Každý rok peču vánočku podle tradičního receptu mojí maminky. Maminka ji umí prostě nejlepší. Nadýchanou, vonící máslem, s velkou spoustou mandlí a rozinek. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet úplně jiný recept.

vánočka

Moc ráda brouzdám po webech různých českých i zahraničních foodblogerů. Má oblíbená je třeba Meg v kuchyni. A když zveřejnila fotky své vánočky, tak jsem rozhodla, že zkusím změnit zaběhnutou tradici. Protože popis vánočky, kterou peče Meg, byl neodolatelný.

Těsto jsem zadělala, jak jsem u vánočky zvyklá, v domácí pekárně. Tam totiž krásně v teple vykyne. Pak ho stačí vyklopit, nechat ještě asi půl hodinky kynout přikryté utěrkou na vále a plést vánočku. Udělala jsem proti receptu Meg malé změny. Třeba jsem použila máslovou Heru, protože jsem ji měla otevřenou od pečení perníčků. Přidala jsem také citronovou kůru, která v mé vánočce prostě nesmí chybět.

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g máslové Hery
  • 250 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • trocha mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • půl kostky droždí (20 g)
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • rozinky, mandle, vlašské ořechy
  • 1 vejce na potření

Postup

Ohřejeme si mléko. Polovinu dáme do misky a nadrobíme do ní droždí. Přidáme lžíci cukru (ubereme z těch 100 g). Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Měly by na něm být bubliny, ale to už určitě znáte.

vánočka

Do druhé poloviny mléka dáme máslo nebo Heru a na mírné teplotě necháme rozpustit. Smícháme a odstavíme. Necháme vychladnout a vmícháme vejce.

Do pekárny nasypeme moukou, přidáme špetku soli, cukr, vanilku. Přilijeme kvásek a také mléko s vejcem a tukem. Přidáme kůru z citronu, nasekané ořechy, hrozinky. Podle toho co máme rádi. Necháme zamíchat v pekárně nebo v robotu, komu se chce, tak může ručně.

Těsto bude asi hodinku kynout. Potom ho vyklopíme na vál, kde necháme pod utěrkou dokynout asi půl hodinky. Rozdělíme na tolik dílů, z kolika umíme plést vánočku. Já pletu ze čtyř dílů spodek, potom ze tří a nahoru udělám smotané dva prameny.

Vánočku ještě zajistíme párátky, aby se nerozjela. Necháme další půl hodinku kynout. Pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby. Kdo chce, může ještě potřenou vánočku posypat mandlovými lupínky.

Pečeme na 170 °C asi 45 minut. Vánočka bude zlatavá, po zapíchnutí špejle do středu zůstane špejle suchá, nebude na ní nalepené těsto.

Necháme vychladnout a krájíme.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Čtěte také

Reklama