Domácnost

Co nejradši jíme? Drůbež jednoznačně vede!

Kuře na jídelníčku vedeSvíčková. Vepřo-knedlo-zelo. Smažený kapr. Roštěnka. Ano, čas od času. Ale nejčastěji se na jídelníčku průměrného Čecha objevuje drůbež. Kuře, krůta, ale i tučnější kačena…

Na světě existuje nespočet receptů na přípravu drůbežího masa. Co člověk – to jiná chuť, jiná oblíbená receptura. Drůbež se těší stále větší oblibě strávníků, dietologové jásají.

Minerály, vitaminy, žádný tuk: Drůbež je jistota!

Stačí se podívat na jídelní lístky restaurací, barů, pizzerií i do domácích kuchařek a zjistíme, že soupis receptů by ve finále vydal možná na ještě silnější a objemnější knížku, než je telefonní seznam. Drůbeží maso je stále oblíbenější a jeho konzumace se rapidně zvyšuje. Podíl tuku je zanedbatelný. Dietologové si mnou ruce.

Proč tomu tak je?

Potravinová pyramidaDrůbež je zdrojem tak zvaných plnohodnotných bílkovin, vitaminů, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek.

Když se podíváme na známou výživovou pyramidu, je v jejím pomyslném třetím patře ve společnosti s rybami, vejci, luštěninami, ořechy, mlékem a mléčnými výrobky.

Vitaminy, bílkoviny, minerály

Bílé drůbeží maso bez kůže není příliš tučné a neobsahuje tolik cholesterolu, naopak je bohaté na plnohodnotné bílkoviny. Z minerálních látek obsahuje drůbeží maso draslík, ten snižuje krevní tlak, fosfor, ten je důležitý k ukládání vápníku, zinek, pomáhá hojení ran.

Dále má drůbeží maso v porovnání třeba s vepřovým více vitaminů skupiny B, které podporují metabolismus a povzbuzují růst a kvalitu pokožky, a můžeme pokračovat vitaminem E, který je důležitý k ochraně buněk před působením škodlivin.

Zásady a skrytá nebezpečí

Při přípravě drůbežího masa je nezbytné, aby bylo důkladně uvařeno, upečeno, ugrilováno. Při grilování drůbežího masa je přímo nutné dbát na to, aby bylo dostatečně propečené, a tím se zabránilo případným alimentárním nákazám.

Drůbež nakupujeme výhradně v solidních obchodech se spolehlivým chladicím boxem a tam, kde máte jistotu, že dostaneme zaručeně čerstvé zboží. Stejně tak musí jednat nákupčí v restauracích, vybírat hluboko zmrazená nebo čerstvá kuřata a důkladně kontrolovat datum spotřeby.

Určitě se nevyplatí kupovat lacinou drůbež prodávanou na tržištích. Nejen že tam hygienické podmínky bývají žalostné, ale ještě je možné narazit na kuřata několikrát rozmražená a opět zmražená, anebo narazit na kuře vykrmené penicilinem.

Smažené kuře

Co s mraženým?

Mražené kuře se před přípravou rozmrazuje v míse přímo v chladničce nebo na zvláštním místě, nikoli na kuchyňském stole mezi ostatními potravinami. Vařit se má při vnitřní teplotě alespoň 80 °C. Ať už si dáte na vaření jakkoliv záležet, rukou, jíž jste se dotýkali syrového masa a drůbeže, se nedotýkejte žádné potraviny, kterou nebudete tepelně zpracovávat. I tak by se bakterie mohly rozšířit.

Drůbeží maso nikdy nejezte, má-li růžovou barvu nebo je-li krvavé. Je tu jednoduchá pomůcka – jestliže zabodnete vidličku do stehna, musí vytékat čirá nekrvavá šťáva.

Čím drůbež zapít?

V každé dobré restauraci je dobrý sommeliér, a tak vám k pokrmům z drůbeže nabídne ta správná vína, která dokreslí váš gastronomický zážitek. Ke světlým masům, jako je právě drůbež, ale také ryby, telecí maso, světlé omáčky a čerstvé světlé sýry, se podávají bílá vína.

Ke drůbežímu nářezu se hodí víno výraznější, bílé – Neuburské nebo Sylvánské zelené, kuřecí či krůtí maso doplní vhodně plnější bílá vína, mírně aromatická, jako je třeba Müller-Thurgau. Ke krocanovi, jehož maso může být jak bílé, tak tmavé, můžeme podávat i víno červené, a to například jakostní Rulandské modré.

