Reklama

První vzpomínky na žvýkačky mají naši dědečkové a babičky od amerických vojáků při osvobození v roce 1945. Americká armáda však zásobuje své vojáky žvýkačkami od první světové války až dodnes. Vědecké studie totiž už v roce 1939 prokázaly, že žvýkání snižuje napětí svalů a pomáhá lidem cítit se lépe a být v pohodě.

Dalším známým důvodem a přínosem žvýkání je zlepšení koncentrace při určitém výkonu. Například mnoha řidičům kamionů pomáhá za volantem udržet soustředěnost právě žvýkání.

Převážná většina lidí žvýká kvůli osvěžení dechu a úst, nebo žvýkačkou zahání chuť na něco dobrého mezi jídlem. Člověk si ale vesměs vůbec neuvědomuje ten největší přínos žvýkání – žvýkání speciálních žvýkaček totiž pomáhá při boji se zubním kazem a mělo by být běžnou součástí dentální hygieny. To dokazuje celá řada vědeckých studií realizovaných v posledních letech.

Co jste o žvýkání asi nevěděli

· Žvýkání bylo po řadu let tabu – jednalo se přece o neslušné chování. Jak se ovšem stále více a více lidí dovídá o výhodách, která má žvýkání ve vztahu ke zdraví zubní dutiny a prevenci zubního kazu, je žvýkání i společensky přijatelnější. Vždyť stačí dvacetiminutové žvýkání po jídle, abyste významně přispěli ke zdraví svých zubů. A to za to stojí, že?

· Žvýkání může být někdy během dne dokonce přínosnější než zubní kartáček s pastou. Například po požití neředěných džusů nebo ovocných šťáv je dobré s čistěním zubů 20 až 30 minut posečkat. Sklovina může být z důvodu demineralizace právě v tuto dobu náchylnější k mechanickému poškození. Naopak v tuto chvíli je vhodné využít žvýkačku Orbit Professional, která zuby jemně vyčistí a pomůže neutralizovat vznikající kyselé prostředí.

· Se žvýkáním je spojena řada pověr a mýtů. Jedním z nejznámějších je to, že žvýkačka prý poškozuje plomby v zubech. Podle stomatologů se ovšem jedná o dosti nepravděpodobnou událost. Plomby se většinou poškodí působením tvrdých předmětů (například skořápka ořechu atp.) a není možné je poškodit něčím tak měkkým, jako je žvýkačka. Žvýkačka ani plomby nevytahuje – pakliže k takové nezvyklé události dojde, plomba již byla poškozená a v prostoru mezi ní a plombou se množily nebezpečné bakterie. Žvýkačka tak pouze urychlila to, co bylo stejně nevyhnutelné, a navštívíte-li v takové chvíli zubního lékaře, snížíte riziko rozšíření zubního kazu.

· Měkkost a jemnost žvýkačky je způsobena použitými surovinami. Žvýkačka se totiž skládá především z pryskyřicového základu. Dříve se používaly různé druhy přírodní pryskyřice, dnes je to především pryskyřice umělá ve směsi s vybranými přírodními pryskyřicemi ze speciálních borovic, které rostou v jižních částech USA. Součástí žvýkačky jsou i náhradní sladidla, která nepoškozují zuby, a také změkčovadla, které zajišťují, že všechny suroviny jsou náležitě promíchané a že žvýkačka zůstává měkká a pružná.

Redakční poznámka: Zajímalo nás, co se stane, když žvýkačku spolkneme. Zalepí nám žaludek? Střeva??? Umělá hmota nás otráví!!!! Vyjde nám ze střev jako divná hmota…Tak tyhle strašidelné výkřiky se vám možná v dětství honily hlavou po spolknutí žvýkačky jako nám…

Zeptali jsme se tedy na tiskové konferenci jednoho ze zástupců Orbitu, aby nás konečně zbavil těchto traumat z dětství :-)))), jak to tedy je... Odpověď byla triviální – žvýkačka se v žaludku rozplyne a opravdu neškodí. Tak nám spadl kámen ze srdce. Jenže… tehdy ty žvýkačky byly možná z jiných materiálů… ale to už raději nechme minulosti a dětským představám :-)))))))))))).