.

Co jíst na vánoční svátky... aby nám kila nenaskočila zpátky?

Novinky

Co jíst na vánoční svátky... aby nám kila nenaskočila zpátky?

Vánoce se z velké části točí okolo dobrého jídla. Abychom si nemuseli dávat hubnoucí novoroční předsevzetí, zkusme regulovat příjem potravin. Připravili jsme pro vás chutný odlehčený jídelníček na celý den včetně štědrovečerní večeře…

Snídaně: Vánočka ze špaldové mouky

vanocicc

Ingredience na 1 vánočku

  • 250 g špaldové mouky
  • 50 g tmavého třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 0,5 balíčku droždí
  • 2 menší žloutky
  • 125 ml mléka (popř. alternativního mléka-rýžového, mandlového…)
  • menší hrst rozinek (popřípadě brusinek)
  • menší hrst mandlí nebo jiných ořechů
  • vanilkový lusk
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • trochu rumu

Postup

  • Nejdříve si připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí. Mezitím (než nám vzejde kvásek) si namočíme do rumu rozinky nebo brusinky. V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Do směsi přidáme pokrájené rozinky (brusinky), nasekané mandle, citrónovou kůru, sůl, vanilku, zbytek vlažného mléka a kvásek.
  • Vše pečlivě promícháme a na závěr přidáme asi 200g špaldové mouky (předem ji prosejeme). Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme špaldovou moukou a necháme aspoň hodinu kynout na teplém místě.
  • Těsto poté na pomoučněném vále smícháme se zbytkem špaldové mouky. Vánočku pleteme z 9 proužků těsta. Spodní patro pleteme ze 4, druhé ze 3 a vrchní ze 2 proužků. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme 15 minut na 190 stupňů a poté ještě 20-30 minut na 170 stupňů.

Přesnídávka: Jablko zapečené s tvarohem, ořechy a sušeným ovocem

ddddd

Ingredience na 1 porci

  • 1 jablko
  • 10g sušených meruněk nebo jiného ovoce
  • lžička loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 50g nízkotučného tvarohu
  • skořice
  • lžička javorového sirupu (popř. agáve nebo datlový sirup)

Postup

  • Ořechy a sušené ovoce nakrájíme na malé kousky, zalijeme trochou vody a krátce povaříme.
  • Směs smícháme s tvarohem a javorovým sirupem a skořicí. Jablko zbavíme stopky a jádřince, vzniklou dutinu v jablku plníme tvarohovou směsí.
  • Jablko poté postavíme do zapékací mísy, podlijeme trochou vody a upečeme dozlatova v troubě při 180°C.

Oběd: Zelňačka s uzeným templem

dodeee

Ingredience na 4 porce

  • 4 velké brambory
  • 1 větší cibule
  • cca 1-1,5 l vývaru nebo vody
  • 1 balíček uzeného tempehu cca 190g
  • lžička drceného kmínu, lžička sladké papriky, 2-3 bobkové listy, sůl, pepř 
  • bílé kysané zelí podle chuti (cca 1 hrnek)
  • ovesné vločky jemné
  • 1-2 lžíce řepkového oleje

Postup

  • Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme brambory a tempeh - obojí nakrájené na kostičky.
  • Vše osolíme, opepříme, zasypeme drceným kmínem a sladkou paprikou, krátce orestujeme a poté zalijeme vývarem nebo vodou.
  • Přidáme kysané zelí bez šťávy, zasypeme vločkami a vaříme, až jsou brambory měkké (ideálně v tlakovém hrnci). Na talíři můžeme ozdobit lžící zakysané smetany.

Večeře hlavní chod: Kapr „po mlynářsku“ podávaný s lehkým bramborovým salátem

vleeeee

Ingredience na 4 porce kapra po mlynářsku

  • 4 porce kapra
  • kmín
  • sůl
  • špaldová mouka nebo obalovací směs (jahelná, rýžová, kukuřičná mouka, sušený hrách)
  • mletá paprika
  • 2 lžíce oleje
  • citron

Postup kapr po mlynářsku

  • Kapra nakrájíme na podkovy, omyjeme a osušíme.
  • Posypeme hrubou mořskou solí a pokapeme citronem, necháme chvíli odležet.
  • Poté okmínujeme, obalíme ve směsi mouky a papriky a zprudka opečeme na pánvi na lžíci oleje.
  • Rybu pak přendáme na plech a dopečeme v troubě.
  • Podáváme s plátkem citronu a lehkým bramborovým salátem.

dkkdddd

Ingredience na 4 porce lehkého bramborového salátu

  • 4-6 větších brambor
  • citronová šťáva
  • lžíce pikantní hořčice
  • sůl, pepř
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • petrželka

Postup lehký bramborový salát

  • Uvařené brambory nakrájíme na plátky cca 0,5cm široké.
  • Připravíme si marinádu z citronové šťávy, hořčice a oleje, přilijeme k bramborám a přidáme posekanou petrželku.
  • Lehce promícháme a podáváme.

Lucie - Centrum zdraví

Zdroj: tisková zpráva

   
04.11.2014 - Redakční novinky - autor: (red)

Komentáře:

  1. [2] knihovna [*]

    Mňam, inspirující.Sml67

    superkarma: 0 05.11.2014, 13:10:18
  2. [1] pajda02 [*]

    Zajímavé recepty Sml59

    superkarma: 0 04.11.2014, 17:13:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme