Zima, sychravé počasí, rychlé změny počasí. To vše oslabuje naši imunitu. Co v těchto dnech jíst, abychom byli fit? Pojďte se na to s námi podívat…

Sychravé počasí, méně slunce, únava. Abyste byli fit a dobře zvládli nástup zimních měsíců, zkuste se více zaměřit na vyváženost svého jídelníčku. A ideálně do něj zakomponujte sezónní ovoce a zeleninu. Pojďte se nechat před obědem trochu inspirovat

ccc

OBĚD, PŘEDKRM- Carpaccio z červené řepy

  • Ingredience (5-6 porcí) -je výhodné naložit si červené řepy více, můžete ji použít další dny místo svačiny nebo rychlé večeře, třeba s grilovanou rybou)

2-3 menší červené řepy

čerstvý kozí sýr či sýr typu feta

rukola salát nebo jinou listovou zeleninu/bylinky

slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy

  • marináda:

2 lžíce vinného octa

1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce medu

100ml extra panenského olivového oleje

1 lžíce kvalitní sojové omáčku Tamari nebo Shoyu

3 lžíce pomerančové šťávy

kousek čerstvého zázvoru, sůl, pepř, čerstvý tymián

  • Postup přípravy:

1.    Řepu nakrájíme (nastrouháme) na co nejtenčí plátky (1 mm).

2.    Na marinádu svaříme ocet se solí a cukrem, odstavíme z plamene, přidáme med, pomerančovou šťávu, olej, pepř a 3-4 snítky čerstvého tymiánu. Na konec přidáme vymačkanou šťávu z jemně nastrouhaného zázvoru.

3.    Řepu řádně promícháme s marinádou, uzavřeme a necháme odležet v chladu min. 12hod.

4.    Podáváme s rukolou nebo jinou listovou zeleninou či bylinkami, zdobíme nadrobeným čerstvým sýrem a nasucho opraženými semínky nebo ořechy.

OBĚD, HLAVNÍ CHOD - Medailonky z vepřové panenky s bramborem vařeným ve slupce

  • Ingredience (1 porce)

150g vepřové panenky

sůl, pepř, čerstvý tymián

řepkový olej nebo olivový olej z pokrutin

150-200g brambor (1 větší kus)

  • Postup přípravy:

1.    Panenku nakrájíme na silnější špalíčky a dlaní stlačíme. Ochutíme hrubou solí, pepřem a čerstvým tymiánem.

2.    Maso upečeme na grilu nebo zprudka orestujeme na pánvi potřené olejem. Necháme
ho dojít v teple, zabalené do pečícího papíru.

3.    Podáváme s bramborem vařeným ve slupce.

ddd

SLOVO ODBORNÍKA:  KTERÉ POTRAVINY NÁS DOKÁŽÍ NA PODZIM ZAHŘÁT?

V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše. Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky,quinoy. Jsou ideálním ranním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová a pokračuje:Mezi potraviny, které na podzim doporučuji, patří dále:

  • kulatá zelenina jako dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, stejně tak mrkev a celer. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, restovat, syrovou zeleninu nemusíme zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě.
  • Ovoce vybírejte raději sezónní, jablka, švestky, hrozny.Je také vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, to má též velkou prohřívací schopnost.
  • Zapomenout nesmíme ani na luštěniny, taková pomazánka z cizrny nebo hrachová polévka bude určitě skvělou volbou.
  • Pokrmy můžeme vylepšit kořením, například skořicí, zázvorem, pepřem, garamemmasala, česnekem i křenem, všeho ale s mírou.
  • V tuto roční dobu si můžeme dopřát i více tuků, samozřejmě při výběru tuku stále myslíme na zásady správné výživy.“

Které vychytané potraviny konzumujete na podzim vy?

 

 

 

Reklama