Také upřednostňujete drůbež? Jak často si ji dopřáváte a co jíte nejraději?

   
02.09.2009 - Zvířátka - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. [30] Samík97 [*]

    Drůbež je sice dobrá , ale už se těším na podzimní zvěřinu:bažant na víně, zajíc na smetaně nebo na špeku...mňam.

    superkarma: 0 07.09.2009, 17:11:40
  2. [29] Newton [*]

    Jíme doma všechny druhy masa, myslím, že by se to mělo střídat. Nejvíce nám samozřejmě chutná to, co nám uvaří někdo jiný Sml16Sml23

    superkarma: 0 04.09.2009, 15:25:39
  3. [28] dasad [*]

    Marie Šrámková — #18 jojo kachnu mame moc radi, treba na ta na jablkach, mnamSml22  http://www.nadoma.cz/recepty/slug_188238

    superkarma: 0 03.09.2009, 10:02:00
  4. avatar
    [27] čiperka [*]

    Nejraději mám tzv.nezdravé červené maso.Bílá masa se mi rychle přejíSml15...

    superkarma: 0 02.09.2009, 20:26:37
  5. [26] martinkan [*]

    a taky je krásně krmí hormonama aby rychle rostly, kuřátka naše :-)

    superkarma: 0 02.09.2009, 18:22:02
  6. avatar
    [25] Luciiiik [*]

    Drůbeží maso je super nejlepší jen tak přírodní se zeleninou, sýrem, smetanou...mňam

    superkarma: 0 02.09.2009, 18:19:07
  7. avatar
    [24] kapkamore [*]

    Nejraději mám kuře a nějakou tu rybu, mořskou štiku a jiné, kuře jde připravit na mnoho způsobů...hovězí vyjímečně a vepřové minimálně...

    superkarma: 0 02.09.2009, 17:36:44
  8. avatar
    [23] Suzanne [*]

    Nejradši mám hovězí. A k tomu bílé víno.Sml24

    superkarma: 0 02.09.2009, 16:57:59
  9. avatar
    [22] SStream [*]

    Mno. Ono to asi nebude o dietách. Český národ papá kuřata páč je to nejlevnější dostupné "maso". A také je nejjednošší na přípravu, což je při dnešní uspěchané době vlastnost vítaná. A já už z prevence nejím vůbec nic Sml30

    superkarma: 1 02.09.2009, 15:01:35
  10. avatar
    [21] Solei [*]

    Kachnu jím a moc ráda, ale nejvíc mi chutná hodně vypečená takže si ji dám maximálně tak u číňanů. Speciálně mám nejraději úpravu Kachna po thajsku - ale musí to být ta, kterou dělají na Arbesově náměstí ta je totiž úplně jiná než všude jinde (mají vlastní omáčku).

    superkarma: 0 02.09.2009, 14:11:30
  11. avatar
    [20] Solei [*]

    soupis receptů by na tlustou knížku nevydal - všude je více méně to samé, žádná změna, žádná fantazie. Kuře na žampionech, na paprice, kuřecí rolka se špenátem, trojobal, alá čína.... myslím jsem toho moc nevynechala.

    superkarma: 0 02.09.2009, 14:10:02
  12. [19] janina01 [*]

    Marie Šrámková — #18 tak jednou ročně se zelím, na chuť dobrá, ale masa málo Sml30

    superkarma: 0 02.09.2009, 14:08:01
  13. [18] Marie Šrámková [*]

    ...a jíte vůbec někdo kachnu? A jak?

    1. na komentář reaguje janina01 — #19
    2. na komentář reaguje dasad — #28
    superkarma: 0 02.09.2009, 13:10:58
  14. [17] Marie Šrámková [*]

    ToraToraTora — #16 ...chce to argentinského býčka! Prý je mají v Praze v ulici Na tržišti u jednoho soukromého řezníka úplně nejlepší! (Asi ale nebude to maso z nejlevnějších Sml16)

    superkarma: 0 02.09.2009, 13:09:16
  15. avatar
    [16] ToraToraTora [*]

    Přidávám se k těm, co jsou přejezeni kuřaty z velkochovů. O to víc si pochutnám na mase jiném nebo na jídle bezmasém. A když si chci dát hovězí, tak místo vysušeného předraženého z krav , které pamatují ještě Západní a Východní Německo, to radši někde v restauraci, od kuchaře, který umí třeba tatarák nebo carpacio

    1. na komentář reaguje Marie Šrámková — #17
    superkarma: 0 02.09.2009, 12:27:44
  16. [15] jastura [*]

    Kuřecí už mi moc nechutná, jsem ho doslova přejezená. Takové vepřové.. mňam mňam. Z ryb kapra a hejka, mořské potvory ke mně nesmí..

    superkarma: 0 02.09.2009, 12:15:58
  17. avatar
    [14] Bazuzu [*]

    Drůbeže už je moc. Ono takové kvalitní hovězí... Prý je nejlepší z mas. Kuře je moc blátivé, protože je příliš rychle "vyhnané".

    superkarma: 0 02.09.2009, 12:08:41
  18. [13] Marie Šrámková [*]

    Jako dítě jsem měla nejradši pečené kuře s bramborem - od maminky. Na špeku a na másle, žádná vodová šťáva... mňamka!

    superkarma: 0 02.09.2009, 12:06:27
  19. avatar
    [12] Žábina [*]

    wtipna — #11 tak na gril mám krkovici taky moc ráda, možná nejvíc ze všech grilovaných masíček...

    superkarma: 0 02.09.2009, 11:40:11
  20. avatar
    [11] wtipna [*]

    Tak koukám, že snad jenom my pravidelně grilujeme krkovičku. Sml30 Nebo párečky obalené slaninou. Sml26 Dělám si srandu, krkovičky jsme se už přejedli. A o víkendu jsme grilovali lososa, mňááám! Sml20

    1. na komentář reaguje Žábina — #12
    superkarma: 0 02.09.2009, 10:55:30
  21. avatar
    [10] Žábina [*]

    kuře máme na jídelníčku pravidelně, kupuju velké balení kuřecích řízků, rozporcuju a mám pořád po ruce

    vepřové máme také rádi, ale nekupuju ho tak často

    hovězí neděláme skoro vůbec

    superkarma: 0 02.09.2009, 09:11:57
  22. [9] Anai [*]

    Kuřecí a krůtí spolu s rybama, které mám úplně nejradši zase spolu s moř. polody jasně vedou - nejen proto, že je to zdravé a nízkutučné, ale i kvůli chuti. Z vepř. jím jen panenky a to tak dvakrát za rok (někdy v nějaké cyklohospodě pozřu i krkovici, co se dá dělat, na cestách, ale nedobrovolně) a jednou za rok si dám biftek. Česká jídla jsem postupně zavrhla už úplně kvůli kcal,. ačkoliv je umím z minulosti vařit excelentně, vařím výhradně středomořskou kuchyni.

    superkarma: 0 02.09.2009, 09:05:38
  23. avatar
    [8] Tulinka [*]

    Samozřejmě drůbeží(kuře,krůta),ryby-pangasius,losos,filé.Maso,které nemusím je hovězí to mám tak 3x do roka.Maso mi stačí tak 4x do týdne Sml22

    superkarma: 0 02.09.2009, 09:01:50
  24. avatar
    [7] Jingle [*]

    Zajímavá směsice článků, 25.8. jako téma "Už jste zachránili týrané zvíře ? " a 2.9., které týrané zvíře máte na talíři nejraději? Sml80

    superkarma: 1 02.09.2009, 08:36:24
  25. avatar
    [6] *modrá [*]

    Neupřednostňuju drůbež ale mořské ryby a potvory a když nejsou ty tak dám přednost kusu prasete. Kuře až na konec...

    superkarma: 0 02.09.2009, 07:48:22
  26. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Jíme všechno maso, ale drůbeží vede Sml67

    superkarma: 0 02.09.2009, 05:55:27
  27. avatar
    [4] Bazuzu [*]

    ...no a taková falešná "svíčková" z krůtích prsou - to nemá chybu!!!

    superkarma: 0 02.09.2009, 04:51:13
  28. avatar
    [3] Bazuzu [*]

    Pořád mám po ruce v lednici naporcované kuřecí řízky. Stačí, když na rychlo potřebuju uvařit, vytáhnu z mrazáku příslušný počet porcí a je to. Dobré taky, když vás začne honit mlsná!

    superkarma: 0 02.09.2009, 04:49:44
  29. avatar
    [2] Dante Alighieri [*]

    Taky mám nejradši kuře nebo krůtu, do hamburgeru pak hovězí. Vepřové nejím skoro vůbec, nevoní mi.

    superkarma: 0 02.09.2009, 00:40:39
  30. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    u nás vede veškerá drůbežSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 02.09.2009, 00:36:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme