Vaření

Co nesmí chybět na vánočním stole? Vánočka!

Každý rok peču vánočku podle tradičního receptu mojí maminky. Maminka ji umí prostě nejlepší. Nadýchanou, vonící máslem, s velkou spoustou mandlí a rozinek. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet úplně jiný recept.

vánočka

Moc ráda brouzdám po webech různých českých i zahraničních foodblogerů. Má oblíbená je třeba Meg v kuchyni. A když zveřejnila fotky své vánočky, tak jsem rozhodla, že zkusím změnit zaběhnutou tradici. Protože popis vánočky, kterou peče Meg, byl neodolatelný.

Těsto jsem zadělala, jak jsem u vánočky zvyklá, v domácí pekárně. Tam totiž krásně v teple vykyne. Pak ho stačí vyklopit, nechat ještě asi půl hodinky kynout přikryté utěrkou na vále a plést vánočku. Udělala jsem proti receptu Meg malé změny. Třeba jsem použila máslovou Heru, protože jsem ji měla otevřenou od pečení perníčků. Přidala jsem také citronovou kůru, která v mé vánočce prostě nesmí chybět.

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g máslové Hery
  • 250 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • trocha mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • půl kostky droždí (20 g)
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • rozinky, mandle, vlašské ořechy
  • 1 vejce na potření

Postup

Ohřejeme si mléko. Polovinu dáme do misky a nadrobíme do ní droždí. Přidáme lžíci cukru (ubereme z těch 100 g). Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Měly by na něm být bubliny, ale to už určitě znáte.

vánočka

Do druhé poloviny mléka dáme máslo nebo Heru a na mírné teplotě necháme rozpustit. Smícháme a odstavíme. Necháme vychladnout a vmícháme vejce.

Do pekárny nasypeme moukou, přidáme špetku soli, cukr, vanilku. Přilijeme kvásek a také mléko s vejcem a tukem. Přidáme kůru z citronu, nasekané ořechy, hrozinky. Podle toho co máme rádi. Necháme zamíchat v pekárně nebo v robotu, komu se chce, tak může ručně.

Těsto bude asi hodinku kynout. Potom ho vyklopíme na vál, kde necháme pod utěrkou dokynout asi půl hodinky. Rozdělíme na tolik dílů, z kolika umíme plést vánočku. Já pletu ze čtyř dílů spodek, potom ze tří a nahoru udělám smotané dva prameny.

Vánočku ještě zajistíme párátky, aby se nerozjela. Necháme další půl hodinku kynout. Pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby. Kdo chce, může ještě potřenou vánočku posypat mandlovými lupínky.

Pečeme na 170 °C asi 45 minut. Vánočka bude zlatavá, po zapíchnutí špejle do středu zůstane špejle suchá, nebude na ní nalepené těsto.

Necháme vychladnout a krájíme.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Čtěte také

   
18.12.2014 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [42] anina4 [*]

    akorát nedávám cukr moučka,ale krystal a nedávám ořechy, jen rozinky a mandle

    superkarma: 0 18.12.2014, 18:36:42
  2. [41] anina4 [*]

    datura — #6pařed týdnem mi dala kolegyně v práci recept na tvarohovou,doma sice chutnala,ale aspon na vánoce budeme mít klasickou kynutou a není vůbec suchá

    superkarma: 0 18.12.2014, 18:35:54
  3. avatar
    [40] diblice [*]

    teď jímě jednu od manželovy dcery a v neděli nebo v pondělí asi zkusím upéct sama

    superkarma: 0 18.12.2014, 17:06:32
  4. avatar
    [39] Kadla [*]

    Nikar — #38Já to vím díky tomu, že jsem ji jednou pekla pro rodiče dost dlouho před vánocema a vydržela výborná Sml30 Já peču každý rok 3 obří vánočky a do dvou dnů jsou všechny v luftě Sml52

    superkarma: 0 18.12.2014, 16:31:58
  5. [38] Nikar [*]

    Kadla — #34 já se také pochválím, ale jak dlouho vydrží vláčná, to nevím, druhý den je vždy pryčSml30

    1. na komentář reaguje Kadla — #39
    superkarma: 0 18.12.2014, 16:30:16
  6. avatar
    [37] datura [*]

    FAXÍK — #35dík Sml16

    superkarma: 0 18.12.2014, 16:22:27
  7. avatar
    [36] datura [*]

    hubajda — #31nejhůř se plete spodní díl ze čtyř, dál už je to brnkačka Sml22

    superkarma: 0 18.12.2014, 16:21:35
  8. [35] FAXÍK [*]

    datura — #6 nádherná vánočka Sml59

    1. na komentář reaguje datura — #37
    superkarma: 0 18.12.2014, 15:12:09
  9. avatar
    [34] Kadla [*]

    Rikina — #26To fakt nechápu.... asi tam dává málo másla a málo mléka... Já dělám vánočku roky a suchou jsem ji teda neměla nikdy.. suchá mi připadá ta kupovaná.. .Já ji mám krásně vláčnou, plnou mandlí a vydrží měkká a vláčná týden (teda kdyby se nesežrala hned první den...).

