)
  • jeho správnou konzistenci poznáme tak, že musí od šlehací metly odkapávat jako kapání do polévky
  • použijte hladkou mouku bílou – já používám tradičně celozrnnou špaldovou (jemně mletou) mouku, která se mi velmi osvědčuje
  • slunečnicový olej na smažení a šikovná pánev

Postup

Z uvedených surovin připravíme těstíčko. Rozpálíme si pánev s vyšší vrstvou oleje. Připravíme si nůžky a obracečku.

Omyté a okapané květy namočíme v těstíčku. Držíme je za stopku, tu si pro účely smažení nechejte delší. Vložte do rozpáleného oleje a smažte po jedné straně. Nůžkami si odstřihněte stonek a všechny ostatní části květenství, které vyčnívají ven.

Obracečkou otočte a osmažte i po druhé straně.

Usmažené kosmatice dejte na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.

Co k tomu? Bramborovou kaši, brambory nebo jen nějaký dobrý dip.

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Josef Drábek.

Skvělé sirupy připravíte nejen z černého bezu

Pampeliška lékařská

tymiánový sirup

třešňový sirup

   
14.06.2016 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [29] Kateřina Šrámková [*]

    dělala jsem ho včera a ještě šampáno a limču-super

    superkarma: 0 16.06.2016, 08:44:53
  2. [28] bábovka [*]

    Šťávu z bezu jsem dělala zrovna v neděli. Je výborný.Sml59

    superkarma: 0 14.06.2016, 21:47:33
  3. [27] Evaaaa [*]

    davame ho do jablecne marmelady ale plody

    superkarma: 0 14.06.2016, 21:38:33
  4. [26] slávenka [*]

    slávenka — #25na Fotokuchařku jsem mrkla, šikovný kluk.Sml58Sml67

    superkarma: 0 14.06.2016, 18:49:04
  5. [25] slávenka [*]

    Sirup z černého bezu už jsem letos dělala. Dnes jsem si všimla, že bez už pomalu odkvétá, a to chci stihnout ještě jednu várku. Sml16

    1. na komentář reaguje slávenka — #26
    superkarma: 0 14.06.2016, 15:44:35
  6. avatar
    [24] *Lefff* [*]

    Loni přišla dcera s tím, že dostala ve škole za domácí úkol usmažit kosmatice. Jakkoli nesnáším domácí úkoly, které mají zatěžovat rodiče, tenhle jsem přijala jako výzvu. Udělaly jsme s dcerou kosmatice naslano i nasladko, vyfotily celý postup přípravy, výsledek a nakonec i prázdné talíře. Zjstily jsme, že příprava je jednoduchá, výsledek naslano překvapivě chutný a sladké kosmatice, že jednou stačily a víckrát je ochutnat nemusíme. Sml16

    superkarma: 0 14.06.2016, 14:16:50
  7. [23] janavys [*]

    Zpracovat jde skoro všechno, ale tyhle sirupy většinou dobře chutnají.Sml22

    superkarma: 2 14.06.2016, 12:46:33
  8. avatar
    [22] Eliana [*]

    gerda — #21já to udělám mazaně, když má přijít návštěva tak dám vodu do džbánku a do toho mátu nebo meduňku a teď tam ještě přihodím bezSml16

    superkarma: 0 14.06.2016, 12:40:07
  9. avatar
    [21] gerda [*]

    Eliana — #19Přesně - řekla bych, že cenné látky se tam vyluhují a zůstanou, nic se varem nezničí a je to možná lepší než ten vařený s cukrem, pro zdraví teda. Osvěží to dobře. Jenže to zas dlouho nevydrží a musí se rychle zkonzumovat....ono je to jako se vším. Něco za něco.

    1. na komentář reaguje Eliana — #22
    superkarma: 0 14.06.2016, 11:32:44
  10. avatar
    [20] řeřicha [*]

    Dělám sirup gerda — #1 a tento ještě vzykouším Sml67

    superkarma: 0 14.06.2016, 11:20:35
  11. avatar
    [19] Eliana [*]

    gerda — #17taková jen maceraceSml22

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 14.06.2016, 11:18:03
  12. avatar
    [18] gerda [*]

    gerda — #17Jo, a překvapilo mě, že ač je prázdná petka nacpaná květy, nezabírají vodě moc místa, zase se tam vejdou dva litry vody. Skoro.

    superkarma: 0 14.06.2016, 09:52:52
  13. avatar
    [17] gerda [*]

    Eliana — #8Tak já tu nabízím recept docela bez cukru. Prostě se to jenom vyluhuje do vody a scezené si pak můžeš v hrnku přichutit čím chceš. Musí se to ale vypít brzo, to nevydrží, nic to nekonzervuje. A jakou vodu, aby se nemusela převařovat...mně se nejvíc osvědčilo koupit balenou vodu. 2 l petka. Klidně tu nejlevnější, přelít ji zatím do jiné nádoby, do prázdné petky pak nacpat bezové květy a pak je zalít trychtýřem tou koupenou vodou.

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    2. na komentář reaguje Eliana — #19
    superkarma: 0 14.06.2016, 09:51:33
  14. [16] bouzina [*]

    Dcera dela sirup

    superkarma: 0 14.06.2016, 09:48:15
  15. avatar
    [15] Kadla [*]

    U nás už je po bezu... už odkvetl. Já z něj letos dělala opět sirup (dělám jej každý rok).

    superkarma: 0 14.06.2016, 09:33:20
  16. [14] sana47 [*]

    Dělám hustý bezový sirup cca 30let,už mám letos 31 skleniček různě velkých,sirup zavařuji,používáme ho hlavně v zimě do čajů,ale sirup je výborný hodně naředěný vodou s citronem, vřele doporučuji je to vynikající pití

    superkarma: 0 14.06.2016, 09:25:49
  17. [13] mamkaJa [*]

    mamkaJa — #12 Tím že to nevydrží nemyslím, že by se to zkazilo, ale že to tak rychle zmizí. Sml30

    superkarma: 0 14.06.2016, 09:19:48
  18. [12] mamkaJa [*]

    Taky se mi nelíbí to mnnožství cukru. Tak jsem si do hrnců dala oprané květy, zalila vroucí vodou, přisladila jen tak lehce přírodním cukrem, do vychladlého dala citronovou šťávu a pak do lednice. Popíjím průběžně. Nikdy to moc dlouho nevydrží. Je to výborné. Sml67

    1. na komentář reaguje mamkaJa — #13
    superkarma: 0 14.06.2016, 09:18:57
  19. [11] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.06.2016, 08:52:06
  20. [10] bobulebob [*]

    vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 14.06.2016, 08:45:17
  21. avatar
    [9] Hanula [*]

    Sml16dýchá na mě dětství....Sml67

    superkarma: 0 14.06.2016, 08:35:39
  22. avatar
    [8] Eliana [*]

    Všechno bezva, jen bych potřebovala nahradit cukr a bude to fungovat stejně s jiným slazením?

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 14.06.2016, 08:18:23
  23. [7] Pavla_b [*]

    Kosmatice nám dělal mamka, když jsem byla malá. Taky mám ráda bezovou limonádu, sirup nevaříme.

    superkarma: 0 14.06.2016, 08:16:00
  24. avatar
    [6] dasena [*]

    gerda — #1zkusímSml16

    superkarma: 0 14.06.2016, 08:10:01
  25. [5] bobani [*]

    kdysi jsem sušila , dělávala sirup i smažila

    superkarma: 0 14.06.2016, 07:37:02
  26. [4] Boros [*]

    dělala jsem sirup, ale jednak už tady bez odkvetl a jednak nevím, kam s ním- do sklepa? v těch vedrech? Nemám tak velkou lednici.

    superkarma: 0 14.06.2016, 07:35:31
  27. avatar
    [3] Jandywoman [*]

    Já dělám z bezinkového květu i med. Postup je v podstatě stejný jako u medu pampeliškového.

    superkarma: 0 14.06.2016, 07:24:22
  28. [2] knihovna [*]

    V neděli jsem si natrhala květy bezu a suším na chalupě na čaj. Sirup dělá kamarádka a tchýně. Je výborný.

    superkarma: 0 14.06.2016, 07:20:25
  29. avatar
    [1] gerda [*]

    Pro všechny, co nemůžou nebo nechtějí cukr, mám letošní objev. Vezme se pet lahev - třeba od minerálky. Oprané květy bezu (rozdělené na menší části) se do ní stopkou dolů nacpou. Pomocí prstů, vařečky...není to těžké. Květů tolik, aby byla petka plná, ale ne zas to tam upěchovat. Zalít čistou vodou, uzavřít, dát na dva dny do chladničky. Pak se scezené popíjí. Ale není to samozřejmě na uskladnění, je to jenom na rychlou spotřebuSml16. Ochutit se to může samozřejmě i dodatečně, ale mně to chutná takhle, přírodní.

    1. na komentář reaguje dasena — #6
    2. na komentář reaguje řeřicha — #20
    superkarma: 1 14.06.2016, 05:20:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme