Vaření

Co jste nevěděli o sýrech

Sýry jsou naší oblíbenou pochoutkou. Dopřáváme si je k snídani či svačině nebo jako chuťovku při posezeních s přáteli. Mnozí z nás si je nejraději vychutnávají jen tak, třeba se sklenkou dobrého vína. Co o sýrech ale vlastně víme? 

Kdy přesně byl první kousek sýra vyroben, není známo. Obvykle se jeho vznik datuje k období 8 000 – 6 000 let př. n. l. Za velký přínos sýrařskému umění vděčíme především Římanům, kteří se nebáli experimentovat a k výrobě sýra používali nejrůznější druhy mléka. Zároveň se naučili ovlivňovat jednotlivé fáze zrání a rozmanitost chutí zajišťovali skladováním v místnostech s rozdílnou vlhkostí a teplem.

sýry

S cílem dosáhnout lepších gurmánských zážitků „udili“ sýry kouřem z kamen, omývali je, do některých typů dokonce přidávali bylinky. Později začali do přípravy zapojovat také syřidlo – enzym srážející mléčné proteiny získávali z žaludků kůzlat či jehňat. Není divu, že při veškeré této péči nezůstala sláva sýrů jen uvnitř Římského impéria, ale postupně se rozšířila téměř po celé Evropě.

Za celou historii výroby sýrů došlo k nesčetným proměnám nejen ve způsobu vyrábění, ale zejména konzumace, servírování a kombinování této pochoutky. K největším změnám ve výrobě sýra došlo v 19. století. V této době si přestali farmáři vyrábět sýr sami a začali dodávat mléko od svých krav, koz a ovcí do nově vznikajících sýrařských spolků.

Sýry lze v dnešní době dělit do celé řady kategorií. Mezi nejznámější patří čerstvé, měkké, polotvrdé, tvrdé, plísňové a zrající sýry. Každé jsou specifické svou výrobou, dobou zrání, svým vzhledem, způsobem uchování, servírování a zejména chutí. Pokud si chcete na sýru opravdu pochutnat, řiďte se vždy pár základními pravidly.

Dávejte pozor, co kupujete

Možná už se vám už také stalo, že sýr, který jste si zakoupili, svou chutí sýr moc nepřipomínal. Pravděpodobně jste si koupili alternativu sýra, který je namísto mléka vyroben z rostlinného tuku. Jedná se většinou o alternativy tvrdých sýrů, ale narazit můžeme i na náhražky tavených. Několikanásobně levnější varianta opravdového a kvalitního sýra má však méně výraznější chuť připomínající spíše margarín, je mléčně netypická a už na první kousnutí poznáte, že něco je jinak. Rozdíl lze najít i v konzistenci, která je drobivá, písčitá apod.

Na porcování záleží

Abyste si dobrý sýr vychutnali co nejlépe, je důležité vědět, jak ho správně naporcovat. Správné krájení je důležité nejen kvůli vzhledu sýra, ale zejména pro jeho chuť. Pokud sýr začnete krájet a nedodržíte při tom určitá pravidla, může se stát, že si tak naplno nevychutnáte vše, co vám může nabídnout.  Stačí jen dodržet pár základních rad a uvidíte, že degustace vašich výtvorů bude hodna i těch nejslavnějších výrobců sýra.  Základním pravidlem je, že by jednotlivé porce měly vždy obsahovat stejný podíl kůrky. Důležité je pak pamatovat především na to, že sýr je třeba krájet vždy podle jeho tvaru:

  • Především používejte nabroušený nůž bez pilky. Mezi jednotlivými řezy nůž otírejte hadříkem, abyste nemíchali chutě sýrů mezi sebou.
  • Kulaté nebo čtvercové sýry, jako např. Camembert, se krájejí jako dort počínaje od středu. Tímto způsobem získáte plátky trojúhelníkového tvaru.
  • Sýry obdélníkového tvaru (např. Brique) se krájí souběžně s kratší stranou. Pokud chcete raději dílky do špičky, krájejte sýr napříč. Sýry, které mají spíše trojúhelníkový tvar (jako např. Brie nebo Roquefort) mohou být krájeny na plátky, na různé kousky nebo do vějíře.

sýr

Jak servírovat a s čím kombinovat?

Každý z výše uvedených druhů sýrů má své kouzlo. Každý má specifickou chuť a tu lze podtrhnout nejen správným krájením, ale i  různými kombinacemi s dalším jídlem či vínem. Pojďte se podívat na nejlepší kombinace vybraných sýrů Président.

Camembert

Nejznámější a nejoblíbenější druh měkkého zrajícího sýru s bílou plísní na povrchu. Je bohatý na bílkoviny a vápník. Nejlépe chutná s čerstvými jahodami či grahamovým pečivem a červeným Svatovavřineckým vínem či bílým Cremant d´Alsace.

Maasdamer

Tvrdý sýr vyznačující se máslovou chutí s ovocným nádechem s delikátní texturou. Nejlépe chutná s lískovými ořechy a kmínovým chlebem v kombinaci s víny typu Frankovka či francouzským Côtes du Rhône AOC.

Le Bleu

Plísňový sýr s vláčným sýrovým těstem obohaceným o modrou plíseň, která se skrývá pod sametovou bílou plísní. Nejlépe chutná s bílým pečivem či jako součást zeleninového salátu. Ideální je v kombinaci s červeným francouzským vínem Cremant d´Alsace.

La Brique

Zralý sýr s tenkou jantarově žlutavou kůrkou, pod kterou se ukrývá jemné, krémovité těsto s výraznou silnou chutí doprovázenou velmi aromatickou vůní. Nejlépe chutná se sušenými jablky a celozrnným chlebem s bílým vínem, jako je Pálava či francouzské Entre Deux Mers AOC.

Jak sýry skladovat?

Nyní již víte, jak sýry správně servírovat, krájet a kombinovat. Jak je to ale s jejich uchováváním? Má i jejich skladování nějaká pravidla? I zde je nutné dodržovat odlišnosti mezi různými typy sýrů.

Tvrdé sýry (emmentál, gouda, cheddar, maasdamer) po dokrájení zabalte a utěsněte do potravinářské fólie, čímž se zabrání styku se vzduchem v ledničce. Nejlepším způsobem, jak skladovat plísňové sýry, je zabalit je do potravinové fólie a uložit do lednice. Do fólie vytvořte několik otvorů, sýr tak bude dýchat a nebude ztrácet na vlhkosti.  Sýry typu camembert ale raději uchovávejte v dřevěné krabičce. Jejich původní konzistence se naruší jen minimálně a sýry vám vydrží co nejdéle. Sýry typu brie je pak ideální uskladnit ve vzduchotěsné plastové nádobě, která v sobě po uložení v lednici vytvoří dostatečnou vlhkost, díky které se zachová čerstvost sýra.

   
18.11.2016 - Sýr a vejce - autor: Tiskový materiál

Komentáře:

  1. [5] Andreadornova [*]

    Sýry nemusím Sml15

    superkarma: 0 18.11.2016, 23:32:35
  2. [4] Misička [*]

    Sýry jsou u nás nejoblíbenější.

    superkarma: 0 18.11.2016, 16:55:19
  3. avatar
    [3] RenataMor [*]

    sýry máme rádi

    superkarma: 0 18.11.2016, 15:23:59
  4. avatar
    [2] Myškomedvídek [*]

    Sml67

    superkarma: 0 18.11.2016, 11:48:19
  5. [1] bobani [*]

    sýry mám moc ráda

    superkarma: 0 18.11.2016, 09:08:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme