Reklama

 

Zase se nám přiblížily svátky, na které se těšíme, jak si užijeme volna a pohody. Co budete chystat na slavnostní stůl? Tradičního beránka a mazanec? 

 
Velikonoční beránek                                                                         

 

Třené těsto:

200 g moučkového cukru

200 g Hery

5 vajec

240 g hladké mouky

¼ kypřicího prášku do pečiva

1/2 citronu

 

Heru nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme cukr a utřeme do pěny, do níž přidáme žloutky, a třeme, až bude hmota hladká. Ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou z poloviny citronu. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva a sníh, který jsme ušlehali z bílků. Hotové těsto naplníme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 60 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě, poté vyklopíme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.

 

Doba přípravy: 45 minut 

 

Jak na to:

  • Heru necháme poměknout nebo ji nahřejeme na vodní lázni a poté utřeme s cukrem.
  • Při tření Hery s cukrem používáme raději moučkový cukr, který se lépe rozpustí
  • Pokud používáme elektrický robot, volíme nejnižší stupeň rychlosti, nebo třeme ručně, protože příliš našlehané nebo řídké třené těsto je po upečení drobivé
  • Pokud do těsta přidáváme kakao, mouku proséváme i s kakaem a kypřicím práškem dohromady, aby se jednotlivé součásti dobře promísily
  • Aby se bílky lépe šlehaly, můžeme do nich přidat pár kapek citronové šťávy.
    Žloutky by měly mít pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Sražené těsto můžeme napravit, když je nahřejeme na vodní lázni a znovu utřeme.

 Náš tip:

  • Ze stejného množství těsta se dají připravit dva malí beránci, které můžeme ozdobit tukovou polevou. Poleva se prodává v různých variantách, bílá, mléčná…

VELIKONOČNÍ JEMNÉ BOCHÁNKY  (doba přípravy: 50 minut)

Kynuté těsto:

100 g Hera 

750 g mouka polohrubá

1 ks (42 g)   droždí

100 g cukr krupice

250 ml  mléko

1 ks vejce

2 žloutky

1 lžička jemně mletého koření (muškátový oříšek, nové koření, zázvor)

 

Z droždí, části cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Vejce a žloutek s teplým mlékem, vykynutým kváskem a přísadami zlehka propracujeme, nakonec přidáme rozehřátou, ještě teplou Heru a vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout. Těsto rozdělíme a připravíme malé věnečky nebo bochánky, které opět necháme nakynout, a potřeme rozšlehaným vejcem. V elektrické troubě pečeme při 180 °C asi 25 minut.

 

 

Tipy od Hery:

-         Na přípravu kynutého těsta si vždy nejdříve připravíme všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu

-         Mouku proséváme, aby se dobře provzdušnila

-         Kvásek připravujeme z droždí a části cukru, přidáváme vlažné mléko, které nesmí být horké,  jinak by se kvasinky spařily a kvásek by nám nenakynul

-         Při zadělávání těsta dáváme Heru až nakonec, aby se těsto dobře propracovalo

-         Hera nesmí být horká, jinak se těsto spaří a nenakyne

-         Na plech pokládáme výrobky v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože při pečení zvětšují svůj objem

-         Aby se zachoval otvor ve věnečku, vložíme doprostřed malou kovovou formičku

-         Na dozdobení můžeme posypat mandlemi, hrubým cukrem nebo sezamovým semínkem