Reklama

V lidovém léčitelství Sibiře, Mongolska i některých oblastí Číny byl rakytník znám již v dávné minulosti. Pro ostatní národy znamená zázračnou rostlinu budoucnosti… Přečtěte si, co (ne)víte o rakytníku, dalším zázraku Matky přírody.

Třpytící se kůň

Latinský název rakytníku řešetlákového - hippophae rhamnoides, pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde tato dřevina rostla, přibírala na váze a jejich srst měla nádherný lesklý nádech.
Od zvířat bychom se měli učit, umí velmi dobře vycítit, co zdravého nám příroda nabízí. A rakytník, to je jeden z největších zázraků přírody.

rakytník

Přečtěte si také:

Výskyt rakytníku

V Evropě se s rakytníkem setkáme na mnoha místech, především podél mořského pobřeží, na březích řek nebo na písečnatých místech v blízkosti vodních nádrží. Nejsevernějším místem výskytu rakytníku je severozápadní část norských fjordů. U nás se začal rozšiřovat začátkem 60. let minulého století. První kulturní odrůdy se vysazovaly na plantážích drobného ovoce, v zahrádkách a větších výsadbách až později. Byly to původní odrůdy z bývalého Sovětského svazu, z oblasti Altaje.

10x více vitamínu C než pomeranč

rakytníkRakytník má 10x více vitamínu C než pomeranč (vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitaminu C pokryje jedna jediná bobulka). Užívání rakytníku je proto vhodné při nejrůznějších virózách a chřipkách, kdy je potřeba doplnit vitaminy a posílit imunitu. Dále je rakytník vynikající pro očistu organizmu od toxických zplodin, zabraňuje také vypadávání vlasů a zlepšuje stav kloubů při revmatismu. Dobře působí i na normalizaci krevního tlaku, krevních tuků, preventivně chrání cévy.

Pěstování a sběr

Doba sázení i sklízení rakytníku řešetlákového je na podzim. Jedná se o keř, kde se vysazuje rostlina samčí i samičí. Keře dorůstají až do výšky pěti metrů a vytváří krásnou zahradní dekoraci. Kvalitní plody se získají zpravidla až ve čtvrtém roce po výsadbě.
Plody rakytníků se suší a dělá se z nich čaj, výborné jsou také kompoty, protlaky, sirupy a hlavně přírodní ovocný rakytníkový likér.
Rakytníkové bobulky můžeme také zamrazit do mrazáku a konzumovat je v průběhu zimního období.

Příprava rakytníkovového čaje

2 polévkové lžíce usušených rakytníkových plodů se vaří ve vodě po dobu 5 minut a poté se scedí. Pije se vlažný a připravuje se vždy čerstvý.

Rakytníkový olej

Vysoce regenerační účinky má, u nás zatím ne příliš používaný olej z rakytníku, obsahující velké množství vitamínu A, C a E. Při vnitřním užívání pozitivně ovlivňuje činnost jater, pankreatu, snižuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů a velmi dobře působí i při hemeroidech. Při vnější aplikaci je vynikající při termických i chemických popáleninách, ale také při omrzlinách a při ozařování.
Zajímavost
Jako vitaminový doplněk a ochrana před zářením byl rakytníkový olej používán například ruskými kosmonauty.

Příprava domácího rakytníkového oleje

Usušené rakytníkové plody se rozdrtí a zalijí slunečnicovým nebo olivovým olejem tak, aby byly zakryté. Pro vnitřní užívání je lepší panenský olivový olej. Směs se nechá v uzavřené nádobě stát 3 až 4 týdny na teplém místě. Každý den se směs protřepává. Poté se přecedí a zbytek se protlačí přes řídké plátno.
Olej se skladuje v lékovce z tmavého skla na chladném místě. Vnitřně se užívá 3 krát denně 1 čajová lžička.

A můžete letět do vesmíru :)

Použitý zdroj: www.byliny.vitalion.cz