    1. na komentář reaguje Nikar — #38
    superkarma: 0 18.12.2014, 15:11:20
  10. avatar
    [33] Hanula [*]

    Sml15já ji teda moc nedám - jen kousek, ale mít ji nemusím...

    superkarma: 0 18.12.2014, 13:51:04
  11. avatar
    [32] vodfon, kolie [*]

    já mám každoročně svoji dietní, peče mi ji moje hodná nevěstaSml59Sml59Sml59Já si peču dietní cukrovíSml16a hodněSml59Sml59Sml59protože jsem velký žroutSml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 18.12.2014, 12:46:36
  12. avatar
    [31] hubajda [*]

    datura — #6ty jo ta je pekna ja sice delam kynute ale to pleteni me moc nejde vyzkousela jsem nekolik stylu a stale to neni ono moje mama ma jeden a ten ja zrejme nepochopim

    1. na komentář reaguje datura — #36
    superkarma: 0 18.12.2014, 12:15:30

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] hubajda [*]

    ja delam tu svoji pudinkovou drzim se dobreho receptu

    superkarma: 0 18.12.2014, 12:12:16
  2. [29] cilani [*]

    Kupnou moc nemusím, přijde mi taková umělá. Milovala jsem vánočku s kakaem, jen tak suchou nebo s máslem, ale když jsem v poslední době zkusila koupit vánočku, měla divnou chuť, spíš mi přišla bez chuti. Nedám dopustit na domácí babiččinu vánočku plnou mandlí, to je lahoda..

    superkarma: 0 18.12.2014, 11:07:07
  3. [28] Rikina [*]

    Pentlička — #19 Sml22 že jo. Taky si kupuju jenom tu malou, protože tradice, a kdyby náhodou přišla návštěva.

    superkarma: 0 18.12.2014, 11:02:40
  4. [27] Violeta [*]

    Sml69Na klasickou českou vánočku si netroufnu. Naštěstí moje mamka i ve svých 87 letech ji umí skvěle, vždy se pečení vánočky ráda ujme. Jinak ji ale kupuji i během roku.

    superkarma: 0 18.12.2014, 11:01:56
  5. [26] Rikina [*]

    Moje máti asi tak padesát let peče domácí vánočku. Zatím to nikdy nevypadalo jako vánočka, a je to suchý těsto, chuťově nic moc, zachraňuje se to tím, že se namaže máslem a džemem, aby se to dalo sníst. Sml80 A musí se sníst rychle, jinak ztvrdne. Je ještě šance ji rozpéct, ale spíš se sype ptáčkům. Sml32 Sama jsem se nikdy nesnažila, vánočku kupuju. Ty malé vánočky z pekařství jsou jedlé, jsou v nich rozinky, oříšky, na vršku mandle, není to zbytečně sladké, a protože jsou malé, tak se stačí sníst a nezbývají ztvrdlé patky, které nikdo nechce.Sml80

    1. na komentář reaguje Kadla — #34
    superkarma: 0 18.12.2014, 11:01:04
  6. avatar
    [25] Pentlička [*]

    Já už jedla spoustu doma pečených vánoček a nechutnala mi ani jedna. Kolikrát ta kupovaná mi přišla chuťově lepší. S těmi éčky souhlasím, ale je to jen jednou v roce (no ještě mazanec na Velikonoce, to vlastně totéž, co vánočka, akorát jiný tvar).

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:49:29
  7. avatar
    [24] blanca [*]

    gerda — #18 děkuji Sml16

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:28:22
  8. avatar
    [23] datura [*]

    [10 pletu z 9, ale to ti asi stačit nebude, co ?? /4,3,2 /Sml16

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:27:51
  9. avatar
    [22] datura [*]

    gerda — #7no nevím, tchýně dělala pouze kynutou a málem jsem se jí zadusila, tak asi záleží i na tom, kdo jí upeče Sml30Sml30Sml30 zkrátka dělám tvarohovou, ta se mi nezdrcne a tečka.

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:26:25
  10. [21] Pavla_b [*]

    Vánočku mám moc ráda, už se těším na pečení, recept mám od maminky, vždycky se mi zatím podařila a byla moc dobrá.Sml22

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:26:06
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Pentlička — #19se nedivím, když je kupovanáSml57 - taky by mi nejela. Však si přečti, jak je taky mj. vycpaná éčky.Sml58

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:18:41
  12. avatar
    [19] Pentlička [*]

    Vánočku kupuju. Nikdy jsem ji neuměla upéct a ani jsem se nikdy nepokoušela. Znám své limity, co se týče kuchyně. Stejně ji kupuju jen proto, že je to tradice, moc mi neleze.

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    2. na komentář reaguje Rikina — #28
    superkarma: 0 18.12.2014, 09:13:31
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    blanca — #17máš ode mě vzkazSml16

    1. na komentář reaguje blanca — #24
    superkarma: 0 18.12.2014, 09:05:09
  14. avatar
    [17] blanca [*]

    gerda — #2 taky by mi docela zajímal návod na pletení z 10 Sml58. Umím jen ze šesti, ta se taky nikdy nerozjede, ale z deseti neznám, máš někde odkaz, prosím? Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 18.12.2014, 08:58:35
  15. avatar
    [16] paníliška [*]

    Mě to pečení hrozně baví, ale děcka to moc nejí. Tak váhám, jestli se letos do vánočky pustím. Sml80

    superkarma: 0 18.12.2014, 08:50:11
  16. avatar
    [15] Jandywoman [*]

    Dvakrát se mi moc nepovedla, tak jsem to vzdala a kupuji jiSml15

    superkarma: 0 18.12.2014, 08:43:33
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    kloska — #10máš to ve vzkazuSml53

    superkarma: 0 18.12.2014, 08:43:14
  18. avatar
    [13] luneta [*]

    my jíme kupovanou,domácí nám nechutná.Ta od Datury vypadá dobře,ale bez mandlí

    superkarma: 0 18.12.2014, 08:40:25
  19. [12] Elis19 [*]

    Já vánočku ještě nikdy nezkoušela péci, nostalgicky vzpomínám že moje babička každé vánoce přivážela dvě velké vánočky.Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 18.12.2014, 07:50:33
  20. [11] kloska [*]

    Letos mám zlomené pravé zápěstí, ale pro rodinu a přátele váínočku upeču, už jsem jednu na zkoušku zkusila a jde to:-) Pečení vánočky si nenechám ujít:-) Pletu ze 6, těsto dělá pekárna....

    superkarma: 0 18.12.2014, 07:44:20
  21. [10] kloska [*]

    gerda — #2 pletenou z 10 neumím, nemáš někde návod? já pletu ze 6 (viz Stupka), taky se nikdy nerozjede:-)

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 18.12.2014, 07:41:14
  22. avatar
    [9] elly [*]

    datura — #6ta podle dnešního i podle receptu v odkazu je krásně vláčná, jemná, voňavá a cokoliv jiného, jen ne suchá. Opravdu, slibuju Sml67

    superkarma: 0 18.12.2014, 07:35:14
  23. [8] murat [*]

    peču štolu, vánočku nemusím

    superkarma: 0 18.12.2014, 07:31:47
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    datura — #6nechápu, co je na kynuté máslové vánočce se žloutkama suchého?Sml80 Navíc, je stále vláčná, dokud se nesní.

    1. na komentář reaguje datura — #22
    superkarma: 0 18.12.2014, 07:29:07
  25. avatar
    [6] datura [*]

    Vánočku peču hned v několika exemplářích / pro rodiny dcer/. Ale nedělám kynutou, ale tvarohovou s práškem do pečiva a ještě se mi nestalo, že by se nepovedla a navíc není tak suchá, jako ta kynutá. Vevnitř i na povrchu je plno mandlí.Vypadá takhle :

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    2. na komentář reaguje elly — #9
    3. na komentář reaguje hubajda — #31
    4. na komentář reaguje FAXÍK — #35
    5. na komentář reaguje anina4 — #41
    superkarma: 1 18.12.2014, 07:12:38
  26. avatar
    [5] DanaD [*]

    gerda — #4 ale vim, ale me toproste nechutna, ja na to sladky moc nejsemSml16

    superkarma: 0 18.12.2014, 07:03:39
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    DanaD — #3nevíš, co je dobrýSml30

    1. na komentář reaguje DanaD — #5
    superkarma: 1 18.12.2014, 06:35:08
  28. avatar
    [3] DanaD [*]

    tak u nas vánočka klidně chybět může, u nás ji nikdo nejí Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 1 18.12.2014, 06:19:57
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    já se moc těším, až letos vyzkouším vánočku pletenou z 10 pramenů a která se mi konečně nerozjedeSml30 Ale do těsta dám aspoň 3 žloutky, skoro kilo mouky, aby to stálo za to a nesežrala se ihned.Sml54

    1. na komentář reaguje kloska — #10
    2. na komentář reaguje blanca — #17
    superkarma: 0 18.12.2014, 06:15:14
  30. avatar
    [1] rendvo [*]

    vánočku peče vždy maminka, já jsem ráda že ji nemusím dělat a ona má radost že ji může dělat a všem chutná Sml59

    superkarma: 0 18.12.2014, 00:31:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme